Nyhedsartikel

Jonas i Kiev vågner til luftalarmer: “Vi har vænnet os til det”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Der har været voldsomme bombardementer i forstæderne til den ukrainske hovedstad Kiev de sidste dage. Mindst seks mennesker har mistet livet, efter at russiske bomber natten til mandag faldt over både et indkøbscenter og huse i Podil, som er en nordlig bydel i Ukraines hovedstad.

Men selvom russiske styrker rykker frem i flere af byens forstæder, er de endnu ikke nået frem til den centrale del af byen, hvor Jonas Skovrup Christensen bor sammen med sin hustru.

“Natten har været mild sammenlignet med de andre nætter. Der har kun været én luftalarm, så vidt jeg ved. Men nu kan det være, jeg har sovet hen over dem, men jeg har kun hørt én, og der har ikke været nogle brag i nat, så vidt jeg har hørt” siger han til Radio4 Morgen.

Faktisk er luftalarmer blevet hverdag for ham.

“Vi har vænnet os til det. Hvis vi vågner, så vender vi os lige om på hovedpuden, og så venter vi på, at den har kørt fire fem runder, og så er den væk. De fleste af de her luftalarmer bringer ikke bombardementer i byen og slet ikke i centrum. Så det er ikke sådan, at hver eneste gang, der har været en alarm, så er der sket noget”, siger han.

Hør interviewet med Jonas Skovrup Christensen, som bor i Kiev med sin hustru, her:

Mandag aften blev der indført halvandet døgns udgangsforbud, som varer til i morgen tidlig.

“Vi kommer ikke uden for en dør, men vi sidder bare inde og venter på, at det løber ud. Folk kan ikke komme uden for en dør, med mindre de har en specialtilladelse, og det har vi jo ikke. Vi er ikke en del af forsvaret, så vi har ikke mulighed for at gå udendørs. Men man må gerne gå udenfor, hvis man skal ned i et beskyttelsesrum”, siger han.

Situationen i Kiev lige nu gør også fremtiden usikker for Jonas Skovrup Christensen og hans hustru, som ikke ved, hvor længe de bliver i Kiev.

“Vi overvejer det hele tiden (at forlade hjemmet, red.) og vurderer fra dag til dag, hvordan situationen er. Så det er ikke umuligt, at vi på et tidspunkt bliver en del af den fjerdedel af befolkningen, der nu er fordrevet”, siger han.

Ifølge FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, er knap 3,4 millioner ud af Ukraines 44 millioner indbyggere flygtet ud af Ukraine siden krigens start. Omkring 6,5 millioner personer er ifølge FN internt fordrevet.

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet