Nyhedsartikel

Hård kritik: Hvert andet danske klasselokale har for dårlig luft

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Indeklimaet på danske skoler er ligeså ringe som for tretten år siden.

Det konkluderer en ny national undersøgelse af luftkvaliteten i de danske klasselokaler, som Danmarks Tekniske Universitet, det nationale naturfagscenter Astra og Realdania står bag.

Hør interviewet med Jørn Toftum, professor på DTU med speciale i indeklima, som har stået bag undersøgelsen, her:

Undersøgelsens resultater giver anledning til kritik fra flere sider. Både Skole & Forældre, Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen og Danske Skoleelever udtrykker overfor Radio4 Morgen hård kritik af skolernes ringe indeklima.

I over halvdelen af klasselokalerne bliver de grænseværdier, som Arbejdstilsynet har sat, overskredet. For cirka en femtedel af lokalerne er koncentrationen af CO2 så høj, at det ville give et påbud fra Arbejdstilsynet.

“Det er jo beskæmmende, når man læser det her. Vi får at vide, når vi spørger kommunerne, at de arbejder med det og har gang i alle mulige nye skolebyggerier. Men virkeligheden er desværre en anden,” siger formand for Skole & Forældre Rasmus Edelberg.

Undersøgelser peger på, at dårlig luftkvalitet kan koste et sted mellem et halvt og et helt års effektiv skolegang i løbet af 10 års folkeskole.

For Lærke Bækgaard Mathiasen, der går i 7. klasse på Højvangskolen i Horsens, er det også noget, der sætter sit præg på hverdagen. Hendes klasse var med i undersøgelsen, hvor i alt 234 danske skoler medvirkede. Her fandt de ud af, at deres lokaler langt overstiger Arbejdstilsynets grænseværdier for CO2-koncentration i luften.

“Jeg kommer hjem og har det ikke særlig godt. Oppe i klassen zoner man ud. Jeg synes ikke, det er rart at være i klassen, for man kan ikke koncentrere sig og få lavet det, man skal,” siger hun.

Hør indslaget med lærer og elever fra Højvangskolen i Horsens her:

Ifølge Kommunernes Landsforening er resultatet af undersøgelsen nedslående. Derfor er intentionen også klar – næste gang en lignende undersøgelse bliver lavet, skal konklusionen se anderledes ud.

“Forhåbentlig bliver det bedre. Det er skuffende – meget andet er der ikke at sige til det. Kommunerne ved jo godt, at der er en udfordring med indeklimaet. Mange af de skoler, vi har, er fra 50’erne og 60’erne, så det er det, vi kæmper med,” siger Peter Pannula Toft, der er børn- og skolechef i KL.

Lige nu bliver der hvert år brugt 4,4 milliarder kroner på nybyggeri og vedligeholdelse af skoler. Det svarer til en femtedel af det samlede anlægsinvesteringer i kommunerne. Men det beløb måtte sådan set godt blive endnu højere.

“Vi støder imod anlægsloftet, så vi håber, at vi kan få en dialog med staten om, at vi kan få muligheder for at gøre noget mere,” siger Peter Pannula Toft.

Hør hele interviewet med Peter Pannula Toft, børn- og skolechef i KL, her:

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet