Nyhedsartikel

Hård kritik: Hvert andet danske klasselokale har for dårlig luft

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Indeklimaet på danske skoler er ligeså ringe som for tretten år siden.

Det konkluderer en ny national undersøgelse af luftkvaliteten i de danske klasselokaler, som Danmarks Tekniske Universitet, det nationale naturfagscenter Astra og Realdania står bag.

Hør interviewet med Jørn Toftum, professor på DTU med speciale i indeklima, som har stået bag undersøgelsen, her:

Undersøgelsens resultater giver anledning til kritik fra flere sider. Både Skole & Forældre, Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen og Danske Skoleelever udtrykker overfor Radio4 Morgen hård kritik af skolernes ringe indeklima.

I over halvdelen af klasselokalerne bliver de grænseværdier, som Arbejdstilsynet har sat, overskredet. For cirka en femtedel af lokalerne er koncentrationen af CO2 så høj, at det ville give et påbud fra Arbejdstilsynet.

“Det er jo beskæmmende, når man læser det her. Vi får at vide, når vi spørger kommunerne, at de arbejder med det og har gang i alle mulige nye skolebyggerier. Men virkeligheden er desværre en anden,” siger formand for Skole & Forældre Rasmus Edelberg.

Undersøgelser peger på, at dårlig luftkvalitet kan koste et sted mellem et halvt og et helt års effektiv skolegang i løbet af 10 års folkeskole.

For Lærke Bækgaard Mathiasen, der går i 7. klasse på Højvangskolen i Horsens, er det også noget, der sætter sit præg på hverdagen. Hendes klasse var med i undersøgelsen, hvor i alt 234 danske skoler medvirkede. Her fandt de ud af, at deres lokaler langt overstiger Arbejdstilsynets grænseværdier for CO2-koncentration i luften.

“Jeg kommer hjem og har det ikke særlig godt. Oppe i klassen zoner man ud. Jeg synes ikke, det er rart at være i klassen, for man kan ikke koncentrere sig og få lavet det, man skal,” siger hun.

Hør indslaget med lærer og elever fra Højvangskolen i Horsens her:

Ifølge Kommunernes Landsforening er resultatet af undersøgelsen nedslående. Derfor er intentionen også klar – næste gang en lignende undersøgelse bliver lavet, skal konklusionen se anderledes ud.

“Forhåbentlig bliver det bedre. Det er skuffende – meget andet er der ikke at sige til det. Kommunerne ved jo godt, at der er en udfordring med indeklimaet. Mange af de skoler, vi har, er fra 50’erne og 60’erne, så det er det, vi kæmper med,” siger Peter Pannula Toft, der er børn- og skolechef i KL.

Lige nu bliver der hvert år brugt 4,4 milliarder kroner på nybyggeri og vedligeholdelse af skoler. Det svarer til en femtedel af det samlede anlægsinvesteringer i kommunerne. Men det beløb måtte sådan set godt blive endnu højere.

“Vi støder imod anlægsloftet, så vi håber, at vi kan få en dialog med staten om, at vi kan få muligheder for at gøre noget mere,” siger Peter Pannula Toft.

Hør hele interviewet med Peter Pannula Toft, børn- og skolechef i KL, her:

Læs også

28.11.22

Danske Patienter vil have genåbnet klager over eksperimenterende kirurg

Danske Patienter vil have Styrelsen for Patientklager til at genåbne gamle klagesager. En ny gennemgang af en klagesag har nemlig vist, at styrelsen overså et scanningsbillede i vurderingen. I mere end ti år udførte en kirurg kontroversielle ankeloperationer, hvor kirurgen rekonstruerede ledbånd i anklen på flere hundrede patienter på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Men i…

Læs mere
27.11.22

Styrelse indrømmer fejl: Patient blev opereret uden grund

Styrelsen for Patientklager har for første gang erkendt, at man har begået en fejl. Styrelsen glemte at kigge på et scanningsbillede. Foruroligende og kritisabelt, mener Danske Patienter. I flere år indgik mere end 500 patienter uvidende i to kirurgers eksperimenterende operationer på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. En af dem var Lærke Haveman. Helt nye oplysninger,…

Læs mere
27.11.22

Kommentator: Pape er fredet for nu

Søren Pape Poulsen bliver på formandsposten i Det Konservative Folkeparti – i hvert fald et stykke tid endnu. Det siger politisk kommentator Hans Engell efter De Konservatives hovedbestyrelse her i weekenden har udtrykt enstemmig opbakning til formanden på trods af et skuffende valgresultat den 1. november. Hans Engell siger, fredningen var forventet, fordi Det Konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet