Jens Erik spiser ikke blommerne fra sin have; han er bekymret for forurening med PFOS

Skrevet af

21. september 2021

188 brandøvelsespladser fra både landets kommuner og Forsvaret skal undersøges nærmere med henblik på oprensning af det sundhedsskadelige giftstof PFOS.

En af grundene er en gammel beredskabsbygning ved Særkærparken i Holstebro. Tæt ved bor Jens Erik Byskov, som er bekymret for, om jorden er forurenet med PFOS.

“Hvis det er tilfældet, så er vi jo på den,” siger han.

Derfor sætter han heller ikke tænderne i frugterne fra sin have.

“Jeg mener jo, at mine blommetræer tager stof nede fra jorden, så dem har jeg ikke spist i år, da jeg fik det her af vide”, siger han.

Han er ikke den eneste, der er bekymret. Det er Jamie Kruse Wakeley, som også bor tæt på beredskabsstyrelsens matrikel, også.

“Jeg bliver en lille smule bekymret, for jeg har to små børn på 14 måneder, som jeg stadig ammer. Hvad gør det, har det indvirken på noget? Nu bliver man lige lidt ekstra betænksom, når man tager et glas vand”, siger hun.

Jannie Toxvig Mose, der også bor overfor støtter op om bekymringen:

“Man bliver da lidt bekymret, når man selv har små børn, og jeg arbejder jo som dagplejemor, så der er små børn i huset hele tiden. Vi leger jo i vand ude i haven, vi drikker det og bader i det, så der kan man da godt blive bekymret for, om det sætter nogle men senere hen”, siger hun.

Lige nu bliver grunden undersøgt ved vandboringer.

“Vi skal have yderligere kendskab til forureningen i grundvandet. Vi ved, at der er en forurening – men nu går vi lidt længere væk fra kilden og finder ud af, hvordan ser det ud her. Det er hovedformålet med de boringer vi foretager nu”, siger miljømedarbejder Halfdan Sckerl fra Region Midtjyllands jordforurenings-afdeling.

Og det tyder umiddelbart positivt, siger han:

“Allerede ved kort afstand til kilden, kan vi se at koncentrationen falder”.

Udover de 188 brandøvelsespladser skal også 900 industrigrundet landet over undersøges nærmere med henblik på oprensning.

Hør reportagen fra beredskabsbygning ved Særkærparken i Holstebro her:

Herunder kan du se, hvilke nuværende og tidligere brandøvelsespladser i landet, som skal undersøges nærmere ifølge Danske Regioner.

Afspiller nu

DET BLÅ HJØRNE

14:05
15:00