Formanden for autistforening frygter coronakaos: Galskaben vil bryde løs

Sundhedsstyrelsen holder pressebriefing om status på COVID-19 i Danmark fredag den 28. februar 2020. Natten til torsdag blev det første tilfælde af COVID-19 i Danmark konstateret. Alle, der vender hjem fra områder med stor spredning af corona, anbefales at blive hjemme fra arbejde i to uger. For ansatte i sundhedssektoren er det et krav. Det skriver Ritzau, onsdag den 4. marts 2020.. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

16. marts 2020

Hvis coronavirusset spreder sig mellem beboere med autisme på landets bosteder, vil det ifølge Heidi Thamestrup, formand for Landsforeningen Autisme, have uoverskuelige konsekvenser.

”Vi kan ikke undgå, at en beboer bliver smittet. Og i det øjeblik det sker, så vil galskaben simpelthen bryde løs. Så kan vi ikke styre det mere. Så er det måske hele personalet, der bliver lagt ned,” siger hun.

Hun bakkes op af forstander på bostedet Højtoft ved Bagsværd, Thomas Viskum. Han leder et bosted for voksne med diagnoser indenfor autismespektret. Her opholder beboerne sig døgnet rundt, fordi de er sendt hjem fra arbejde.

”Jeg oplever faktisk, at vi er blevet en lille smule glemt,” siger forstander på bostedet Højtoft ved Bagsværd, Thomas Viskum.

Han forklarer, at de mangler retningslinjer fra myndighederne, som beskriver, hvordan de skal forholde sig, hvis en beboer bliver smittet med coronavirus. Lige nu er der ingen plan.

Derudover mangler det socialpædagogiske personale helt basalt sikkerhedsudstyr som mundbind, håndsprit og sikkerhedsdragter.

”Best case i min verden havde været, at vi havde en papkasse med remedier, man skal bruge. At vi havde fået at vide, hvor, hvornår og hvordan de remedier skal bruges. Hvis vi havde haft det, kunne vi have forberedt autisterne på et virusudbrud,” siger Thomas Viskum, forstander på bostedet Højtoft.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) anerkender, at bostederne har brug for at få nogle retningslinjer for, hvordan de skal forholde sig, hvis en beboer bliver ramt af coronavirus.

”Vi står i en situation, vi ikke har stået i før. Vi er lige nu ved at kigge på, hvad det er for nogle bekendtgørelser og retningslinjer, der skal træde i kraft i morgen,” siger hun.

Afspiller nu

NYHEDERNE PÅ RADIO4

11:00
11:05