Nyhedsartikel

Jonas i Kiev vågner til luftalarmer: “Vi har vænnet os til det”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Der har været voldsomme bombardementer i forstæderne til den ukrainske hovedstad Kiev de sidste dage. Mindst seks mennesker har mistet livet, efter at russiske bomber natten til mandag faldt over både et indkøbscenter og huse i Podil, som er en nordlig bydel i Ukraines hovedstad.

Men selvom russiske styrker rykker frem i flere af byens forstæder, er de endnu ikke nået frem til den centrale del af byen, hvor Jonas Skovrup Christensen bor sammen med sin hustru.

“Natten har været mild sammenlignet med de andre nætter. Der har kun været én luftalarm, så vidt jeg ved. Men nu kan det være, jeg har sovet hen over dem, men jeg har kun hørt én, og der har ikke været nogle brag i nat, så vidt jeg har hørt” siger han til Radio4 Morgen.

Faktisk er luftalarmer blevet hverdag for ham.

“Vi har vænnet os til det. Hvis vi vågner, så vender vi os lige om på hovedpuden, og så venter vi på, at den har kørt fire fem runder, og så er den væk. De fleste af de her luftalarmer bringer ikke bombardementer i byen og slet ikke i centrum. Så det er ikke sådan, at hver eneste gang, der har været en alarm, så er der sket noget”, siger han.

Hør interviewet med Jonas Skovrup Christensen, som bor i Kiev med sin hustru, her:

Mandag aften blev der indført halvandet døgns udgangsforbud, som varer til i morgen tidlig.

“Vi kommer ikke uden for en dør, men vi sidder bare inde og venter på, at det løber ud. Folk kan ikke komme uden for en dør, med mindre de har en specialtilladelse, og det har vi jo ikke. Vi er ikke en del af forsvaret, så vi har ikke mulighed for at gå udendørs. Men man må gerne gå udenfor, hvis man skal ned i et beskyttelsesrum”, siger han.

Situationen i Kiev lige nu gør også fremtiden usikker for Jonas Skovrup Christensen og hans hustru, som ikke ved, hvor længe de bliver i Kiev.

“Vi overvejer det hele tiden (at forlade hjemmet, red.) og vurderer fra dag til dag, hvordan situationen er. Så det er ikke umuligt, at vi på et tidspunkt bliver en del af den fjerdedel af befolkningen, der nu er fordrevet”, siger han.

Ifølge FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, er knap 3,4 millioner ud af Ukraines 44 millioner indbyggere flygtet ud af Ukraine siden krigens start. Omkring 6,5 millioner personer er ifølge FN internt fordrevet.

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet