Nyhedsartikel

Høje energipriser kan hæve kirkeskatten

Gustav Pors Olesen og Magnus Bang
gup@radio4.dk

I yderste konsekvens kan de stigende energipriser betyde, at nogle provstier må hæve kirkeskatten.

Det betyder at regningen for at opvarme de danske kirker i sidste ende kan lande hos borgerne.

Det mener Hans-Henrik Nielsen, formand for Udvalget for Økonomi, bygninger og grøn omstilling i Landsforeningen af Menighedsråd.

– Hvis ikke budgetterne hænger sammen, og kirkerne ikke kan spare flere steder, så må de hæve indtægterne – og det kan de kun ved at sætte kirkeskatten op.

Du kan høre hele interviewet med Hans Henrik Nielsen her: 

Det er udgifter til arrangementer, renoveringer eller undervisning, som menighedsrådene kan skære fra i de budgetter, som kirkerne i øjeblikket er i gang med at lægge for næste år.

Hvis det ikke kan lade sig gøre at spare nok, så er det op til provstiudvalget at hæve kirkeskatten.

Den situation kan Alderslyst Kirke i Silkeborg havne i. Det siger Niels Lauritsen, som er formand for Menighedsrådet i Alderslyst Kirke. De mangler fortsat at finde 250.000 kroner i budgettet for 2022, og derfor udelukker han ikke, at kirkeskatten kan blive hævet.

– I yderste konsekvens kan det være nødvendigt at skrue på kirkeskatten, men det må være den absolutte sidste mulighed.

Du kan høre hele interviewet med Niels Lauritsen her: 

Ifølge formand for Udvalget for Økonomi, bygninger og grøn omstilling i Landsforeningen af Menighedsråd, Hans-Henrik Nielsen, er der stor forskel fra kirke til kirke, og derfor er det ikke alle provstier, som har udsigt til at hæve kirkeskatten.

Nogle kirker er bygget på en måde, der gør, at de er dyrere at opvarme end andre, ligesom der kan være forskel på prisen for opvarmningen, alt efter hvilken energikilde den enkelte kirke har.

Foto: Leif Schack-Nielsen/Ritzau Scanpix

Læs også

06.10.22

S frygter ikke vælgerflugt til Danmarksdemokraterne

Over 54.000 af de vælgere, der tidligere har sat deres kryds ved Socialdemokratiet vil i stedet stemme på Danmarksdemokraterne ved det kommende valg. Det viser en analyse, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. En af årsagerne er ifølge folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne, Peter Skaarup, partiets mærkesag om en større decentralisering af samfundet. ”Vi…

Læs mere
05.10.22

Alle valgkampes moder ruller nu i gang

Valget er en realitet. Forude venter en af historiens mest usædvanlige og uforudsigelige valgkampe. Så skete det! Efter et af historiens længste tilløb er folketingsvalget tirsdag den 1. november en realitet. Nu er der formelt sparket gang i en af de mest uforudsigelige valgkampe i årevis, hvor kun de overmodige og overfladiske tør udtale sig…

Læs mere
05.10.22

Mette Frederiksen udskriver valg: S går efter bred regering

Statsminister Mette Frederiksen skifter taktik og går efter at danne en regering med partier fra begge blokke. Socialdemokratiet dropper at gå til valg på en etpartiregering og går i stedet til valg på en bred regering. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag på et pressemøde på Marienborg. Hør reaktioner og analyser her: Folketingsvalget bliver…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet