Nyhedsartikel

Høje energipriser kan hæve kirkeskatten

Gustav Pors Olesen og Magnus Bang
gup@radio4.dk

I yderste konsekvens kan de stigende energipriser betyde, at nogle provstier må hæve kirkeskatten.

Det betyder at regningen for at opvarme de danske kirker i sidste ende kan lande hos borgerne.

Det mener Hans-Henrik Nielsen, formand for Udvalget for Økonomi, bygninger og grøn omstilling i Landsforeningen af Menighedsråd.

– Hvis ikke budgetterne hænger sammen, og kirkerne ikke kan spare flere steder, så må de hæve indtægterne – og det kan de kun ved at sætte kirkeskatten op.

Du kan høre hele interviewet med Hans Henrik Nielsen her: 

Det er udgifter til arrangementer, renoveringer eller undervisning, som menighedsrådene kan skære fra i de budgetter, som kirkerne i øjeblikket er i gang med at lægge for næste år.

Hvis det ikke kan lade sig gøre at spare nok, så er det op til provstiudvalget at hæve kirkeskatten.

Den situation kan Alderslyst Kirke i Silkeborg havne i. Det siger Niels Lauritsen, som er formand for Menighedsrådet i Alderslyst Kirke. De mangler fortsat at finde 250.000 kroner i budgettet for 2022, og derfor udelukker han ikke, at kirkeskatten kan blive hævet.

– I yderste konsekvens kan det være nødvendigt at skrue på kirkeskatten, men det må være den absolutte sidste mulighed.

Du kan høre hele interviewet med Niels Lauritsen her: 

Ifølge formand for Udvalget for Økonomi, bygninger og grøn omstilling i Landsforeningen af Menighedsråd, Hans-Henrik Nielsen, er der stor forskel fra kirke til kirke, og derfor er det ikke alle provstier, som har udsigt til at hæve kirkeskatten.

Nogle kirker er bygget på en måde, der gør, at de er dyrere at opvarme end andre, ligesom der kan være forskel på prisen for opvarmningen, alt efter hvilken energikilde den enkelte kirke har.

Foto: Leif Schack-Nielsen/Ritzau Scanpix

Læs også

27.05.23

Lægeforeningen glæder sig over fokus på flere speciallæger

Det er positivt, at regeringen og Danske Regioner fredag blev enige om, at der skal uddannes flere speciallæger i de områder i Danmark, hvor der er rekrutteringsudfordringer. Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, dagen efter at en aftale om regionernes – og dermed en stor del af sundhedsvæsenets – økonomi blev indgået. –…

Læs mere
26.05.23

Hvem skal løfte den røde fane efter Mai Villadsen?

Enhedslisten holder årsmøde i weekenden, mens partiet står midt i et vadested. Med Mette Frederiksens SVM-regering forsvandt indflydelsen. Og samtidig skal liste Ø snart gennemføre et svært lederskifte. Da Pelle Dragsted torsdag gæstede Radio4’s politiske magasin ’Mandat’, glædede han sig over, at Enhedslistens frontkvinde, Mai Villadsen, venter barn og har kurs mod en kommende barselsorlov.…

Læs mere
26.05.23

Socialdemokratisk lokalformand forstår vælgerflugt

Socialdemokratiet bløder vælgere i en ny meningsmåling, som megafon har lavet for TV2. Regeringspartiet står kun til 19 procent af vælgerne, hvis der var valg i dag. Vælgertilslutningen har aldrig været lavere under den nuværende formand, statsminister Mette Frederiksen. Men den manglende tilslutning fra vælgerne kommer ikke bag på Vagn Juhl-Larsen, lokalformand for Socialdemokratiet i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet