Nyhedsartikel

Fra i dag bliver det koldere på skoler og kontorer

Steffan Axelsen
stax@radio4.dk

Fra i dag kan der forekomme kolde næser og fingre på rådhuse, skoler og andre offentlige bygninger landet over.

Det bliver nemlig koldere. Fra i dag vil der nemlig være 19 grader indenfor.

Det sker, efter at regeringen, kommuner og regioner i september blev enige om at skrue ned for temperaturen i offentlige bygninger for at spare på energien.

Ifølge Jannie Moon Lindskov, der er direktør i Dansk Center for Undervisningsmiljø, så vil de køligere temperaturer få konsekvenser for nogle af landets elever.

“De elever, der bliver mest påvirket af de køligere temperaturer, vil opleve en anspændthed og stivhed i kroppen. Så man kan komme til at se flere elever, der har svært ved at sidde stille og koncentrere sig, fordi al den energi de normalt bruger på at lytte og samarbejde med klassekammeraterne, nu i højere grad vil bruges på at holde varmen”, fortæller hun.

Fordelen ved de køligere offentlige bygninger er dog ifølge Jannie Moon Lindskov, at der har været god tid til at forberede sig – blandt andet ude på skolerne.

“Det her er jo en god anledning til at kigge på, om man får integreret bevægelse ind i undervisningen og får skabt en mere varieret undervisning, så der ikke opstår for meget stilsiddende aktivitet. Derudover er det jo også en oplagt mulighed for eleverne også selv at lære at sætte fokus på temperatur- og indeklimaforhold for eksempel gennem elevrådet”, fortæller hun og peger også på, at effektiv udluftning og gennemtræk i frikvarterne kan gøre meget.

Du kan høre interview med Jannie Moon Lindskov her:

For statslige bygninger er det et krav at skrue ned til 19 grader, og for kommuner og regioner er der tale om en anbefaling.

Private virksomheder anbefales også at holde en indendørstemperatur på bare 19 grader.

En normal indendørstemperatur – og de flestes komforttemperatur – ligger på omkring 20-22 grader.

Læs også

30.03.23

Offentlig hjælp til abortturisme: “Dybt problematisk, at man rådgiver på den måde”

Ansatte i det danske sundhedsvæsen har i flere tilfælde videregivet oplysninger om abortmuligheder i andre lande til kvinder, der har fået afvist at få en abort i Danmark. Dybt problematisk, lyder kritikken.  Det er “fuldstændig uacceptabelt,” at ansatte i det danske sundhedsvæsen i flere tilfælde har været villige til at vejlede kvinder om, hvordan de…

Læs mere
30.03.23

Murermester ser intet behov for at fjerne nøgenkalender – Organisation opfordrer til påbud

Hvis en virksomhed har nøgne kvinder i form af kalendere eller plakater hængende, så skal det give et påbud, når Arbejdstilsynet kommer forbi. Sådan lyder opfordringen fra organisationen Byggeriets Samfundsansvar, der én gang for alle vil gøre op med den slags billeder i skurvogne og på byggeriets arbejdspladser. Men den opfordring giver murermester Henrik Alfred Lund fra…

Læs mere
30.03.23

Sundhedsansatte vejleder danske kvinder i at omgå abortloven

Ansatte i det danske sundhedsvæsen har i flere tilfælde været villige til at vejlede kvinder om, hvordan de skaffer sig adgang til aborter, som kvinderne ikke kan få efter dansk lovgivning.  Opdateret kl. 11.20 med svar fra Region Midtjylland. I flere tilfælde har ansatte i det danske sundhedsvæsen stået klar til at vejlede kvinder om,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet