Høje krav holder cannabisproducenter ude af det danske marked

ODENSE 2019-02-04 En stickling från en honplanta i Aurora Nordics anläggning för odling av medicinsk cannabis i Odense i Danmark. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090. (Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

28. januar 2021

bang@radio4.dk

bang@radio4.dk

Efter tre års forsøgsordning er der stadig ingen danske medicinske cannabisprodukter til salg i Danmark. I udlandet står de danske produkter allerede på hylderne. Det undrer både patienter, patientforening og politiker.

40 danske virksomheder har siden 2018 fået licens til dyrkning af medicinsk cannabis på udviklingsordning, mens fire virksomheder har fået godkendelse til at fremstille.

Men tre år efter forsøget gik i gang er der stadig ingen danske produkter godkendt til salg i Danmark. Det til trods for at man i udlandet kan finde flere cannabisprodukter fra danske virksomheder.

Morten Snede, formand for Medicinsk Cannabis Industri, siger til Radio4 Morgen, at det især skyldes meget høje krav fra Lægemiddelstyrelsen.

”Der er fra Lægemiddelstyrelsens side sat nogle krav til processen for at få et produkt godkendt, og der har de sat baren så højt, at ingen danske virksomheder har kunne leve op til dem.”

Han peger på en manglende dialog med Lægemiddelstyrelsen som årsagen til de manglede godkendelser i Danmark.

”Da ordningen startede, lavede man en vejledning for godkendelse til importørerne, men her tre år efter er der stadig ingen vejledning til producenterne,” siger Morten Snede, formand for Medicinsk Cannabis Industri.

Der i dag fire produkter på markedet herhjemme og ingen af dem er dansk produceret.

Lægemiddelstyrelsen afviser at stille op til interview, men oplyser i et skriftlig svar til Radio4 Morgen, at de krav der stilles til produkterne, er fastsat i lovgivningen. Kravene skal sikre produkternes kvalitet og er fastsat af hensyn til patienterne sikkerhed, skriver styrelsen.

Den manglende godkendelse ærgrer en af de sklerosepatienter, som bruger cannabis til at behandle smerter og uro i kroppen.

”Det er lidt spild at man sætter det hele i gang med forsøgsordningen og produktion, og så kan ikke købe det, de laver i Danmark,” siger Rasmus Papendick til Radio4 Morgen.
Også hos Skleroseforeningen ærgrer de sig over de manglende godkendelser.

De skønner, der er 2.400 danske sklerosepatienter med svære symptomer, som måske kunne have gavn af medicinsk cannabis.

Lasse Skovgaard, forskningschef i Skleroseforeningen, mener, antallet af cannabisprodukter på det danske marked er for få.

”Det er vigtigt for patienterne, at der kommer flere produkter på markedet. På den måde vil der både komme mere konkurrence på prisen, men også være en større brede i typen af produkter, så patient og læge i fællesskab kan finde det rigtige,” siger Lasse Skovgaard til Radio4 Morgen.

Der er ifølge Morten Snede, formand for Medicinsk Cannabis Industri, mindst en håndfuld danske produkter til salg i Tyskland, men også i Sydamerika, Australien og Canada kan der findes danske produkter.

Han mener, at antallet af godkendte produkter i Danmark er et tydeligt bevis på, at Lægemiddelstyrelsens krav er for høje.

”Der findes utallige produkter på markedet, der sælges i hele verden bare ikke i Danmark. Det kan man jo undre sig over, siger Morten Snede til Radio4 Morgen.”

Liselott Blixt, sundhedsordfører i Dansk Folkeparti, mener, at der skal kigges nærmere på, hvordan man får flere produkter på det danske marked.

”Fire produkter er langt fra godt nok. Det skal kigges på, om Lægemiddelstyrelsen har den rigtige rolle i den her proces,” siger hun.

Hør interview med sundhedsordfører fra Dansk Folkeparti, Liselott Blixt her:

Hør interview med formanden for Medicinsk Cannabis Industri, Morten Snede:

Hør interview med Rasmus Papendick, der er sklerosepatient her:

Afspiller nu

AFTENRADIO

17:05
20:00