Nyhedsartikel

Harry Potter kan fejre 25-års jubilæum: “Bøgerne har fået mig til at kunne se lyset for enden af mørket”

Lisa Linding & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Harry Potter-bøgerne er med flere end 500 millioner solgte eksemplarer den bedst sælgende bogserie nogensinde. I denne weekend er det 25 år siden, at den første bog – ”Harry Potter og de vises sten” – udkom.

Det jubilæum bliver markeret af Harry Potter-fans i hele verden. Én af dem er Christina Klostergaard, der som ung fandt hjælp til at klare tilværelsen i troldmandsuniverset.

“Når der har været mørke tider, så har man kunnet se lyset for enden. Jeg blev moppet i folkeskolen, og der kunne jeg jo se, at Neville (overvægtig og kluntet karakter i bogen, red.) kom ud på den anden side og blev en rigtig stærk karakter. Det betød, at jeg kunne se frem og holde fast i mine egne styrker. Selvom jeg ikke er klog på alle punkter, så er jeg også god nok og kan godt have venner – ligesom Neville,” siger hun.

Hør hele interviewet med Harry Potter-fan Christina Klostergaard her:

Der findes imidlertid mange, der har det som Christina Klostergaard. Harry Potter-bøgerne har nemlig haft stor indflydelse på generationer af børns lyst til at læse, fortæller Anna Karlskov Skyggebjerg, der er forsker på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse under Aarhus Universitet.

“Harry Potter-bøgerne har som fænomen givet et ordentligt boost til børns læselyst. Nu er vi på 25. år, og man kan stadig se, at Harry Potter optræder i top 10 over, hvilke bøger børn bedst kan lide,” siger hun.

Hør hele interviewet med ekspert i børns læselyst, Anna Karlskov Skyggebjerg, her:

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet