Nyhedsartikel

Fysioterapeuter vil stoppe behandling af kronisk syge

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Foreningen Danske Fysioterapeuter opfordrer alle sine medlemmer til ikke at behandle kronisk syge patienter i december.

Det fremgår af et brev som er sendt til foreningens medlemmer, som Radio4 har set.

Gruppen af kronisk syge patienter får typisk deres behandling hos fysioterapeuterne betalt af en pengepulje – og den er tom. Dermed får fysioterapeuterne ikke penge for at behandle de personer som ellers er tildelt den gratis behandling.

Det siger formand i Danske Fysioterapeuter, Jeanette Præstegaard.

”Vi er enormt kede af den her situation, men når der ikke er flere penge i kassen, har vi selvsagt ikke mulighed for at give behandlingen. Vores medlemmer skal naturligvis have løn, for det arbejde de udfører.”

Du kan høre mere om hvorfor, at Jeanette Præstegaard opfordrer hendes medlemmer til, ikke at behandle de kronisk syge patienter i interviewet her:

En af dem som bliver påvirket af fysioterapeuternes behandlingsstop er Eva Jensen.

Hun er førtidspensionist og har leddegigt, og for hende hjælper fysioterapeuternes behandling med at nedbringe smerter og holde andre livsstilssygdomme for døren.

Men den behandling må hun undvære indtil næste år, for hun har ikke råd til selv at betale for behandlingen.

”Jeg kan ikke selv holde mig ordentligt i gang uden en fysioterapeut, så jeg må skære behandlingen fra. For mig er det et spørgsmål om mad på bordet, julegaver til børnene eller behandling hos en fysioterapeut.”

Du kan høre hele interviewet med Eva Jensen her:

Pengepuljen som tidligere på året betalte for Eva Jensens behandling, er tom. Puljen forhandles mellem Danske Fysioterapeuter og Kommunernes Landsforening, og puljens størrelse for 2023 har igennem ni måneder været diskuteret mellem parterne.

Kommunernes Landsforening har ikke ønsket at stille op til et interview, men har sendt følgende skriftlige svar:

Den økonomiske ramme for 2022 er aftalt med Danske Fysioterapeuter, og rammen er ikke et loft for, hvor mange patienter, der kan behandles. Vi har en forventning om, at fysioterapeuterne løbende tilrettelægger og udvikler behandlingen, så patienterne får den rette behandling over hele året.

Siden 2017 er antallet af patienter, som er berettiget for den gratis behandling steget med 15,7 procent.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Læs også

03.02.23

Pia Olsen Dyhr er Mette Frederiksens rival og redningskrans

Mens vælgerne flygter fra S, går SF frem. Pia Olsen Dyhr står ifølge målingerne nu i spidsen for landets næststørste parti. Det udfordrer Mette Frederiksen, men det kan ironisk nok også blive hendes redning. Det er næppe en illustration, som vækker begejstring i Socialdemokratiet, men torsdag aften hyggede mange SF’ere sig gevaldigt med at studere…

Læs mere
03.02.23

Mindre skærm og mere praktisk: Folkeskolen skal ændres

De ældste elever i grundskolen skal have flere praktiske fag, sådan lyder det fra Regeringen. Indsatsen skal efter regeringens ønske få flere elever til at uddanne sig til eksempelvis murer, elektriker eller bager. Forslaget mødes med stor velvilje fra Gordon Ørskov Madsen, som er formand i Danmarks Lærerforening. Blandt andet fordi at folkeskolen i alt for mange…

Læs mere
02.02.23

Lægeforeninger er tavse efter sager om døde børn – regionen afviser ansvar

Det er ikke Region Syddanmarks ansvar, når der sker alvorlige fejl hos praktiserende læger, lyder det fra udvalgsformand efter sager om døde børn. Praktiserende Lægers Organisation og Lægeforeningen afviser at stille op til interview.  Det er både “hjerteskærende” og “forfærdeligt,” at sprogbarrierer kan være med til at koste børn livet. Sådan lyder det fra Region Syddanmark,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet