Forsvaret: Det vil tage mere end 50 år at rydde op efter vores forureninger

Flyvestation Skrydstrup - Et af de udpegede steder til at isolere eventuelt virus ramte. Torsdag den 27 februar 2020.. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

24. oktober 2021

SMJE@RADIO4.DK

SMJE@RADIO4.DK

PFAS-forureningerne på Forsvarets områder er så omfattende, at det vil tage mere end 50 år at rydde op. Eksperter peger på, at oprydningsopgaven er vokset, fordi Forsvaret ikke har bremset forureningerne, selvom de har kendt til problemerne i flere år. Venstre har kaldt forsvarsministeren til samråd i sagen.

Det vil tage mere end 50 år at oprense forureningerne med de giftige stoffer PFAS på Forsvarets områder. Det vurderer Forsvarets Ejendomsstyrelse overfor Radio4 og Avisen Danmark.

Torsdag kunne Avisen Danmark og Radio4 afsløre, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse uhindret har ladet sine forureninger fra brandskum på flyvestationerne sprede sig til grundvandet, en å, en bæk og en sø. Det på trods af, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse hvert år siden 2016 har fået lavet omfattende undersøgelser af forureningerne for at følge med i deres spredning.

I dag er forureningerne på Forsvarets områder – blandt andet på flyvestationerne i Karup, Aalborg og Skrydstrup – så alvorlige, at det vil tage mere end 50 år at rense op, lyder det fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der i 2019 kom med den samme vurdering i et notat, som Radio4 og Avisen Danmark har fået aktindsigt i.

Ifølge eksperter er opgaven med oprensning blevet større af, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse ikke har lavet nogen form for afværge eller oprensning af forureningerne. I fremtiden vil opgaven fortsætte med at vokse, hvis der ikke sættes ind, lyder det fra blandt andre professor i miljømedicin på Syddansk Universitet Philippe Grandjean og lektor i miljøkemi på Københavns Universitet Bjarne Strobel til de to medier.

– Jeg ved ikke hvad det koster at rense op, men alternativet er at vi får forurenet grundvandet i et meget stort område, og så vil det være ubrugeligt. Så skal vi finde noget drikkevand et andet sted. Og på lang sigt, hvis det bare breder sig og breder sig, så bliver området bare større, siger han til de to medier.

Avisen Danmark og Radio4 har gennem flere dage forsøgt at få et interview med forsvarsminister Trine Bramsen om sagen, men det har ikke kunnet lade sig gøre. Ministeriet henviser til, at ministeren er bortrejst. Det er en af årsagerne til, at Venstres vikarierende forsvarsordfører Christoffer Melson og partiets beredskabsordfører Peter Juel-Jensen nu har kaldt forsvarsministeren i samråd.

Afspiller nu

NYHEDERNE PÅ RADIO4

10:00
10:10