Nyhedsartikel

Hedebølge i Spanien: “Det er ekstremt”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Mens regnen siler ned og temperaturen ligger fast omkring de 20 grader herhjemme, så ser det helt anderledes ud længere sydpå. I Spanien er der lige nu hedebølge med over 40 grader mange steder i landet. Og det kan mærkes.

Simon Perera er dansk autotekniker i Costa Del Sol, hvor han har boet i to år. Og han kan skrive under på, at det er varmt i Spanien lige nu.

“Det er noget varmere nu, end det plejer at være på det her tidspunkt. Normalt er det i august, at det er så varmt her. Og der (i august, red.) holder de fleste ferie, også spanierne. Derfor er man lidt mere ramt af det,” siger han til Radio4.

Varmen påvirker derfor også arbejdsdagen.

“Normalt har håndværkere siesta mellem 14 og 16, men de fleste kommer ikke rigtig tilbage til arbejdet igen. De bliver hjemme, fordi det er så varmt. Så dagene bliver lidt kortere,” siger han.

Desuden betyder varmen også restriktioner på vand.

“Vaskehaller lukker i tidsrum, hvor man ikke kan bruge den. Nogle – hvis ikke alle – kommuner snart siger, at man ikke må putte vand i sin swimmingpool, for at spare på de ressourcer, der er. Nogle vandreservoirer, har jeg fået at vide, er tomme,” siger han.

Men varmen kommer ikke til at stoppe lige foreløbig. Det siger Andreas Nyholm, der er vejrvært på TV 2.

“Det er en langvarig hedebølge, Spanien kommer til at opleve. Det er en fem grader varmere nu, end det normalt er her i juli,” siger han til Radio4.

Hør interviewet med Simon Perera, der er dansk autotekniker i Costa Del Sol, og Andreas Nyholm, der er vejrvært på TV 2, her

Den voldsomme varme mærker turisterne også.

“Det er intenst. Der er ingen tvivl om, at det er ret ekstremt, hvad vi oplever i år. Det er ikke kun Spanien, men nærmest faktisk hele Middelhavet. Mange danskere, der glæder sig til at komme fra det ustadige danske sommervejr, håber på 30 grader og poolferie. Men 40 grader i skyggen er ekstremt varmt. Nattemperaturerne kommer nogle steder ikke meget under 25 grader. Så har man svært ved at sove i Danmark, så får man nok udfordringer dernede, hvis man ikke har booket aircondition,” siger Andreas Nyholm, der er vejrvært på TV 2.

Når Simon Perera, der bor i Costa Del Sol taler med turister, hører han også, at varmen presser dem.

“De fleste siger faktisk, at det er for varmt. De søger skyggen og drikker noget mere væske, tager på stranden og bruger den pool de har,” siger han.

Og temperaturstigningerne er nogle vi skal vænne os til. Det siger Andreas Nyholm, der er vejrvært på TV 2.

“Der er ingen tvivl om, at det er en tendens, vi ser over de sidste par år. Det er blevet markant varmere. Vi har allerede set  en gennemsnitligt stigning på 2 grader i Europa henover året. Det vi oplever nu, er noget der bliver hverdag frem mod 2050, og det kommer til at blive endnu mere ekstremt frem mod 2100. Så man skal indstille sig på, at det bliver meget ekstremt i Sydeuropa de kommende år,” siger han.

 

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet