Disciplinærnævn genåbner klagesag mod ankelkirurg efter afsløringer

Skrevet af

20. januar 2022

Der skete en ”væsentlig sagsbehandlingsfejl”, da en omstridt læge to gange blev frikendt for kritik, erkender Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn. Efter Radio4 og TV 2’s afsløringer vil nævnet behandle sagen igen.

Den omstridte ortopædkirurg Kenth Esbensen, som stod bag flere hundrede kritiserede ankeloperationer på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, har flere gange været indklaget for disciplinærnævnet.

Efter at Radio4 og TV 2 har afsløret, at Kenth Esbensen og en kollega opererede ankler på patienter, uden at der var grund til det, erkender nævnet nu at have begået en ”væsentlig sagsbehandlingsfejl” i foreløbig en af klagesagerne.

”Vi har foretaget en fornyet gennemgang af sagens materiale. Vi har i den forbindelse konstateret, at der ikke i sagen er blevet taget stilling til, hvorvidt der var grundlag for at operere”, skriver nævnet til Lærke Haveman. Hun blev to gange – i 2018 og 2019 – opereret i venstre ankel af Kenth Esbensen. I dag lider hun under nedsat bevægelighed i anklen og har mistet følelsen i store dele af venstre ben som følge af operationerne.

”Vi burde have opdaget det”

Fordi disciplinærnævnet ikke forholdt sig til, om der overhovedet var grund til at operere Lærke Haveman, tages hendes sag op igen. Genoptagelsen af den ene sag kan føre flere med sig, da disciplinærnævnet har behandlet flere tilsvarende klager over ankeloperationerne på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, hvor det ikke har ført til kritik.

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn er en uvildig klageinstans, som består af en dommer, to lægmænd, som repræsenterer patienterne, samt to repræsentanter for, i dette tilfælde, læger. Nævnet kan udtale kritik af lægen, og foreslå sanktioner. I forvejen har Styrelsen for Patientsikkerhed suspenderet Kenth Esbensens tilladelse til at fungere som læge.

Disciplinærnævnet erkender i brevet til Lærke Haveman, at det ved de første to behandlinger af sagen burde have opdaget, at ”der er forskel på hvad der beskrives på MR-scanningen og hvad ortopædkirurgen vurderer”. MR-scanningen af Lærkes ankel viste normale ledbånd på indersiden af venstre ankel, men i Lærke Havemans journal skrev kirurgen Kenth Esbensen, at MR-scanningen viste, at de indvendige ledbånd var revet over.

Ignorerede fejl

Ifølge Kent Kristensen, lektor i sundhedsret ved SDU, burde sagen have ført til kritik af Kenth Esbensen.

”Det er en forkert afgørelse, hvis man lægger vægt på, at der i journalen står, at der er indikation for at gennemføre et indgreb, og MR-scanningerne viser noget andet. Det skal i de sager føre til kritik. Hvis ikke af behandlingen, så af den måde der er journalført på.”

At Lærke Haveman tilsyneladende blev opereret uden grund, fik disciplinærnævnet at vide for mere end et år siden. Alligevel afviste nævnet dengang at tage sagen op igen.

Efter at Lærke var blevet tilkendt erstatning fra Patienterstatningen, netop fordi specialisterne her vurderede, at hun var opereret uden grund, bad hun disciplinærnævnet genoptage sagen. Men det afviste nævnet få dage senere.

Det er de samme oplysninger, som nu, et år senere, er baggrunden for, at Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn mener, at nævnet har begået en ”væsentlig sagsbehandlingsfejl” i Lærke Havemans klagesag mod kirurgen Kenth Esbensen.

33 opereret uden grund

Patienterstatningen vurderer overfor Radio4 og TV 2, at 33 patienter har fået udført operationen, uden at der kunne findes en dokumenterbar, lægefaglig grund til indgrebet.

28 af patienterne er opereret på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, 5 på andre hospitaler i hovedstadsområdet. Fælles for kirurgerne bag de 33 ubegrundede operationer er, at de alle har alle været kolleger på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn har ikke ønsket at svare på spørgsmål om sagen.

Ortopædkirurgen Kenth Esbensen har ikke nogen kommentarer til, at klagesagen mod ham genoptages. Hans egen vurdering er, at han i årevis har været bedre til at vurdere scanningsbilleder end både radiologer og andre ortopædkirurger.

 

Hør Det kirurgiske eksperiment her:

Afspiller nu

ONLY IN AMERICA

06:05
07:00