Nyhedsartikel

Hashkøb på Christiania skal give fængsel i andengangstilfælde

Ritzau
redaktion@radio4.dk

Straf for handel og besiddelse af stoffer skal kunne give dobbeltstraf i afgrænsede strafzoner, herunder på Christiania.

Det siger justitsminister Peter Hummelgaard (S) på et pressemøde. Regeringen vil nu give politiet mulighed for at indføre zonerne.

Samtidig varsler han en “massiv politiindsats på den korte bane”. Meldingen kommer efter et skuddrab i august.

De skærpede strafzoner vil medføre, at eksempelvis handel og besiddelse af hash i førstegangstilfælde bliver straffet med en større bøde, hvis kriminaliteten sker i zonerne.

Anden forseelse giver som udgangspunkt fængselsstraf. Grunden til, at også køberne skal rammes hårdt, er for at mindske efterspørgslen, siger Peter Hummelgaard.

Dog skal personer, der har et tydeligt og vedvarende misbrug, i første omgang have en advarsel, mener regeringen. Det skal tydeliggøres i lovgivningen.

Ministeren tilføjer, at Pusher Street skal lukkes permanent og ikke bare for en tid. Det her er første skridt, siger han.

“Det kræver en grundlæggende fysisk forandring af området omkring Pusher Street”, siger han.

Hummelgaard nævner, at der i fremtiden eksempelvis kan komme butikker eller lovlige boliger i området, der lige nu er kendt som Pusher Street. Mere information om det kommer i en ny bandepakke, som regeringen vil præsentere i næste uge.

“Hvis vi vil have en holdbar løsning og permanent lukning af Pusher Street, er vi nødt til at lære af historien og gøre det rigtigt. Der er behov for, at vi sætter noget nyt i stedet for det, der er i dag”.

Desuden vil regeringen skærpe straffen for at overtræde de zoneforbud, som politiet allerede i dag har mulighed for at udstede, ligesom det skal være lettere at varetægtsfængsle dem, der overtræder forbuddene.

Det kræver lovændringer. Regeringen forventer at fremsætte lovforslag hurtigst muligt i det nye folketingsår.

Justitsministeren bliver også spurgt til, om en legalisering af hash kunne være en løsning.

Han erklærer sig skeptisk og siger, at det mere er en sundhedsfaglig diskussion.

“Det må først og sidst hvile på en sundhedsfaglig diskussion af, hvor meget skade det gør på den enkelte”, siger han.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet