Hovedstadens nye hospitaler forsinket med sammenlagt over 21 år

Skrevet af

17. december 2019

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Region Hovedstadens hospitalsbyggerier er forsinkede med 261 måneder. Kun to ud af 12 byggerier følger tidsplanen. Det går udover patienterne og koster flere penge.

10 ud af 12 af Region Hovedstadens sygehusbyggerier er forsinkede – enkelte med tre år. Det viser en række dokumenter, som Region Hovedstaden har trukket til Radio4.

Forsinkelsen ærgrer Patientforeningen.

Det kommer til at gå udover patienterne to gange. Dels skal patienterne betale ved at være i et mere risikabelt miljø, bagefter kommer besparelserne, som følger af forsinkelserne,” siger landssekretær Niels Jørgen Langkilde til Radio4.

Aktuelt er 12 hospitaler i gang med at blive om- eller nybygget. Det drejer sig blandt andet om om Det Nye Rigshospital, Nyt Hospital Hvidovre og Nyt Hospital Nordsjælland. Ud af de 10 forsinkede byggerier, er alle forsinkede med et år eller mere.

Dermed skal patienterne vente længere på for eksempel en-sengsstuer og fælles akutmodtagelser, der skal sikre øget patientsikkerhed og hurtigere udredning.

Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix. Herlev Hospital er ved at blive udbygget. Byggeriet er to år forsinket.

Patienter må leve med nedstyrtningsfare, skimmelsvamp og smittefare
En analyse fra sidste år, som Region Hovedstaden selv og Rambøll lavede, påpeger adskillige problemer med de nuværende hospitalsbygninger. Bygningernes dårlige tilstand går udover patienterne, fremgår det.

Analysen nævner blandt andet, at ”problemer med medicinske gasser er en direkte risiko for patientsikkerheden,” og at ” utætte og stoppede afløb giver hygiejneproblemer.” Analysen peger også på direkte nedstyrtningsfare og at ” utætte og stoppede afløb giver hygiejneproblemer,” på hospitalerne, ”problemer med skimmelsvamp,” og at gamle overflader på ”toiletter og i baderum udgør fare for smittespredning”.

Patientforeningen vil have sygehusbyggerierne med i en ny sundhedsreform.

Regionerne har gang på gang vist, at de ikke magter opgaven. De fungerer som fem separate kongeriger, som ikke lærer af hinanden. Man skal have et ensartet system, så man ikke skal opfinde den dybe tallerken hver gang, der skal bygges nyt, og så man kan lære af hinandens fejl,” siger Niels Jørgen Langkilde.

Ifølge flere undersøgelser ligger tilfredsheden hos patienterne i bund i netop Region Hovedstaden. I de tre “Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser” fra 2018 er det Region Hovedstaden, der ligger lavest af de fem regioner.

Hos Region Hovedstaden erkender Lars Gaardhøj (A), der er formand for Erhvervs- Vækst og Forskningsudvalget, at alle parter har været for tidsoptimistiske i forhold til tidsrammen for de nye hospitaler.

”Det er rigtigt, at patienter kommer til at vente en smule længere end forventet på de nye byggerier, og det er meget beklageligt,” siger han.

Region Hovedstaden har sat syv milliarder kroner af til renovering af de nuværende hospitaler over de næste ti år. De nye hospitalsbyggerier er inden forsinkelserne sat til at skulle koste 20 milliarder kroner.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Afspiller nu

DET SIDSTE MÅLTID

05:05
06:00