Nyhedsartikel

Forsvaret: Det vil tage mere end 50 år at rydde op efter vores forureninger

SØREN MEJER JENSEN
SMJE@RADIO4.DK

PFAS-forureningerne på Forsvarets områder er så omfattende, at det vil tage mere end 50 år at rydde op. Eksperter peger på, at oprydningsopgaven er vokset, fordi Forsvaret ikke har bremset forureningerne, selvom de har kendt til problemerne i flere år. Venstre har kaldt forsvarsministeren til samråd i sagen.

Det vil tage mere end 50 år at oprense forureningerne med de giftige stoffer PFAS på Forsvarets områder. Det vurderer Forsvarets Ejendomsstyrelse overfor Radio4 og Avisen Danmark.

Torsdag kunne Avisen Danmark og Radio4 afsløre, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse uhindret har ladet sine forureninger fra brandskum på flyvestationerne sprede sig til grundvandet, en å, en bæk og en sø. Det på trods af, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse hvert år siden 2016 har fået lavet omfattende undersøgelser af forureningerne for at følge med i deres spredning.

I dag er forureningerne på Forsvarets områder – blandt andet på flyvestationerne i Karup, Aalborg og Skrydstrup – så alvorlige, at det vil tage mere end 50 år at rense op, lyder det fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der i 2019 kom med den samme vurdering i et notat, som Radio4 og Avisen Danmark har fået aktindsigt i.

Ifølge eksperter er opgaven med oprensning blevet større af, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse ikke har lavet nogen form for afværge eller oprensning af forureningerne. I fremtiden vil opgaven fortsætte med at vokse, hvis der ikke sættes ind, lyder det fra blandt andre professor i miljømedicin på Syddansk Universitet Philippe Grandjean og lektor i miljøkemi på Københavns Universitet Bjarne Strobel til de to medier.

– Jeg ved ikke hvad det koster at rense op, men alternativet er at vi får forurenet grundvandet i et meget stort område, og så vil det være ubrugeligt. Så skal vi finde noget drikkevand et andet sted. Og på lang sigt, hvis det bare breder sig og breder sig, så bliver området bare større, siger han til de to medier.

Avisen Danmark og Radio4 har gennem flere dage forsøgt at få et interview med forsvarsminister Trine Bramsen om sagen, men det har ikke kunnet lade sig gøre. Ministeriet henviser til, at ministeren er bortrejst. Det er en af årsagerne til, at Venstres vikarierende forsvarsordfører Christoffer Melson og partiets beredskabsordfører Peter Juel-Jensen nu har kaldt forsvarsministeren i samråd.

Læs også

27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere
26.03.23

Slut med graffiti, øl og skrald på gaden i England

Det offentlige rum skal se pænere ud i England. Det skal for eksempel være slut med at kaste skrald, tyggegummi eller cigaretskodder på gaden, og der skal ikke drikkes øl, når man venter på bussen eller besøger et krigsmindesmærke. Landets konservative premierminister, Rishi Sunak, vil introducere nye love i et forsøg på at slå ned…

Læs mere
25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet