Nyhedsartikel

Formand for ADHD-foreningen: “Det er naturligt at salget af medicin stiger”

kav@radio4.dk
Katrine Volsing

Salget af ADHD-medicin til voksne steg med 20 procent sidste år. Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen. Salget er gået op for næsten alle aldersgrupper i 2022 sammenlignet med året før, men det er blandt voksne, at udviklingen er størst. Og det kommer ikke bag på Manu Sareen, der er formand for ADHD-Foreningen.

“Det er helt naturligt. Det er gruppen af voksne, der stiger allermest i øjeblikket. ADHD er arveligt, så når vi igennem rigtig mange år har udredt børn, så er det klart, at så kigger mor og far på hinanden og siger: ‘Er det dig eller mig’, og så får de også en udredning, der bonger ud. Det fokus, der har været på ADHD gennem de sidste mange år, har også betydet, at rigtig mange er gået til egen læge for at blive udredt,” siger han til Radio4 Morgen.

ADHD er en lidelse, der giver børn, unge og voksne problemer med opmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet.

“Når man har ADHD, har man ti antenner åbne, hvor andre har fem antenner åbne og det betyder, at alt man fanger i løbet af dagen, ryger direkte ind på harddisken. Vi har ikke en måde at filtrere alle de her indtryk, så man får en træt hjerne,” siger han og tilføjer sekundære symptomer, som depression angst og muskelspændthed.

Derfor kan det være en fordel at tage medicin, som går ind og regulerer.

“Det er en meget velafprøvet medicin, som går ind og hjælper med det samme. Det virker på alt fra, at man kan klare en skoledag, til at jeg kan koncentrere mig om at skrive en bog, til at man kan være i et forhold uden at være for impulsiv. For medicinen regulerer én og giver lidt ekstra dopamin oppe i hjernen, som man ikke har så meget af med ADHD” siger han.

Hør interviewet med Manu Sareen, der er formand for ADHD-foreningen, her:

Manu Sareen fik selv konstateret ADHD for fem år siden, og selvom han var forbeholden over for at tage medicin endte han med at gøre det.

“På et tidspunkt i livet må man veje fordele og ulemper. Og jeg havde virkelig banket panden mod muren mange gange. Jeg er blevet meget mere fokuseret, og inden jeg fik set mig om, havde jeg skrevet tre bøger. Men det allervigtigste er, at jeg har fået mere ro på livet, og at jeg kan være i et forhold på en rigtig god og dejlig måde. Og det er sådan set det vigtigste for mig,” siger han til Radio4.

Men selvom der er mange med ADHD, der er overrepræsenteret på dårlige statistikker fx i forhold til skilsmisser, er ikke kun dårlige ting, der følger med diagnosen ADHD.

“Du har superkræfter, og det er en evne til at hyperfokusere. Jeg kan fokusere på noget og har en arbejdskadence, hvor jeg kan give den max gas i timevis. Jeg kan skrive en bog på få uger, som ville tage andre et halvt år, og det var også det, jeg kunne som minister. Men når jeg så kom hjem så knækkede jeg; jeg var udbrændt og fuldstændig smadret. Mit problem var, at jeg vidste ikke, hvorfor jeg havde det sådan,” siger han.

Det er blandt voksne, at udviklingen i salget af medicin er størst. Og den udvikling er altså ifølge Manu Sareen god.

“Der er mange, der kan tænkte, at der er alt for mange, der får medicin, men det er faktisk godt. I en given befolkning er der omkring 5 % der har ADHD, men vi har slet ikke så mange udredte i Danmark. ADHD, der ikke er behandlet, er et liv, som kan være rigtig vanskeligt og svært, og derfor er det faktisk godt at blive reguleret,” siger han.

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet