Nyhedsartikel

Harry Potter kan fejre 25-års jubilæum: “Bøgerne har fået mig til at kunne se lyset for enden af mørket”

Lisa Linding & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Harry Potter-bøgerne er med flere end 500 millioner solgte eksemplarer den bedst sælgende bogserie nogensinde. I denne weekend er det 25 år siden, at den første bog – ”Harry Potter og de vises sten” – udkom.

Det jubilæum bliver markeret af Harry Potter-fans i hele verden. Én af dem er Christina Klostergaard, der som ung fandt hjælp til at klare tilværelsen i troldmandsuniverset.

“Når der har været mørke tider, så har man kunnet se lyset for enden. Jeg blev moppet i folkeskolen, og der kunne jeg jo se, at Neville (overvægtig og kluntet karakter i bogen, red.) kom ud på den anden side og blev en rigtig stærk karakter. Det betød, at jeg kunne se frem og holde fast i mine egne styrker. Selvom jeg ikke er klog på alle punkter, så er jeg også god nok og kan godt have venner – ligesom Neville,” siger hun.

Hør hele interviewet med Harry Potter-fan Christina Klostergaard her:

Der findes imidlertid mange, der har det som Christina Klostergaard. Harry Potter-bøgerne har nemlig haft stor indflydelse på generationer af børns lyst til at læse, fortæller Anna Karlskov Skyggebjerg, der er forsker på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse under Aarhus Universitet.

“Harry Potter-bøgerne har som fænomen givet et ordentligt boost til børns læselyst. Nu er vi på 25. år, og man kan stadig se, at Harry Potter optræder i top 10 over, hvilke bøger børn bedst kan lide,” siger hun.

Hør hele interviewet med ekspert i børns læselyst, Anna Karlskov Skyggebjerg, her:

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet