Nyhedsartikel

Jens Erik spiser ikke blommerne fra sin have; han er bekymret for forurening med PFOS

Katrine Volsing

188 brandøvelsespladser fra både landets kommuner og Forsvaret skal undersøges nærmere med henblik på oprensning af det sundhedsskadelige giftstof PFOS.

En af grundene er en gammel beredskabsbygning ved Særkærparken i Holstebro. Tæt ved bor Jens Erik Byskov, som er bekymret for, om jorden er forurenet med PFOS.

“Hvis det er tilfældet, så er vi jo på den,” siger han.

Derfor sætter han heller ikke tænderne i frugterne fra sin have.

“Jeg mener jo, at mine blommetræer tager stof nede fra jorden, så dem har jeg ikke spist i år, da jeg fik det her af vide”, siger han.

Han er ikke den eneste, der er bekymret. Det er Jamie Kruse Wakeley, som også bor tæt på beredskabsstyrelsens matrikel, også.

“Jeg bliver en lille smule bekymret, for jeg har to små børn på 14 måneder, som jeg stadig ammer. Hvad gør det, har det indvirken på noget? Nu bliver man lige lidt ekstra betænksom, når man tager et glas vand”, siger hun.

Jannie Toxvig Mose, der også bor overfor støtter op om bekymringen:

“Man bliver da lidt bekymret, når man selv har små børn, og jeg arbejder jo som dagplejemor, så der er små børn i huset hele tiden. Vi leger jo i vand ude i haven, vi drikker det og bader i det, så der kan man da godt blive bekymret for, om det sætter nogle men senere hen”, siger hun.

Lige nu bliver grunden undersøgt ved vandboringer.

“Vi skal have yderligere kendskab til forureningen i grundvandet. Vi ved, at der er en forurening – men nu går vi lidt længere væk fra kilden og finder ud af, hvordan ser det ud her. Det er hovedformålet med de boringer vi foretager nu”, siger miljømedarbejder Halfdan Sckerl fra Region Midtjyllands jordforurenings-afdeling.

Og det tyder umiddelbart positivt, siger han:

“Allerede ved kort afstand til kilden, kan vi se at koncentrationen falder”.

Udover de 188 brandøvelsespladser skal også 900 industrigrundet landet over undersøges nærmere med henblik på oprensning.

Hør reportagen fra beredskabsbygning ved Særkærparken i Holstebro her:

Herunder kan du se, hvilke nuværende og tidligere brandøvelsespladser i landet, som skal undersøges nærmere ifølge Danske Regioner.

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet