Nyhedsartikel

Jonas i Kiev vågner til luftalarmer: “Vi har vænnet os til det”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Der har været voldsomme bombardementer i forstæderne til den ukrainske hovedstad Kiev de sidste dage. Mindst seks mennesker har mistet livet, efter at russiske bomber natten til mandag faldt over både et indkøbscenter og huse i Podil, som er en nordlig bydel i Ukraines hovedstad.

Men selvom russiske styrker rykker frem i flere af byens forstæder, er de endnu ikke nået frem til den centrale del af byen, hvor Jonas Skovrup Christensen bor sammen med sin hustru.

“Natten har været mild sammenlignet med de andre nætter. Der har kun været én luftalarm, så vidt jeg ved. Men nu kan det være, jeg har sovet hen over dem, men jeg har kun hørt én, og der har ikke været nogle brag i nat, så vidt jeg har hørt” siger han til Radio4 Morgen.

Faktisk er luftalarmer blevet hverdag for ham.

“Vi har vænnet os til det. Hvis vi vågner, så vender vi os lige om på hovedpuden, og så venter vi på, at den har kørt fire fem runder, og så er den væk. De fleste af de her luftalarmer bringer ikke bombardementer i byen og slet ikke i centrum. Så det er ikke sådan, at hver eneste gang, der har været en alarm, så er der sket noget”, siger han.

Hør interviewet med Jonas Skovrup Christensen, som bor i Kiev med sin hustru, her:

Mandag aften blev der indført halvandet døgns udgangsforbud, som varer til i morgen tidlig.

“Vi kommer ikke uden for en dør, men vi sidder bare inde og venter på, at det løber ud. Folk kan ikke komme uden for en dør, med mindre de har en specialtilladelse, og det har vi jo ikke. Vi er ikke en del af forsvaret, så vi har ikke mulighed for at gå udendørs. Men man må gerne gå udenfor, hvis man skal ned i et beskyttelsesrum”, siger han.

Situationen i Kiev lige nu gør også fremtiden usikker for Jonas Skovrup Christensen og hans hustru, som ikke ved, hvor længe de bliver i Kiev.

“Vi overvejer det hele tiden (at forlade hjemmet, red.) og vurderer fra dag til dag, hvordan situationen er. Så det er ikke umuligt, at vi på et tidspunkt bliver en del af den fjerdedel af befolkningen, der nu er fordrevet”, siger han.

Ifølge FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, er knap 3,4 millioner ud af Ukraines 44 millioner indbyggere flygtet ud af Ukraine siden krigens start. Omkring 6,5 millioner personer er ifølge FN internt fordrevet.

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet