Nyhedsartikel

Jens Erik spiser ikke blommerne fra sin have; han er bekymret for forurening med PFOS

Katrine Volsing

188 brandøvelsespladser fra både landets kommuner og Forsvaret skal undersøges nærmere med henblik på oprensning af det sundhedsskadelige giftstof PFOS.

En af grundene er en gammel beredskabsbygning ved Særkærparken i Holstebro. Tæt ved bor Jens Erik Byskov, som er bekymret for, om jorden er forurenet med PFOS.

“Hvis det er tilfældet, så er vi jo på den,” siger han.

Derfor sætter han heller ikke tænderne i frugterne fra sin have.

“Jeg mener jo, at mine blommetræer tager stof nede fra jorden, så dem har jeg ikke spist i år, da jeg fik det her af vide”, siger han.

Han er ikke den eneste, der er bekymret. Det er Jamie Kruse Wakeley, som også bor tæt på beredskabsstyrelsens matrikel, også.

“Jeg bliver en lille smule bekymret, for jeg har to små børn på 14 måneder, som jeg stadig ammer. Hvad gør det, har det indvirken på noget? Nu bliver man lige lidt ekstra betænksom, når man tager et glas vand”, siger hun.

Jannie Toxvig Mose, der også bor overfor støtter op om bekymringen:

“Man bliver da lidt bekymret, når man selv har små børn, og jeg arbejder jo som dagplejemor, så der er små børn i huset hele tiden. Vi leger jo i vand ude i haven, vi drikker det og bader i det, så der kan man da godt blive bekymret for, om det sætter nogle men senere hen”, siger hun.

Lige nu bliver grunden undersøgt ved vandboringer.

“Vi skal have yderligere kendskab til forureningen i grundvandet. Vi ved, at der er en forurening – men nu går vi lidt længere væk fra kilden og finder ud af, hvordan ser det ud her. Det er hovedformålet med de boringer vi foretager nu”, siger miljømedarbejder Halfdan Sckerl fra Region Midtjyllands jordforurenings-afdeling.

Og det tyder umiddelbart positivt, siger han:

“Allerede ved kort afstand til kilden, kan vi se at koncentrationen falder”.

Udover de 188 brandøvelsespladser skal også 900 industrigrundet landet over undersøges nærmere med henblik på oprensning.

Hør reportagen fra beredskabsbygning ved Særkærparken i Holstebro her:

Herunder kan du se, hvilke nuværende og tidligere brandøvelsespladser i landet, som skal undersøges nærmere ifølge Danske Regioner.

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet