Jonas bor på udrejsecenter: “Der er ikke grund til at være så bange for os”

Udrejsecenter Kærshovedgård

Skrevet af

26. maj 2021

Det meget omtalte udrejsecenter skulle have været flyttet til Langeland. Nu er planen ændret. Udrejsecenteret bliver nemlig, hvor det er – i Kærshovedgård ved Ikast. Men den frygt der er for de 130 beboere fylder for meget, hvis man spørger én af de mænd, der bor på centeret.

Borgerne på Langeland ville under ingen omstændigheder have de 130 beboere på udrejsecenteret Kærshovedgård flyttet til Bagenkop, men borgerne omkring Kærshovedgård vil for enhver pris have flyttet 130 udviste beboere flyttet. Begge steder er lokalbefolkningen nemlig utrygge ved at have beboerne boende i nabolaget.

“Man skal absolut ikke være bange for at få mig som nabo. Min oplevelse er, at folk som mig, der har boet i Danmark i mange år, men har begået kriminalitet og dermed fået fjernet vores opholdstilladelse virkelig ønsker en chance til,” siger Jonas Tajbour, der bor på udrejsecenteret Kærshovedgård.

Jonas Tajbour har boet i Danmark i 31 år, og bor her lige nu på tålt ophold, der betyder, at man er udvist, men ikke kan sendes tilbage til sit hjemland, fordi man her kan risikere forfølgelse eller krænkelse af grundlæggende menneskerettigheder. Han er statsløs kurder og er dømt for narkokriminalitet og har afsonet en dom på 11 år.

Én af de beboere, der er særligt frygtet, er Muhudiin Mohamed Geele – i offentligheden nok bedre kendt som Øksemanden. Han blev i 2011 dømt for at have angrebet tegneren Kurt Westergaard med en økse. Men ifølge Jonas Tajbour er Muhudiin Mohamed Geele ikke farlig.

“Han er én af de mest rolige mennesker, der kan gå på to ben. Han er høflig, velopdragen og passer sig selv. Jeg har siddet i fængsel med ham siden 2010,” fortæller Jonas Tajbour.

“Jeg kan godt forstå, at folk er bange, men jeg synes det hele er Mathias Tesfayes skyld. Måden han omtaler udrejsecenteret og behovet for mere politi og sikkerhed omkring centeret puster til ilden, og så er det klart at folk bliver utrygge og ikke vil have os som naboer. Ja, vi har begået kriminalitet, men vi har også afsonet vores domme, og vi vil altså gerne tilbage til et normalt liv igen,” siger han.

Hør hele interviewet med Jonas Tajbour, der bor på udrejsecenteret Kærshovedgård her:

Afspiller nu

KRANIEBRUD

19:05
20:00