Forsvaret mangler overblik over bortforpagtede giftgrunde

Den forurenede mark i Korsør fotograferet fredag den 13. august 2021. Betydelige mængder af det giftige og kræftfremkaldende stof PFOS er fundet blandt flere borgere i Korsør Kommune, efter de har spist kød fra kalve, der har græsset på denne mark. Flourstoffet PFOS er udledt fra brandskum brugt på brandøvelsespladsen i Korsør. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

12. oktober 2021

smje@radio4.dk

smje@radio4.dk

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse undersøger nu – et halvt år efter at Korsør-sagen kom frem – om de har bortforpagtet flere forurenede grunde. Samtidig har endnu en landmand fået meldingen, at hans landbrug kan være ramt af de giftige PFAS-stoffer.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har – omtrent end et halvt år, efter at den såkaldte Korsør-sag kom frem – ikke det fulde overblik over, om de har bortforpagtet andre PFAS-forurenede områder end arealet ved Hessellund Bæk i Viborg Kommune.

”Det, vi er gået i gang med nu, er at kortlægge, om vi har kendte steder, hvor der er forurening, og så sammenholder vi det med de forpagtningsaftaler, vi har. Det er et arbejde, vi har sat i gang for ganske nylig, og det arbejder vi videre med, indtil vi får et konkret overblik,” siger Visti Salomonsen, chef for ledelsessekretariatet i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse til Radio4 og Avisen Danmark.

Udmeldingen kommer, efter at Avisen Danmark og Radio4 i går kunne afsløre, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse havde bortforpagtet arealet ved Hessellund Bæk, hvor der i 2019 og 2020 blev PFOS-værdier op til 55 gange over grænseværdien. Her gik der indtil weekenden kvæg, som drak fra bækken og græssede omkring den.

Hør interviewet med Visti Salomonsen, chef for ledelsessekretariatet i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i Radio4 Morgen her:

Selvom det fulde overblik endnu ikke foreligger, så er der mindst én anden landmand, der har fået besked om, at de marker, som han forpagter, muligvis kan være forgiftet.

Per Bundgaard forpagter et markområde tæt ved Flyvestation Aalborg, hvor der ligeledes er målt alt for høje værdier af de farlige flourstoffer. Han har brugt græsset til hestefoder.

“Det er skræmmende den kemi, der bliver brugt rundt omkring, og nu driver jeg et økologisk landbrug, hvor vi ikke bruger nogen kemi, så det er da superærgerligt,” siger Per Bundgaard.

At de giftige flourstoffer nu også har fundet vej til en landmand i Nordjylland, bekymrer rådmand for Miljø- og Energiforvaltningen i Aalborg Kommune, Per Clausen, Enhedslisten.

“Det er en kedelig sag, at Forsvaret tilsyneladende har forpagtet en jord væk uden at gøre opmærksomhed på, at der var den her risiko, det burde de jo have vidst,” fortæller Per Clausen til Radio4 og Avisen Danmark.

Visti Salomonsen oplyser, at styrelsen først blev opmærksom på, at PFOS og PFAS kunne ophobe sig i græs og derfra videre til for eksempel kødkvæg efter Korsør-sagen.

“Vi har ganske enkelt ikke tidligere koblet de her ting og sager (sager om hhv. bortforpagtning og overvågning af PFAS-forureninger red.), og det gør bare, at vi simpelthen ikke tænker de tanker inden. Kan man sige, at det skulle vi have gjort? Ja, det burde vi måske nok have kunnet kigge ind i tidligere, men det er ikke sket,” siger han.

Styrelsen blev ifølge Visti Salomonsen først gjort opmærksom på, at der kunne være problemer med forpagtningsaftalerne og PFAS-forurenede grunde i slutningen af august eller starten af september.

Han kan ikke afvise, at Forsvaret kan have bortforpagtet forurenede grunde flere steder i landet:

“Jeg kan bestemt ikke udelukke det. Som det ser ud lige nu, har vi omkring 50 forpagtningsaftaler rundt omkring. Så der er jo potentiale. Men finder vi noget, så gør vi noget ved det,” siger han til Radio4.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00