Nyhedsartikel

Håndtryk er ikke en selvfølge på danske gymnasier

Claus Andersen
clan@radio4.dk

En video af en tosproget mandlig elev, der ikke vil give hånden til sin kvindelige rektor ved overrækkelsen af eksamensbeviser på en skole i Oslo, har genoplivet debatten om håndtrykkets betydning her i Danmark.

Da vi sidst havde debatten herhjemme, var det på baggrund af kravet om håndtryk ved overrækkelsen af nye statsborgerskaber. Nu handler det så om, hvorvidt man skal give hånd, når man får overrakt sit eksamensbevis på vores uddannelsesinstitutioner.

Rektor på H.C. Ørsted Gymnasiet i Ballerup & Frederiksberg, Mads Glendorf, oplevede forleden at en kvindelig student ikke ville give ham hånden, da hun skulle modtage sit eksamensbevis ved translokationen.

Men det ser Mads Glendorf ikke som noget problem.

– Hun valgte en anden respektfuld hilsen end håndtrykket ved at holde hånden over sit hjerte og den handling respekterer jeg også, fortæller han til Radio4.

Mads Glendorf siger, at der er så mange andre fine ritualer forbundet med en translokation, at det ikke betyder noget om der gives hånd eller ej.

Hør det fulde interview med Mads Glendorf her:

Anderledes ser rektor på Høje Taastrup Gymnasium, Ida Diemar, på det.

– Håndtrykket hører med for translokationen er en ceremoni, hvor der hører bestemte ritualer med så som håndtryk, smil og øjenkontakt.

Hør det fulde interview med Ida Diemar her:

Vi har her på Radio4 foretaget en rundringning til en lang række gymnasier, hvor andelen af elever med ikke-vestlig baggrund er væsentlig større end gennemsnittet.

Vi har kontaktet en række gymnasier med flest elever med ikke-vestlig baggrund. Flere af dem er vendt tilbage med svar, og der er ét andet gymnasium, som fortæller os, at de har oplevet i år, at der var elever, der ikke vil give hånden til den mandlige rektor.

Det er Ørestad gymnasium, hvor to kvinder ikke ville give hånden til rektor Mads Lyngby Skrubbeltrang.

– Det er ikke et problem, men vi oplever at piger ikke vil give hånd. I stedet tager de hånden op til brystet og signalerer at det er den måde de hilser.  Jeg har accepteret det, fordi det kun er to ud af næsten 300 elever. Så vi er ikke der, hvor det er et problem, siger Mads Lyngby Skrubbeltrang.

Rektor på Hvidovre Gymnasium, Tanja Sheikh Larsen, siger til Radio4, at hun ikke har oplevet, at der er elever, der ikke vil give hånd når de skal have deres eksamensbevis.

– Hvis nogen elever har det sådan, at de ikke vil give hånd, håber jeg, at jeg vil finde ud af det inden. Så vil vi kunne tage en snak med dem om, at selvfølgelig skal man give hånd. Det er en del af almindelig dansk høflighed. Og som rektor mener jeg, at det er en del af den almene dannelse, vi skal give eleverne, at de skal lære at give hånd.

 

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet