Nyhedsartikel

Grønlandske børn var med i eksperiment: Helene glæder sig til officiel undskyldning fra statsministeren

Senere i dag giver statsminister Mette Frederiksen en fysisk, officiel undskyldning for, at 22 grønlandske børn i 1951 blev sendt til Danmark som en del af et eksperiment.

Idéen var, at børnene skulle lære dansk og bygge bro mellem Grønland og Danmark og samtidig selv få et bedre liv. Men ingen af de to missioner lykkedes, lød konklusionen i en udredning fra november 2020.

“Det betyder alt. Det er det, vi har ventet på i så mange år. Endelig får vi retfærdighed,” siger Helene Thiesen, der som syvårig blev sendt til Danmark fra Grønland for over 70 år siden.

Hør hele interviewet med Helene Thiesen, der som syvårig blev sendt til Danmark fra Grønland, her:

Oprindeligt skulle eksperimentet være med forældreløse børn, men man kunne ikke finde forældreløse nok, og derfor var det kun seks af de 22 børn, som reelt var forældreløse.

Ifølge udredningen fra 2020 kom de fleste af børnene tilbage til Grønland efter godt halvandet år i Danmark. De blev dog ikke genforenet med deres familier, men i stedet skulle de bo på et børnehjem.

I løbet af deres tid i Danmark havde de glemt, hvordan man talte grønlandsk. Og derfor havde de svært ved at tale med deres familier. Omkring halvdelen af dem endte i en tilværelse med blandt andet misbrug og psykiske lidelser.

“Jeg fattede ikke noget. Jeg stod bare og kiggede på min mor og tænkte ‘hvorfor gør du det – hvorfor lader du mig rejse?'”, siger Helene Thiesen om dengang hun blev sendt til Danmark.

“Jeg vidste jo ikke, at jeg var en del af et eksperiment. Jeg vidste bare, at jeg altid var ked af det, fordi jeg var taget hjemmefra og aldrig kom hjem igen,” siger hun.

Der er i dag seks af de i alt 22 børn, der i 1951 blev sendt afsted, der stadig lever. I februar i år fik Helene Thiesen og de fem andre nulevende fra eksperimentet hver udbetalt en kompensation på 250.000 kroner fra staten.

Hør også interviewet med medlem af folketinget for det grønlandske parti Siumut, Aki-Matilda Høegh-Dam, der fortæller, hvorfor undskyldningen fra statsministeren betyder så meget for grønlænderne, her:

Det er kl. 14 i dag, at statsminister Mette Frederiksen giver en undskyldning ansigt til ansigt til de nulevende personer.

Læs også

08.12.22

Dansk medlem af Forbundsdagen: Vi skal overvåge AFD

Mindst 25 personer er anholdt under en politiaktion i Tyskland tidligt onsdag. De anholdte er højreekstremister og mistænkt for at tilhøre en terrorgruppe, der har som mål at vælte den eksisterende stat i Tyskland og erstatte den med deres egen oplyser den føderale anklagemyndighed i Berlin. Blandt de mistænkte er personer fra den såkaldte Reichsbürger-bevægelse,…

Læs mere
08.12.22

Sårbar Mette F:  Har mistet nær allieret

Med SF ude af regeringsforhandlingerne har Mette Frederiksen mistet en nær allieret i skikkelse af Pia Olsen Dyhr, som ikke ville i regering for enhver pris. Det gør Frederiksen mere udsat for kritik fra venstrefløjen – og fra sine egne. Det var blevet for blåt. Så simpel lød forklaringen fra SF-formand, Pia Olsen Dyhr, da…

Læs mere
07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet