Nyhedsartikel

Grønlandske børn var med i eksperiment: Helene glæder sig til officiel undskyldning fra statsministeren

Senere i dag giver statsminister Mette Frederiksen en fysisk, officiel undskyldning for, at 22 grønlandske børn i 1951 blev sendt til Danmark som en del af et eksperiment.

Idéen var, at børnene skulle lære dansk og bygge bro mellem Grønland og Danmark og samtidig selv få et bedre liv. Men ingen af de to missioner lykkedes, lød konklusionen i en udredning fra november 2020.

“Det betyder alt. Det er det, vi har ventet på i så mange år. Endelig får vi retfærdighed,” siger Helene Thiesen, der som syvårig blev sendt til Danmark fra Grønland for over 70 år siden.

Hør hele interviewet med Helene Thiesen, der som syvårig blev sendt til Danmark fra Grønland, her:

Oprindeligt skulle eksperimentet være med forældreløse børn, men man kunne ikke finde forældreløse nok, og derfor var det kun seks af de 22 børn, som reelt var forældreløse.

Ifølge udredningen fra 2020 kom de fleste af børnene tilbage til Grønland efter godt halvandet år i Danmark. De blev dog ikke genforenet med deres familier, men i stedet skulle de bo på et børnehjem.

I løbet af deres tid i Danmark havde de glemt, hvordan man talte grønlandsk. Og derfor havde de svært ved at tale med deres familier. Omkring halvdelen af dem endte i en tilværelse med blandt andet misbrug og psykiske lidelser.

“Jeg fattede ikke noget. Jeg stod bare og kiggede på min mor og tænkte ‘hvorfor gør du det – hvorfor lader du mig rejse?'”, siger Helene Thiesen om dengang hun blev sendt til Danmark.

“Jeg vidste jo ikke, at jeg var en del af et eksperiment. Jeg vidste bare, at jeg altid var ked af det, fordi jeg var taget hjemmefra og aldrig kom hjem igen,” siger hun.

Der er i dag seks af de i alt 22 børn, der i 1951 blev sendt afsted, der stadig lever. I februar i år fik Helene Thiesen og de fem andre nulevende fra eksperimentet hver udbetalt en kompensation på 250.000 kroner fra staten.

Hør også interviewet med medlem af folketinget for det grønlandske parti Siumut, Aki-Matilda Høegh-Dam, der fortæller, hvorfor undskyldningen fra statsministeren betyder så meget for grønlænderne, her:

Det er kl. 14 i dag, at statsminister Mette Frederiksen giver en undskyldning ansigt til ansigt til de nulevende personer.

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet