Nyhedsartikel

Harry Potter kan fejre 25-års jubilæum: “Bøgerne har fået mig til at kunne se lyset for enden af mørket”

Lisa Linding & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Harry Potter-bøgerne er med flere end 500 millioner solgte eksemplarer den bedst sælgende bogserie nogensinde. I denne weekend er det 25 år siden, at den første bog – ”Harry Potter og de vises sten” – udkom.

Det jubilæum bliver markeret af Harry Potter-fans i hele verden. Én af dem er Christina Klostergaard, der som ung fandt hjælp til at klare tilværelsen i troldmandsuniverset.

“Når der har været mørke tider, så har man kunnet se lyset for enden. Jeg blev moppet i folkeskolen, og der kunne jeg jo se, at Neville (overvægtig og kluntet karakter i bogen, red.) kom ud på den anden side og blev en rigtig stærk karakter. Det betød, at jeg kunne se frem og holde fast i mine egne styrker. Selvom jeg ikke er klog på alle punkter, så er jeg også god nok og kan godt have venner – ligesom Neville,” siger hun.

Hør hele interviewet med Harry Potter-fan Christina Klostergaard her:

Der findes imidlertid mange, der har det som Christina Klostergaard. Harry Potter-bøgerne har nemlig haft stor indflydelse på generationer af børns lyst til at læse, fortæller Anna Karlskov Skyggebjerg, der er forsker på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse under Aarhus Universitet.

“Harry Potter-bøgerne har som fænomen givet et ordentligt boost til børns læselyst. Nu er vi på 25. år, og man kan stadig se, at Harry Potter optræder i top 10 over, hvilke bøger børn bedst kan lide,” siger hun.

Hør hele interviewet med ekspert i børns læselyst, Anna Karlskov Skyggebjerg, her:

Læs også

29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere
28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet