Formand for ADHD-foreningen: “Det er naturligt at salget af medicin stiger”

Efter at have været overset i årevis er der nu bedre hjælp på vej til de mange voksne, som har levet hele deres liv med lidelsen ADHD. /RB PLUS/ (Lars Krabbe/POLFOTO/arkiv)

Skrevet af

22. marts 2023

Katrine Volsing

Katrine Volsing

Salget af ADHD-medicin til voksne steg med 20 procent sidste år. Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen. Salget er gået op for næsten alle aldersgrupper i 2022 sammenlignet med året før, men det er blandt voksne, at udviklingen er størst. Og det kommer ikke bag på Manu Sareen, der er formand for ADHD-Foreningen.

“Det er helt naturligt. Det er gruppen af voksne, der stiger allermest i øjeblikket. ADHD er arveligt, så når vi igennem rigtig mange år har udredt børn, så er det klart, at så kigger mor og far på hinanden og siger: ‘Er det dig eller mig’, og så får de også en udredning, der bonger ud. Det fokus, der har været på ADHD gennem de sidste mange år, har også betydet, at rigtig mange er gået til egen læge for at blive udredt,” siger han til Radio4 Morgen.

ADHD er en lidelse, der giver børn, unge og voksne problemer med opmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet.

“Når man har ADHD, har man ti antenner åbne, hvor andre har fem antenner åbne og det betyder, at alt man fanger i løbet af dagen, ryger direkte ind på harddisken. Vi har ikke en måde at filtrere alle de her indtryk, så man får en træt hjerne,” siger han og tilføjer sekundære symptomer, som depression angst og muskelspændthed.

Derfor kan det være en fordel at tage medicin, som går ind og regulerer.

“Det er en meget velafprøvet medicin, som går ind og hjælper med det samme. Det virker på alt fra, at man kan klare en skoledag, til at jeg kan koncentrere mig om at skrive en bog, til at man kan være i et forhold uden at være for impulsiv. For medicinen regulerer én og giver lidt ekstra dopamin oppe i hjernen, som man ikke har så meget af med ADHD” siger han.

Hør interviewet med Manu Sareen, der er formand for ADHD-foreningen, her:

Manu Sareen fik selv konstateret ADHD for fem år siden, og selvom han var forbeholden over for at tage medicin endte han med at gøre det.

“På et tidspunkt i livet må man veje fordele og ulemper. Og jeg havde virkelig banket panden mod muren mange gange. Jeg er blevet meget mere fokuseret, og inden jeg fik set mig om, havde jeg skrevet tre bøger. Men det allervigtigste er, at jeg har fået mere ro på livet, og at jeg kan være i et forhold på en rigtig god og dejlig måde. Og det er sådan set det vigtigste for mig,” siger han til Radio4.

Men selvom der er mange med ADHD, der er overrepræsenteret på dårlige statistikker fx i forhold til skilsmisser, er ikke kun dårlige ting, der følger med diagnosen ADHD.

“Du har superkræfter, og det er en evne til at hyperfokusere. Jeg kan fokusere på noget og har en arbejdskadence, hvor jeg kan give den max gas i timevis. Jeg kan skrive en bog på få uger, som ville tage andre et halvt år, og det var også det, jeg kunne som minister. Men når jeg så kom hjem så knækkede jeg; jeg var udbrændt og fuldstændig smadret. Mit problem var, at jeg vidste ikke, hvorfor jeg havde det sådan,” siger han.

Det er blandt voksne, at udviklingen i salget af medicin er størst. Og den udvikling er altså ifølge Manu Sareen god.

“Der er mange, der kan tænkte, at der er alt for mange, der får medicin, men det er faktisk godt. I en given befolkning er der omkring 5 % der har ADHD, men vi har slet ikke så mange udredte i Danmark. ADHD, der ikke er behandlet, er et liv, som kan være rigtig vanskeligt og svært, og derfor er det faktisk godt at blive reguleret,” siger han.

Afspiller nu

NATTEVAGTEN HIGHLIGHTS

02:10
03:10