Nyhedsartikel

Hver femte nyvalgte folketingspolitiker har oplevet chikane online

Laura Uldahl Aggernæs
luag@radio4.dk

Hver femte nyvalgte folketingspolitiker har oplevet at få enten hadefulde eller sexistiske kommentarer og beskeder online.

Det viser en ny rundspørge, som vi på Radio4 Morgen har lavet blandt de 64 nyvalgte danske folketingspolitikere, som 45 af dem har svaret på.

En af dem, der har været ufrivilligt omdrejningspunkt for opmærksomhed, er den nyvalgte folketingspolitiker for Socialdemokratiet, Fie Hækkerup.

Hun er blandt andet blevet kaldt en “dum kælling” og en “skide fascist”, og så har hun også modtaget dickpics (billeder af mandlige kønsdele, red.) fra fremmede mænd i sin inbox.

“Det er ikke særligt rart. Men man får lidt teflonhud. Jeg har jo været vant til at se det fra min far, da han var i politik, hvor folk har kaldt ham en idiot. Det oplevede jeg jo allerede som barn”, fortæller hun.

Du kan høre hele interviewet med Fie Hækkerup her: 

At politikere er særligt udsatte, når det kommer til digital chikane, er ikke bare træls for den enkelte, men kan også udgøre et demokratisk problem.

Det fortæller Rasmus Tue Pedersen, der som ph.d. og seniorforsker ved Vive – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, i øjeblikket arbejder på et forskningsprojekt om netop digital chikane af politikere.

“Det kan tvinge dem, der er i politik, ud af det. Og det kan skræmme folk helt fra at stille op.”

Du kan høre hele interviewet med Rasmus Tue Pedersen her:

For tidligere folketingspolitiker for SF, Özlem Cekic, kommer det ikke som en overraskelse, at de folkevalgte politikere udsættes for digital chikane.

Det samme oplevede hun, da hun tilbage i 2007 blev valgt ind til folketinget. Men i stedet for at ignorere og se bort fra de hadefulde beskeder, valgte hun at konfrontere menneskerne bag over en kop kaffe.

Oplevelser, der har givet hende en indsigt i, hvor hadet kommer fra, og et bud på, hvad der skal til for at stoppe det.

“Vi har alle sammen et ansvar i at stoppe den digitale chikane.”

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Læs også

29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere
28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet