Grundejerforening betaler hundredetusinder for at få larmen fra soundbokse væk: “Det er klart det værd”

Transportabel højtaler af mærket Soundboks.

Skrevet af

9. juni 2021

Høj larm og fester i parker og grønne områder over hele landet generer naboer, der ikke kan sove. I weekenden rykkede politiet over hele landet ud for at stoppe festerne og larmen. Det har fået Grundejerforeningen Aarhusgadekvarteret på Nordhavn i København til at tage sagen i egen hånd. De har nemlig hyret private vagter og sat store skilte op, hvor det står tydeligt, at folk skal skrue ned for soundboksene.

Og det virker. Det siger Kenneth Darre, næstformand i Grundejerforeningen Aarhusgadekvarteret på Nordhavn.

“Skiltning lavet ordentligt kan gøre ret meget. Skiltene sidste år havde en enorm effekt”, siger han.

På skiltene er budskabet klart: “Soundboks og musikanlæg er forbudt”.

“Vi er nødt til at forbyde musik i området, og vi har hyret private vagter, som går rundt og sørger for, at folk overholder reglementet. De kan ikke give bøder men gå i dialog med folk derude og forklare, hvorfor der er det her forbud,” siger han til Radio4 Morgen.

Og det letter byrden fra beboerne selv.

“Før vi hyrede dem, var det beboerne selv, der skulle henvende sig til folk, når de følte sig voldsomt generet af tingene herude, og det synes vi ikke var rimeligt som bestyrelse, og derfor har vi indført de her vagter som har kørt hele sidste år og i år igen”, siger han.

Men det er ikke en billig løsning.

“Det er relativt dyrt, og det er også et problem, Og det er også beboerne der betaler for det, men omvendt hvis vi ikke gjorde det, ville det være et ubeboeligt sted derude, for det er ikke tilstrækkeligt, det politiet foretager sig’, siger han.

Faktisk koster det flere hundrede tusind kroner for sæsonen og måske endda mere i år. Hvad det koster pr. beboer kan Kenneth Darre, næstformand i Grundejerforeningen Aarhusgadekvarteret på Nordhavn, ikke offentliggøre. Ej heller hvad han betaler selv.

Men det er det værd, mener han.

“Det er helt klart det værd, for det gør at man kan bruge området på den måde, som det var formålet og at folk føler sig imødekommet derude”, siger han.

Hør interviewet med Kenneth Darre, næstformand i Grundejerforeningen Aarhusgadekvarteret på Nordhavn, her:

I København har kommunen slået ned på larmen med tre støjfri zoner, hvor musikken skal slukkes efter otte i hverdage og efter ti fredag og lørdag. En af zonerne er i Havneparken på Islands Brygge.

Men forbuddet virker ikke.

“Jo senere på aftenen og jo mere alkohol der indtages, jo lavere bliver evnen og viljen til at følge de regler, der er. Vi har ikke set nogen væsentlig ændring,” siger Bettina Hartmann, der er beboer på Islands Brygge og stifter af protestgruppen ”Nej tak til soundboks-larm på Islands Brygge”.

Men Søren Geert Nielsen, der er chef for Københavns Kommunes støjenhed, mener, at det tager lidt tid, inden budskabet kommer ud.

“Lad os lige give det en chance”, siger han til Radio4 Morgen.

Dog mener Bettina Hartmann, der er beboer på Islands Brygge og stifter af protestgruppen ”Nej tak til soundboks-larm på Islands Brygge, ikke at der er skiltet ordentligt.

“Rigtig mange kommer fra vandsiden, og så vil du aldrig opdage, at der er de her regler, for der er to kæmpe skilte og de vender ud mod gaden”, siger hun.

Men det er Søren Geert Nielsen ikke enig i.

“Det er en balance, så brugerne opdager skiltene men at man også kan se græs og lidt træer – så der er en balance mellem at få gjort det tydeligt og så samtidig ikke overplastre det, så det er det vi har forsøgt at ramme. Men det kan godt være at det ikke er hundrede procent i orden fra start af”, siger han til Radio4 Morgen.

At gøre ligesom de har gjort på Nordhavn, med et decideret forbud mod soundbokse og musikanlæg, er ikke en mulighed.

“Det er et politisk valg, hvor kraftigt man skal sætte ind. Og der har man vurderet, at det først og fremmest er nattesøvnen for både børn og voksne, at man ville sætte ind overfor, og derfor har det været om aftenen og natten, at forbuddet gælder”, siger Søren Geert Nielsen, der er chef for Københavns Kommunes støjenhed.

Dog anerkender han, at skiltene godt kunne have en tydeligere ordlyd:

“Vi har gjort vores bedste og tager gerne imod gode ideer, men vi har også nogle aftaler med politiet for hvad der skal stå på sådan nogle skilte ift. hvis de skal kunne give en bøde og det skal holde i retten, selvom det ikke altid er det bedste, det nemmeste at kommunikere ud”

Hør interviewet med Søren Geert Nielsen, der er chef for Københavns Kommunes støjenhed, her:

Reglerne om ingen elektronisk forstærket musik fik effekt forrige fredag i København og gælder på Islands Brygge, i Hørsholmsparken på Nørrebro og i en del af Fælledparken. Aarhus Kommune har netop valgt at følge Københavns eksempel og forbyde musik om aftenen i to parker i Aarhus.

Afspiller nu

AFTENRADIO

17:05
20:00