Nyhedsartikel

Hanne og Iver er kærester – men bor hver for sig

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Flere danskere end nogensinde før bor alene. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Og de tal afspejler også, at flere kærestepar ikke bor sammen. Den løsning har parret Hanne Kjær Jørgensen og Iver Juel for eksempel valgt.

Antallet af voksne, der bor helt alene eller kun sammen med deres børn, har aldrig være højere end i dag.

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at antallet af husstande med én voksen person er steget med knap 11 procent på 10 år. Årsagen er ikke kun, at danskere uden partner lever alene. Flere vælger at leve som par – og samtidig at bo hver for sig.

Ét af de par er Hanne Kjær Jørgensen, som bor i Roskilde, og Iver Juel, som bor i Køge.

Parret boede tidligere sammen, men de flyttede fra hinanden igen, så deres børn fra tidligere forhold ikke skulle flytte med, fortæller Hanne Kjær Jørgensen

“Jeg har tre børn, og Iver har to. Det, der er vigtigt for os lige nu, er, at de bor tæt på deres venner. Og så vil jeg gerne bo i en landsby på landet, og Iver vil bo i en stor by tæt på sit arbejde,” siger hun.

Ifølge Hanne Kjær Jørgensen har det gjort hverdagen nemmere og fjernet nogle af de ting, som ellers ville skabe problemer i et parforhold.

“Vi er blevet mere rummelige og har fået øjnene op for, at der ikke er noget rigtigt og forkert. Vi har jo boet sammen og fået lærdom derfra, og den har vi jo stadigvæk. Det her er bare det rigtige for os lige nu.”

Du kan høre interviewet med Hanne Kjær Jørgensen og Iver Juel her:

Fænomenet, som Hanne Kjær Jørgensen og Iver Juel dyrker, kaldes også COLA – Couples Living Apart.

At flere og flere danskere benytter sig af fænomenet, kommer ikke bag på parterapeut Ingrid Ann Watson.

Hun har selv rådgivet flere par, som bor hver for sig, og ligesom Hanne Kjær Jørgensen peger hun på, at det fjerner mange problemer.

“Det handler særligt om de par, som finder hinanden senere i livet. For dem kan det være vigtigt at have sine egne penge eller sit eget sted, og det får man, når man ikke bor sammen. Derudover gør det også, at når man er sammen med sin partner, så er det et tilvalg. Det er noget, man har lyst til, og ikke noget man er tvunget til, fordi man bor under samme tag,” siger hun.

Selvom Ingrid Ann Watson kan se mange fordele for par, som bor hver for sig, så er det slet ikke den rigtige løsning for alle.

“Vi lever i et samfund, hvor normen er at gifte sig og bo sammen, og derfor vil mange synes, at det er lidt mærkeligt. Det er også forbundet med en stor frygt, for parrene som prøver det. Men hvis man taler om frygten og prøver det af i perioder, så kan der være flere fordele end ulemper.”

Hele interviewet med Ingrid Ann Watson kan du høre her:

Foto: Hanne Kjær Jørgensen – privatfoto

 

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet