Nyhedsartikel

Fysioterapeuter vil stoppe behandling af kronisk syge

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Foreningen Danske Fysioterapeuter opfordrer alle sine medlemmer til ikke at behandle kronisk syge patienter i december.

Det fremgår af et brev som er sendt til foreningens medlemmer, som Radio4 har set.

Gruppen af kronisk syge patienter får typisk deres behandling hos fysioterapeuterne betalt af en pengepulje – og den er tom. Dermed får fysioterapeuterne ikke penge for at behandle de personer som ellers er tildelt den gratis behandling.

Det siger formand i Danske Fysioterapeuter, Jeanette Præstegaard.

”Vi er enormt kede af den her situation, men når der ikke er flere penge i kassen, har vi selvsagt ikke mulighed for at give behandlingen. Vores medlemmer skal naturligvis have løn, for det arbejde de udfører.”

Du kan høre mere om hvorfor, at Jeanette Præstegaard opfordrer hendes medlemmer til, ikke at behandle de kronisk syge patienter i interviewet her:

En af dem som bliver påvirket af fysioterapeuternes behandlingsstop er Eva Jensen.

Hun er førtidspensionist og har leddegigt, og for hende hjælper fysioterapeuternes behandling med at nedbringe smerter og holde andre livsstilssygdomme for døren.

Men den behandling må hun undvære indtil næste år, for hun har ikke råd til selv at betale for behandlingen.

”Jeg kan ikke selv holde mig ordentligt i gang uden en fysioterapeut, så jeg må skære behandlingen fra. For mig er det et spørgsmål om mad på bordet, julegaver til børnene eller behandling hos en fysioterapeut.”

Du kan høre hele interviewet med Eva Jensen her:

Pengepuljen som tidligere på året betalte for Eva Jensens behandling, er tom. Puljen forhandles mellem Danske Fysioterapeuter og Kommunernes Landsforening, og puljens størrelse for 2023 har igennem ni måneder været diskuteret mellem parterne.

Kommunernes Landsforening har ikke ønsket at stille op til et interview, men har sendt følgende skriftlige svar:

Den økonomiske ramme for 2022 er aftalt med Danske Fysioterapeuter, og rammen er ikke et loft for, hvor mange patienter, der kan behandles. Vi har en forventning om, at fysioterapeuterne løbende tilrettelægger og udvikler behandlingen, så patienterne får den rette behandling over hele året.

Siden 2017 er antallet af patienter, som er berettiget for den gratis behandling steget med 15,7 procent.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet