Nyhedsartikel

Grønlandsk minister vil skærpe reglerne for krydstogtskibe

RITZAU

Efter et krydstogtskib er stødt på grund i Østgrønland, vil den grønlandske minister, Vivian Motzfeldt, skærpe reglerne for krydstogtturisme.

Det skriver det grønlandske medie Sermitsiaq.

“Situation viser med tydelighed, at vi må og skal arbejde for, at der er stramme, klare og utvetydige lovkrav fra næste sæson”, siger Vivian Motzfeldt.

Vivian Motzfeldt er valgt for Siumut og har turisme, udenrigsanliggender, erhverv og handel i Grønland som resortområde, og meldingen kommer efter, at krydstogtskibet “Ocean Explorer” mandag stødte på grund i Alpefjord i Østgrønland.

Grønland har 44.000 kilometer kystlinje. Store dele af den er inden for kommunegrænsen i Grønland.

Derfor vil ministeren også inddrage de fem grønlandske kommuner i, hvordan reglerne skal være for krydstogtsturisme langs de grønlandske kyster.

“Kommunerne ved, hvilke fangst- og fiskeriområder der skal værnes om, og det er vigtigt for Naalakkersuisut (den grønlandske regering) at lytte til kommunerne i sagen, så jeg regner med, at vi til næste år har helt klare regler og retningslinjer for, hvor krydstogtskibene må sejle ind, hvis de absolut skal ind i fjordene”, siger Vivian Motzfeldt til Sermitsiaq.

Vivian Motzfeldt slår i interviewet også fast, at hun er glad for, at hverken natur eller personer umiddelbart er kommet til skade som følge af grundstødningen.

Ministeren påpeger, at lovgivningen skal granskes. Hun nævner øen Uunartoq i Sydgrønland, som er fredet.

Det er dog kun landjorden, der er fredet. Derfor kan krydstogtskibe i alle størrelser sejle frit omkring Uunartoq.

I dag er det nemlig nok, at krydstogskibene har en godkendelse til sejlads i grønlandske farvande, siger Vivian Motzfeldt.

“Selvom vi endnu ikke har afstemt det i Naalakkersuisut, skal jeg ikke lægge skjul på, at fredning af områder selvfølgelig også bør gælde for søtrafikken, så det er helt klart noget, vi skal tage op til evaluering.”

Et fiskeforskningsskib forsøgte at trække krydstogtskibet fri onsdag morgen, men ifølge Arktiske Kommando lykkedes det ikke.

Det nærmeste fartøj som kan trække krydstogtskibet fri, og som er under Arktisk Kommandos ledelse, er inspektionsfartøjet ‘Knud Rasmussen’, men det befandt sig 2200 kilometer væk, og forventes først i området fredag.

Og det afspejler ét af de problemer, som Arktisk Kommando har, når de patruljerer på Grønland mener Rasmus Dahlberg, lektor på Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet og leder af Center for Samfundssikkerhed.

Det fortæller han i interviewet her:

Der er 206 passagerer om bord på krydstogskibet “Ocean Explorer”.

/ritzau/

Foto: Danish Air Force/Reuters/Ritzau Scanpix

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet