Jonas i Kiev vågner til luftalarmer: “Vi har vænnet os til det”

March 21, 2022, Kyiv, Ukraine: General view of the mall which was hit by a Russian missile late in the night. A Russian missile destroyed the mall in the Podilsky district of Kyiv killing at least 4. Podil and other areas in the northwest of Kyiv have been the target of many of the missiles and artillery fire on Kyiv. (Credit Image: © Matthew Hatcher/SOPA Images via ZUMA Press Wire)

Skrevet af

22. marts 2022

kav@radio4.dk

kav@radio4.dk

Der har været voldsomme bombardementer i forstæderne til den ukrainske hovedstad Kiev de sidste dage. Mindst seks mennesker har mistet livet, efter at russiske bomber natten til mandag faldt over både et indkøbscenter og huse i Podil, som er en nordlig bydel i Ukraines hovedstad.

Men selvom russiske styrker rykker frem i flere af byens forstæder, er de endnu ikke nået frem til den centrale del af byen, hvor Jonas Skovrup Christensen bor sammen med sin hustru.

“Natten har været mild sammenlignet med de andre nætter. Der har kun været én luftalarm, så vidt jeg ved. Men nu kan det være, jeg har sovet hen over dem, men jeg har kun hørt én, og der har ikke været nogle brag i nat, så vidt jeg har hørt” siger han til Radio4 Morgen.

Faktisk er luftalarmer blevet hverdag for ham.

“Vi har vænnet os til det. Hvis vi vågner, så vender vi os lige om på hovedpuden, og så venter vi på, at den har kørt fire fem runder, og så er den væk. De fleste af de her luftalarmer bringer ikke bombardementer i byen og slet ikke i centrum. Så det er ikke sådan, at hver eneste gang, der har været en alarm, så er der sket noget”, siger han.

Hør interviewet med Jonas Skovrup Christensen, som bor i Kiev med sin hustru, her:

Mandag aften blev der indført halvandet døgns udgangsforbud, som varer til i morgen tidlig.

“Vi kommer ikke uden for en dør, men vi sidder bare inde og venter på, at det løber ud. Folk kan ikke komme uden for en dør, med mindre de har en specialtilladelse, og det har vi jo ikke. Vi er ikke en del af forsvaret, så vi har ikke mulighed for at gå udendørs. Men man må gerne gå udenfor, hvis man skal ned i et beskyttelsesrum”, siger han.

Situationen i Kiev lige nu gør også fremtiden usikker for Jonas Skovrup Christensen og hans hustru, som ikke ved, hvor længe de bliver i Kiev.

“Vi overvejer det hele tiden (at forlade hjemmet, red.) og vurderer fra dag til dag, hvordan situationen er. Så det er ikke umuligt, at vi på et tidspunkt bliver en del af den fjerdedel af befolkningen, der nu er fordrevet”, siger han.

Ifølge FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, er knap 3,4 millioner ud af Ukraines 44 millioner indbyggere flygtet ud af Ukraine siden krigens start. Omkring 6,5 millioner personer er ifølge FN internt fordrevet.

Afspiller nu

MANDAT

07:05
08:00