Nyhedsartikel

Hjemrejsestyrelsen har ikke sat skub i antallet af hjemsendelser

Amanda Holmen
amho@radio4.dk

Antallet af hjemsendelser af afviste asylsøgere er ikke faldet, efter Hjemrejsestyrelsen blev oprettet i midten af 2020. Alligevel kalder udlændingeministeren styrelsen en succes. 

Regeringens Hjemrejsestyrelse har ikke sat skub i antallet af hjemsendelser af afviste asylansøgere. Tværtimod. Det viser tal, Radio4 har gennemgået.

I august 2020 oprettede regeringen ellers en helt ny styrelse, der, som udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) formulerede det: ”har den ene opgave at få sendt folk hjem, hvis de ikke har et lovligt ophold i Danmark.”

Sidste år blev der udsendt 265 afviste asylansøgere, viser tal fra Hjemrejsestyrelsen. Og i 2019 blev der udsendt 445, viser tal fra politiet. Der blev altså udsendt flere før styrelsen blev oprettet, når man kigger på antallet. Der blev også udsendt flere inden oprettelsen af Hjemrejsestyrelsen, når man sammenligner med, hvor mange afviste asylansøgere der var i udsendelsesposition.

Det vidner om, at styrelsen mere var et symbol end reel politik, lyder det fra De Radikales udlændinge- og integrationsordfører, Kathrine Olldag:

”Det viser at, Hjemrejsestyrelsen primært var en kommunikationsopgave fra regeringen, der ville vise, at de var hårde på udlændingeområdet, men reelt set kom det ikke til at rykke noget. Det afgørende er, om vi får aftaler med de lande, som vi ikke kan sende folk tilbage til,” siger hun til Radio4.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye er ikke enig i kritikken.

”Jeg synes, at Hjemrejsestyrelsen er en succes. Det må jeg sige. Både den nye styrelse og den nye hjemrejselov er en succes,” siger han.

Han henviser til, at styrelsen er blevet etableret i en tid, hvor coronapandemien blandt andet har haft betydning for flytrafikken:

”Det er klart, at de sidste par år har der været corona, og det betyder, at der har været grænsekontroller i Europa og markant færre asylansøgere i Danmark. Når der er det, så er der også færre, der får afslag på asyl og dermed færre, der skal udsendes. Og så har der været færre fly i luften til at gennemføre udsendelserne,” siger Mattias Tesfaye til Radio4.

Minister: Det går ret godt

Ministeren understreger, at der for første gang siden 2011 er under 900 afviste asylansøgere i udsendelsesposition, og det er, mener han, det vigtige tal i denne sammenhæng. Det skyldes ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet, at der er kommet færre asylansøgere til, og at en gruppe selv har forladt Danmark.

”Det, der er det interessante, både for mig, men jo også for det danske samfund, det er, hvor mange udlændinge vi har, som vi skal have indkvarteret på udrejsecentre til en pris på 300.000 om året og som er i udsendelsesposition. Det er dét tal, der skal falde. Og det går, må vi sige, ret godt,” siger Mattias Tesfaye.

De Radikales Kathrine Olldag mener omvendt ikke entydigt, at det er godt, at antallet af afviste asylansøgere i udsendelsespostion er blevet mindre, fordi en gruppe afviste asylansøgere selv er rejst videre:

”Jeg synes ikke, at det er noget succeskriterie nødvendigvis, at folk bare forsvinder fra udrejsecentrene. Det synes jeg ikke er, at Danmark tager ansvar. Det er ligesom at feje foran sit hus og bare feje bladene over til naboen. Det er mangel på lederskab i et europæisk perspektiv,” mener hun.

Målet for det kommende år er, at antallet af udlændinge i udsendelsespostion skal reduceres med yderligere 10 procent.

Det har ikke været muligt for Radio4 at få et interview med Hjemrejsestyrelsens direktør, Claes Nilas. Men i en pressemeddelelse udtaler han:

“Hjemrejsestyrelsen blev oprettet midt under coronapandemien. For en styrelse, der bl.a. har til formål at få afviste asylansøgere til at rejse hjem, har det naturligvis været en udfordring, at der generelt har været meget få fly i luften, ligesom vi har skullet håndtere omfattende indrejserestriktioner i mange lande. Men jeg synes alligevel, at vi er kommet godt i gang.”

Du kan høre mere i Radio4 Morgen onsdag klokken 7.19 og 8.34.

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet