Nyhedsartikel

Hver fjerde forbruger lades i stikken hos Forbrugerombudsmanden

Signe Ribergård Rasmussen
srr@radio4.dk

Forbrugerombudsmanden må afvise hver fjerde forbrugerklage grundet manglende ressourcer. Dybt problematisk for forbrugerne, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk.

“Vi kan desværre ikke tage sagen op til behandling. Forbrugerombudsmanden modtager langt flere henvendelser, end vi har ressourcer til at behandle. Vi er derfor nødt til at prioritere blandt de henvendelser, vi modtager.”

Sådan lød det i en mail til Emmy Olsen sidste år. Og igen i år. Hele to gange har hun oplevet at få en klage afvist af Forbrugerombudsmanden, fordi der simpelthen ikke er ressourcer til sagsbehandlingen.

”Det er forkasteligt og bekymrende. Jeg føler, jeg skal gøre mig fortjent og have en sindssygt voldsom sag, før nogen vil tage mig seriøst,” lyder det fra 42-årige Emmy Olsen.

Hør interviewet med Emmy Olsen her:

Ifølge Marie Frank-Nielsen, der er jurist i Forbrugerrådet Tænk, er afvisningerne dybt problematiske.

”Når der ikke er ressourcer nok til at behandle de klager, der kommer ind, så vil der være en masse overtrædelser af markedsføringsloven, som ikke bliver fanget. Det gør, at der er en række forbrugere derude, som kan blive vildledt af forskellig markedsføring og dermed komme til at træffe nogle valg, de ellers ikke ville have truffet,” siger hun.

Som eksempel nævner Marie Frank-Nielsen, at forbrugere kan blive vildledt til at købe produkter, de ikke ville have købt, eller havne i abonnementsfælder, de ikke kan komme ud af igen.

De manglende ressourcer betyder altså også, at virksomheder, der begår mindre ulovligheder, kan gå under radaren.

Hør interviewet med Marie Frank-Nielsen, der er jurist i Forbrugerrådet Tænk:

For Emmy Olsen handlede klagen sidste år om en vare, hun bestilte online, som var ødelagt ved modtagelsen. Hun forsøgte forgæves at klare sagen direkte med webshoppen, der viste sig at være et svindelfirma, og derfor valgte hun efterfølgende at klage til Forbrugerombudsmanden.

”Jeg føler mig lidt til grin, overset og ikke hørt. Forbrugerombudsmanden er jo min advokat, og jeg sidder og er håbefuld omkring, at hun kan hjælpe mig. At det så tager måske 20 dage, før jeg får et svar, og svaret så er, at jeg ikke kan få hjælp, er jo superærgerligt,” siger hun.

Konsekvensen af de manglende ressourcer hos myndigheden betyder netop en lang sagsbehandlingstid – eller slet ingen sagsbehandling.

I 2019 nedlagde Forbrugerombudsmanden af ressourcemæssige årsager sin telefonlinje – og de sidste to år har myndigheden modtaget flere klager end nogensinde før. Sidste år lød det samlede antal klager på 8106. 23 procent af klagerne blev afvist.

Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen har stor forståelse for, at det som forbruger er frustrerende at blive afvist.

”Det at undlade at behandle klager – altså ikke at tage sager op – er det sværeste ved at være Forbrugerombudsmanden. At prioritere hvilke problemstillinger, vi skal behandle, og hvilke vi ikke skal behandle. Mit skøn er, at omkring 90 procent af sagerne er velbegrundede, men vi har ikke ressourcer til at undersøge dem,” siger Forbrugerombudsmanden.

Hør interviewet med forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen her:

På Christiansborg er man opmærksom på Forbrugerombudsmandens udfordringer, og derfor blev Socialdemokratiet, Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet enige om at afsætte 7 millioner kroner årligt fra og med 2022 til og med 2025 – samlet 28 millioner kroner – til sagsbehandlingen.

Pengene blev primært afsat til behandling af greenwashing-sager – altså grøn, vildledende markedsføring. Det skete især på Enhedslistens initiativ. Kort tid før finanslovsaftalen faldt på plads, præsenterede partiet nemlig udspillet ‘Tid til et opgør med greenwashing’.

Men sidste år afsluttede Forbrugerombudsmanden to sager om greenwashing. I år er tallet indtil videre fire afsluttede sager. Til sammenligning måtte myndigheden sidste år afvise 1880 af forbrugernes klager. Alligevel mener Peder Hvelplund, der er miljøordfører og grøn omstillingsordfører i Enhedslisten, at pengene er øremærket rigtigt.

”Det synes jeg, de er. Der er enorm interesse i at benytte sig af greenwashing. Når vi øger midlerne, får vi skærpet indsatsen, og det er altafgørende for den grønne omstilling. Der er ingen tvivl om, at der er brug for ressourcer til Forbrugerombudsmanden i det hele taget, men det skal ikke ske på bekostning af greenwashing.”

Enhedslisten lancerede blandt andet greenwashing-udspillet på baggrund af greenwashing-anklager mod koncernen. Der er i alt tre sager om greenwashing mod Arla. Kun en af dem er indtil videre afsluttet. Det drejer sig om en kampagne, hvor Arla kaldte sin mælk for CO2-neutral. Forbrugerombudsmanden sendte sagen videre til Fødevarestyrelsen, som kom frem til den afgørelse, at Arla-kampagnen ikke er vildledende. De to andre sager er ligeledes blevet sendt videre til Fødevarestyrelsen, men er altså endnu ikke afsluttet.

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet