Nyhedsartikel

Frafald på erhvervsskoler har kostet 13 milliarder

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

De elever, som starter på en erhvervsuddannelse, men ikke gennemfører den, har kostet samfundet 13 milliarder kroner i perioden 2015 til 2020. Det skriver Rigsrevisionen i en beretning.

En af de erhvervsskoler, som Rigsrevisionen har kigget særligt på, er Zealand Business College. Her lyder kritikken, at skolen ikke at har arbejdet med vejledninger for håndtering af fravær og opfølgning på elever med højt fravær.

Michael Kaas-Andersen er direktør på Zealand Business College, og han er ikke enig i den kritik, skolen modtager.

”Vi har siden erhvervsskolereformen i 2015 skullet få flere elever til at fuldføre en erhvervsuddannelse, og det er det, vi forsøger at gøre. Man skal huske, at det her ikke er et regneark – det er mennesker af kød og blod,” siger Michael Kaas-Andersen.

Rigsrevisionen finder i beretningen sammenhæng mellem de frafaldne elever og elever med højt fravær fra undervisningen, og derfor handler kritikken om skolens håndtering af fravær.

Men selvom fravær og frafald hænger sammen, peger Michael Kaas-Andersen på at en hårdere tone og hurtigere udsmidning kommer med en anden pris.

”Hvis vi smider dem ud hurtigere end nu, så er der færre, som fuldfører uddannelsen, og det er altså det, vi skal; at uddanne elever fra erhvervsuddannelser. Så ender vi med en række elever, som slet ingen uddannelse har.”

Du kan høre hele interviewet med Michael Kaas-Andersen her:


Ifølge Rigsrevisionens beretning er det kun 53 procent af de elever, som starter på en erhvervsuddannelse, der fuldfører den.

Foto: Peter Leth-Larsen/Ritzau Scanpix

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet