Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn

Skrevet af

28. november 2021

smje@radio4.dk

smje@radio4.dk

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har i flere tilfælde undladt at dele viden om sine PFAS-forureninger med de kommuner, der skal føre tilsyn med området. Det får eksperter til at kritisere Ejendomsstyrelsen. Styrelsen siger, at den ikke bevidst undlader at dele information. 

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har i flere tilfælde undladt at dele rapporter om PFAS-forureninger på flyvestationer med de kommuner, som skal føre tilsyn med forureningerne. Det kan Avisen Danmark og Radio4 fortælle.  

Det gælder blandt andet en rapport fra februar 2018, som beskriver, hvordan brandøvelser stadig resulterer i udledning af spildevand med PFAS-stoffer, og at det risikerer at skade den å og bæk, som spildevandet udledes til.  

Men ingen af de tre kommuner – Aalborg, Viborg og Haderslev – der fører tilsyn med Forsvarets flyvestationer, kendte til rapporten, før Avisen Danmark og Radio4 oplyste dem om den. Alle tre kommuner vurderer i dag, at rapporten indeholder viden om forureningerne, som er vigtig for deres tilsyn. 

Professor i miljøret Ellen Margrethe Basse kan ikke vurdere, om Ejendomsstyrelsen er juridisk forpligtet til at sende rapporten. Alligevel møder det hård kritik fra miljøeksperter, at styrelsen ikke af egen drift sendte rapporten til kommunerne.  

Det er uetisk og uansvarligt. Det er af stor samfundsmæssig interesse. Giftstofferne kan sive ud i grundvandet og ud i miljøet, og det kan medføre, at mennesker og omkringboende udsættes for de farlige stoffer, siger Philippe Grandjean til Avisen Danmark og Radio4.

Lektor i miljøkemi ved Københavns Universitet Bjarne W. Strobel kalder det kritisabelt, at kommunerne ikke har modtaget rapporten. Idet den dokumenterer, at der fortsat er høje mængder af PFAS-stoffer i spildevandet fra brandøvelserne, der føres videre til renseanlæggene, som ikke kan rense for giftstofferne. Ejendomsstyrelsen vurderer selv, at udledningen kan skade miljøtilstanden i vandløbene.  

Den indeholder ting, som kommunerne meget gerne skulle have vidst for længe siden. Den burde kommunerne simpelthen have fået,” mener Bjarne W. Strobel. 

Rapporten fra 2018 er ikke et enkeltstående tilfælde. Aalborg Kommune modtog i flere år ingen forureningsundersøgelser fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Det var først, da kommunen selv efterspurgte dem i år, at styrelsen sendte dem. 

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse forklarer, at “ejendomsstyrelsen havde det indtryk, at rapporterne var fremsendt og modtaget af kommunen”, men har undladt at sende dokumentation for, at det skulle være tilfældet.

Ejendomsstyrelsen ønsker ikke at stille op til interview, men siger i et skriftligt svar til Avisen Danmark og Radio4, at styrelsen ikke har truffet et bevidst valg om ikke at dele informationerne fra rapporten fra februar 2018. 

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

06:05
08:00