Nyhedsartikel

Harry Potter kan fejre 25-års jubilæum: “Bøgerne har fået mig til at kunne se lyset for enden af mørket”

Lisa Linding & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Harry Potter-bøgerne er med flere end 500 millioner solgte eksemplarer den bedst sælgende bogserie nogensinde. I denne weekend er det 25 år siden, at den første bog – ”Harry Potter og de vises sten” – udkom.

Det jubilæum bliver markeret af Harry Potter-fans i hele verden. Én af dem er Christina Klostergaard, der som ung fandt hjælp til at klare tilværelsen i troldmandsuniverset.

“Når der har været mørke tider, så har man kunnet se lyset for enden. Jeg blev moppet i folkeskolen, og der kunne jeg jo se, at Neville (overvægtig og kluntet karakter i bogen, red.) kom ud på den anden side og blev en rigtig stærk karakter. Det betød, at jeg kunne se frem og holde fast i mine egne styrker. Selvom jeg ikke er klog på alle punkter, så er jeg også god nok og kan godt have venner – ligesom Neville,” siger hun.

Hør hele interviewet med Harry Potter-fan Christina Klostergaard her:

Der findes imidlertid mange, der har det som Christina Klostergaard. Harry Potter-bøgerne har nemlig haft stor indflydelse på generationer af børns lyst til at læse, fortæller Anna Karlskov Skyggebjerg, der er forsker på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse under Aarhus Universitet.

“Harry Potter-bøgerne har som fænomen givet et ordentligt boost til børns læselyst. Nu er vi på 25. år, og man kan stadig se, at Harry Potter optræder i top 10 over, hvilke bøger børn bedst kan lide,” siger hun.

Hør hele interviewet med ekspert i børns læselyst, Anna Karlskov Skyggebjerg, her:

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet