Nyhedsartikel

Jens Erik spiser ikke blommerne fra sin have; han er bekymret for forurening med PFOS

Katrine Volsing

188 brandøvelsespladser fra både landets kommuner og Forsvaret skal undersøges nærmere med henblik på oprensning af det sundhedsskadelige giftstof PFOS.

En af grundene er en gammel beredskabsbygning ved Særkærparken i Holstebro. Tæt ved bor Jens Erik Byskov, som er bekymret for, om jorden er forurenet med PFOS.

“Hvis det er tilfældet, så er vi jo på den,” siger han.

Derfor sætter han heller ikke tænderne i frugterne fra sin have.

“Jeg mener jo, at mine blommetræer tager stof nede fra jorden, så dem har jeg ikke spist i år, da jeg fik det her af vide”, siger han.

Han er ikke den eneste, der er bekymret. Det er Jamie Kruse Wakeley, som også bor tæt på beredskabsstyrelsens matrikel, også.

“Jeg bliver en lille smule bekymret, for jeg har to små børn på 14 måneder, som jeg stadig ammer. Hvad gør det, har det indvirken på noget? Nu bliver man lige lidt ekstra betænksom, når man tager et glas vand”, siger hun.

Jannie Toxvig Mose, der også bor overfor støtter op om bekymringen:

“Man bliver da lidt bekymret, når man selv har små børn, og jeg arbejder jo som dagplejemor, så der er små børn i huset hele tiden. Vi leger jo i vand ude i haven, vi drikker det og bader i det, så der kan man da godt blive bekymret for, om det sætter nogle men senere hen”, siger hun.

Lige nu bliver grunden undersøgt ved vandboringer.

“Vi skal have yderligere kendskab til forureningen i grundvandet. Vi ved, at der er en forurening – men nu går vi lidt længere væk fra kilden og finder ud af, hvordan ser det ud her. Det er hovedformålet med de boringer vi foretager nu”, siger miljømedarbejder Halfdan Sckerl fra Region Midtjyllands jordforurenings-afdeling.

Og det tyder umiddelbart positivt, siger han:

“Allerede ved kort afstand til kilden, kan vi se at koncentrationen falder”.

Udover de 188 brandøvelsespladser skal også 900 industrigrundet landet over undersøges nærmere med henblik på oprensning.

Hør reportagen fra beredskabsbygning ved Særkærparken i Holstebro her:

Herunder kan du se, hvilke nuværende og tidligere brandøvelsespladser i landet, som skal undersøges nærmere ifølge Danske Regioner.

Læs også

27.10.21

Det er billigt og let at anskaffe sig et falsk vaccinepas i Ukraine – også selvom du er dansk statsborger

Ukraine oplever lige nu, at flere læger og klinikker tilbyder, at man kan købe sig til et vaccinepas på nettet – helt uden at få vaccinen. Selv danske statsborgere kan skaffe sig et falsk ukrainsk coronapas. Kun omkring 17 procent af ukrainerne er vaccinerede mod Covid-19, og omkring halvdelen af befolkningen er generelt skeptiske mod…

Læs mere
25.10.21

Forsvarsministeriet kendte til forurening og trussel for grundvand

Forsvarsministeriet modtog tilbage i marts 2020 et notat fra Forsvaret, der anbefalede oprensning af PFAS-forureningerne på Forsvarets arealer på grund af risiko for påbud og erstatningssager. Nu vil ordførere have svar på, hvorfor de ikke blev orienteret om sagen. Allerede for halvandet år siden modtog Forsvarsministeriets embedsmænd et notat, der beskrev omfanget af Forsvarets PFAS-forureninger,…

Læs mere
25.10.21

Pensionister rammes af lavere renter, der gør det dyrere at have penge i banken

Flere store danske banker har den seneste uge sat renterne ned igen. Helt konkret betyder det, at man skal betale endnu mere for de penge, man har stående i banken – så snart det er mere end 100.000 kroner. Det koster 700 kroner i gebyr om året at have 200.000 kroner stående i banken. Ifølge…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet