Fra i dag bliver det koldere på skoler og kontorer

Termostat på radiator

Skrevet af

3. oktober 2022

stax@radio4.dk

stax@radio4.dk

Fra i dag kan der forekomme kolde næser og fingre på rådhuse, skoler og andre offentlige bygninger landet over.

Det bliver nemlig koldere. Fra i dag vil der nemlig være 19 grader indenfor.

Det sker, efter at regeringen, kommuner og regioner i september blev enige om at skrue ned for temperaturen i offentlige bygninger for at spare på energien.

Ifølge Jannie Moon Lindskov, der er direktør i Dansk Center for Undervisningsmiljø, så vil de køligere temperaturer få konsekvenser for nogle af landets elever.

“De elever, der bliver mest påvirket af de køligere temperaturer, vil opleve en anspændthed og stivhed i kroppen. Så man kan komme til at se flere elever, der har svært ved at sidde stille og koncentrere sig, fordi al den energi de normalt bruger på at lytte og samarbejde med klassekammeraterne, nu i højere grad vil bruges på at holde varmen”, fortæller hun.

Fordelen ved de køligere offentlige bygninger er dog ifølge Jannie Moon Lindskov, at der har været god tid til at forberede sig – blandt andet ude på skolerne.

“Det her er jo en god anledning til at kigge på, om man får integreret bevægelse ind i undervisningen og får skabt en mere varieret undervisning, så der ikke opstår for meget stilsiddende aktivitet. Derudover er det jo også en oplagt mulighed for eleverne også selv at lære at sætte fokus på temperatur- og indeklimaforhold for eksempel gennem elevrådet”, fortæller hun og peger også på, at effektiv udluftning og gennemtræk i frikvarterne kan gøre meget.

Du kan høre interview med Jannie Moon Lindskov her:

For statslige bygninger er det et krav at skrue ned til 19 grader, og for kommuner og regioner er der tale om en anbefaling.

Private virksomheder anbefales også at holde en indendørstemperatur på bare 19 grader.

En normal indendørstemperatur – og de flestes komforttemperatur – ligger på omkring 20-22 grader.

Afspiller nu

MORGENRUTINEN

05:05
06:00