Nyhedsartikel

Hver femte nyvalgte folketingspolitiker har oplevet chikane online

Laura Uldahl Aggernæs
luag@radio4.dk

Hver femte nyvalgte folketingspolitiker har oplevet at få enten hadefulde eller sexistiske kommentarer og beskeder online.

Det viser en ny rundspørge, som vi på Radio4 Morgen har lavet blandt de 64 nyvalgte danske folketingspolitikere, som 45 af dem har svaret på.

En af dem, der har været ufrivilligt omdrejningspunkt for opmærksomhed, er den nyvalgte folketingspolitiker for Socialdemokratiet, Fie Hækkerup.

Hun er blandt andet blevet kaldt en “dum kælling” og en “skide fascist”, og så har hun også modtaget dickpics (billeder af mandlige kønsdele, red.) fra fremmede mænd i sin inbox.

“Det er ikke særligt rart. Men man får lidt teflonhud. Jeg har jo været vant til at se det fra min far, da han var i politik, hvor folk har kaldt ham en idiot. Det oplevede jeg jo allerede som barn”, fortæller hun.

Du kan høre hele interviewet med Fie Hækkerup her: 

At politikere er særligt udsatte, når det kommer til digital chikane, er ikke bare træls for den enkelte, men kan også udgøre et demokratisk problem.

Det fortæller Rasmus Tue Pedersen, der som ph.d. og seniorforsker ved Vive – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, i øjeblikket arbejder på et forskningsprojekt om netop digital chikane af politikere.

“Det kan tvinge dem, der er i politik, ud af det. Og det kan skræmme folk helt fra at stille op.”

Du kan høre hele interviewet med Rasmus Tue Pedersen her:

For tidligere folketingspolitiker for SF, Özlem Cekic, kommer det ikke som en overraskelse, at de folkevalgte politikere udsættes for digital chikane.

Det samme oplevede hun, da hun tilbage i 2007 blev valgt ind til folketinget. Men i stedet for at ignorere og se bort fra de hadefulde beskeder, valgte hun at konfrontere menneskerne bag over en kop kaffe.

Oplevelser, der har givet hende en indsigt i, hvor hadet kommer fra, og et bud på, hvad der skal til for at stoppe det.

“Vi har alle sammen et ansvar i at stoppe den digitale chikane.”

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Læs også

04.02.23

22 har anmeldt PFAS-relateret sygdom som arbejdsskade

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring forventer flere anmeldelser, efterhånden som der forskes i stofferne. PFAS mistænkes blandt andet for at være hormonforstyrrende og føre til kræftsygdomme, men der er ikke megen håndgribelig viden om konsekvenserne af at have været udsat for PFAS-stoffer. Derfor er det svært at få anerkendt en sygdom eller andre dårligdomme, der efter alt at…

Læs mere
03.02.23

Pia Olsen Dyhr er Mette Frederiksens rival og redningskrans

Mens vælgerne flygter fra S, går SF frem. Pia Olsen Dyhr står ifølge målingerne nu i spidsen for landets næststørste parti. Det udfordrer Mette Frederiksen, men det kan ironisk nok også blive hendes redning. Det er næppe en illustration, som vækker begejstring i Socialdemokratiet, men torsdag aften hyggede mange SF’ere sig gevaldigt med at studere…

Læs mere
03.02.23

Mindre skærm og mere praktisk: Folkeskolen skal ændres

De ældste elever i grundskolen skal have flere praktiske fag, sådan lyder det fra Regeringen. Indsatsen skal efter regeringens ønske få flere elever til at uddanne sig til eksempelvis murer, elektriker eller bager. Forslaget mødes med stor velvilje fra Gordon Ørskov Madsen, som er formand i Danmarks Lærerforening. Blandt andet fordi at folkeskolen i alt for mange…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet