Nyhedsartikel

Havskum var årsag til sundhedsskadeligt PFAS i drikkevandet på Fanø

Ritzau

Partikler fra havet og havskum udgør en risiko for kystnære vandboringer, viser undersøgelse fra Fanø.

Havskum fra Vadehavet var årsagen til, at der i 2021 blev konstateret PFAS i drikkevandet på Fanø.

Det skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Det er ifølge meddelelsen første gang, det dokumenteres, at havskum kan udgøre en risiko for kystnære vandforsyninger.

“Det er godt, at vi nu har fået en afklaring i forhold til PFAS og havskums påvirkning af grundvand og overfladevand på Fanø”, siger Poul Erik Jensen (S), formand for Miljøudvalget i Region Syddanmark.

Undersøgelsen viser, at PFAS spreder sig på øen via havskum og små vandpartikler, der blæser ind over øen og siver ned i grundvandet.

Drikkevandet på Fanø indeholder ikke længere PFAS-stoffer over grænseværdierne og det skyldes, at man har installeret et anlæg, der renser vandet for PFAS, inden det når ud til forbrugerne.

Der er også konstateret PFAS i jord- og sandprøver fra øen, men i koncentrationer under de gældende kriterier.

Derfor er der ingen risiko ved at komme i kontakt med jorden. Man kan uden problemer gå med bare tæer eller bygge sandslotte på jorden, skriver regionen i pressemeddelelsen.

Miljøstyrelsen og en række kommuner langs den jyske vestkyst har tidligere undersøgt badevandet for indhold af de sundhedsskadelige stoffer.

Der er fundet PFAS i badevandet flere steder, men ikke i koncentrationer, der overstiger grænseværdierne.

Styrelsen for Patientsikkerhed fraråder således ikke badning i havvandet. Men styrelsen fraråder direkte kontakt til havskum og opfordrer til, at man vasker sig med rent vand, hvis man har været i kontakt med skummet.

PFAS er den samlede betegnelse for en gruppe af op mod 12.000 forskellige fluorholdige stoffer, der har været bredt anvendt i industrien som blandt andet imprægnerings- og smøremidler i alt fra pizzabakker til regntøj og brandslukningsskum.

Stofferne er under mistanke for at have en negativ indvirkning på menneskers sundhed, hvis man indtager drikkevand og fødevarer med et indhold over de fastsatte grænseværdier over længere tid.

Danmark og flere andre lande arbejder på et samlet PFAS-forbud i EU.

/ritzau/

Foto: Søren Breiting/Biofoto/Ritzau Scanpix

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet