Nyhedsartikel

Jonas i Kiev vågner til luftalarmer: “Vi har vænnet os til det”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Der har været voldsomme bombardementer i forstæderne til den ukrainske hovedstad Kiev de sidste dage. Mindst seks mennesker har mistet livet, efter at russiske bomber natten til mandag faldt over både et indkøbscenter og huse i Podil, som er en nordlig bydel i Ukraines hovedstad.

Men selvom russiske styrker rykker frem i flere af byens forstæder, er de endnu ikke nået frem til den centrale del af byen, hvor Jonas Skovrup Christensen bor sammen med sin hustru.

“Natten har været mild sammenlignet med de andre nætter. Der har kun været én luftalarm, så vidt jeg ved. Men nu kan det være, jeg har sovet hen over dem, men jeg har kun hørt én, og der har ikke været nogle brag i nat, så vidt jeg har hørt” siger han til Radio4 Morgen.

Faktisk er luftalarmer blevet hverdag for ham.

“Vi har vænnet os til det. Hvis vi vågner, så vender vi os lige om på hovedpuden, og så venter vi på, at den har kørt fire fem runder, og så er den væk. De fleste af de her luftalarmer bringer ikke bombardementer i byen og slet ikke i centrum. Så det er ikke sådan, at hver eneste gang, der har været en alarm, så er der sket noget”, siger han.

Hør interviewet med Jonas Skovrup Christensen, som bor i Kiev med sin hustru, her:

Mandag aften blev der indført halvandet døgns udgangsforbud, som varer til i morgen tidlig.

“Vi kommer ikke uden for en dør, men vi sidder bare inde og venter på, at det løber ud. Folk kan ikke komme uden for en dør, med mindre de har en specialtilladelse, og det har vi jo ikke. Vi er ikke en del af forsvaret, så vi har ikke mulighed for at gå udendørs. Men man må gerne gå udenfor, hvis man skal ned i et beskyttelsesrum”, siger han.

Situationen i Kiev lige nu gør også fremtiden usikker for Jonas Skovrup Christensen og hans hustru, som ikke ved, hvor længe de bliver i Kiev.

“Vi overvejer det hele tiden (at forlade hjemmet, red.) og vurderer fra dag til dag, hvordan situationen er. Så det er ikke umuligt, at vi på et tidspunkt bliver en del af den fjerdedel af befolkningen, der nu er fordrevet”, siger han.

Ifølge FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, er knap 3,4 millioner ud af Ukraines 44 millioner indbyggere flygtet ud af Ukraine siden krigens start. Omkring 6,5 millioner personer er ifølge FN internt fordrevet.

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet