Nyhedsartikel

Hver femte nyvalgte folketingspolitiker har oplevet chikane online

Laura Uldahl Aggernæs
luag@radio4.dk

Hver femte nyvalgte folketingspolitiker har oplevet at få enten hadefulde eller sexistiske kommentarer og beskeder online.

Det viser en ny rundspørge, som vi på Radio4 Morgen har lavet blandt de 64 nyvalgte danske folketingspolitikere, som 45 af dem har svaret på.

En af dem, der har været ufrivilligt omdrejningspunkt for opmærksomhed, er den nyvalgte folketingspolitiker for Socialdemokratiet, Fie Hækkerup.

Hun er blandt andet blevet kaldt en “dum kælling” og en “skide fascist”, og så har hun også modtaget dickpics (billeder af mandlige kønsdele, red.) fra fremmede mænd i sin inbox.

“Det er ikke særligt rart. Men man får lidt teflonhud. Jeg har jo været vant til at se det fra min far, da han var i politik, hvor folk har kaldt ham en idiot. Det oplevede jeg jo allerede som barn”, fortæller hun.

Du kan høre hele interviewet med Fie Hækkerup her: 

At politikere er særligt udsatte, når det kommer til digital chikane, er ikke bare træls for den enkelte, men kan også udgøre et demokratisk problem.

Det fortæller Rasmus Tue Pedersen, der som ph.d. og seniorforsker ved Vive – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, i øjeblikket arbejder på et forskningsprojekt om netop digital chikane af politikere.

“Det kan tvinge dem, der er i politik, ud af det. Og det kan skræmme folk helt fra at stille op.”

Du kan høre hele interviewet med Rasmus Tue Pedersen her:

For tidligere folketingspolitiker for SF, Özlem Cekic, kommer det ikke som en overraskelse, at de folkevalgte politikere udsættes for digital chikane.

Det samme oplevede hun, da hun tilbage i 2007 blev valgt ind til folketinget. Men i stedet for at ignorere og se bort fra de hadefulde beskeder, valgte hun at konfrontere menneskerne bag over en kop kaffe.

Oplevelser, der har givet hende en indsigt i, hvor hadet kommer fra, og et bud på, hvad der skal til for at stoppe det.

“Vi har alle sammen et ansvar i at stoppe den digitale chikane.”

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet