Nyhedsartikel

Høje energipriser kan hæve kirkeskatten

Gustav Pors Olesen og Magnus Bang
gup@radio4.dk

I yderste konsekvens kan de stigende energipriser betyde, at nogle provstier må hæve kirkeskatten.

Det betyder at regningen for at opvarme de danske kirker i sidste ende kan lande hos borgerne.

Det mener Hans-Henrik Nielsen, formand for Udvalget for Økonomi, bygninger og grøn omstilling i Landsforeningen af Menighedsråd.

– Hvis ikke budgetterne hænger sammen, og kirkerne ikke kan spare flere steder, så må de hæve indtægterne – og det kan de kun ved at sætte kirkeskatten op.

Du kan høre hele interviewet med Hans Henrik Nielsen her: 

Det er udgifter til arrangementer, renoveringer eller undervisning, som menighedsrådene kan skære fra i de budgetter, som kirkerne i øjeblikket er i gang med at lægge for næste år.

Hvis det ikke kan lade sig gøre at spare nok, så er det op til provstiudvalget at hæve kirkeskatten.

Den situation kan Alderslyst Kirke i Silkeborg havne i. Det siger Niels Lauritsen, som er formand for Menighedsrådet i Alderslyst Kirke. De mangler fortsat at finde 250.000 kroner i budgettet for 2022, og derfor udelukker han ikke, at kirkeskatten kan blive hævet.

– I yderste konsekvens kan det være nødvendigt at skrue på kirkeskatten, men det må være den absolutte sidste mulighed.

Du kan høre hele interviewet med Niels Lauritsen her: 

Ifølge formand for Udvalget for Økonomi, bygninger og grøn omstilling i Landsforeningen af Menighedsråd, Hans-Henrik Nielsen, er der stor forskel fra kirke til kirke, og derfor er det ikke alle provstier, som har udsigt til at hæve kirkeskatten.

Nogle kirker er bygget på en måde, der gør, at de er dyrere at opvarme end andre, ligesom der kan være forskel på prisen for opvarmningen, alt efter hvilken energikilde den enkelte kirke har.

Foto: Leif Schack-Nielsen/Ritzau Scanpix

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet