Nyhedsartikel

Juraprofessor efter bortførelsessag: Lov om videoovervågning behøver gennemgang

gup@radio4.dk
Gustav Pors Olesen

Sagen om den 13-årige pige, der forsvandt, men blev fundet i live, har ført til debat om overvågning.

Politiet bad nemlig borgerne om hjælp, hvis de havde overvågning eller et såkaldt dashcam på bilen.

Men der er en risiko for, at den videoovervågning, som har hjulpet politiet, har været ulovlig.

Det siger juraprofessor ved Syddansk Universitet Sten Schaumburg Müller.

“Da man lavede loven, handlede det om kameraer på husmure, men man tog ikke stilling til biler. Principielt er det også en automatisk overvågning, og så er man omfattet af loven, og så kan det være ulovligt. Men det tænkte man ikke på den gang, og meningen har nok heller ikke været, at det skulle være forbudt,” siger han.

Kim Kliver, der er politiinspektør og chef for efterforskningen ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, efterlyste i forbindelse med sagen om den 13-årige pige, der forsvandt, specifikt optagelser fra dashcams.

Et dashcam er et kamera, som optager og lagrer det, som sker foran bilen. Optagelsen kan senere bruges til dokumentation overfor politi eller forsikringsselskab

Det er lovligt at optage, hvad der foregår foran bilen, når den kører. Men det er ifølge Sten Schaumburg Müller ikke lovligt, når bilen automatisk optager andre menneskers gøren og laden i det offentlige rum.

Derfor kan politiet potentielt set have fået ulovlige optagelser fra borgere – og derfor bør man stille spørgsmålstegn ved, om dashcams skal skrives ind eller ud af lovgivning, siger han.

“Optagelser fra dashcams har hjulpet med opklaringen af den her sag, men sådan nogle optagelser kan jo også misbruges til overvågning eller afpresning. Der opstår en masse dilemmaer, som loven allerede har taget stilling til. Men loven har bare ikke taget stilling til, om de her dashcams er omfattet eller ej. Det skal man kigge på.”

Du kan høre hele interviewet med Sten Schaumburg Müller her:

Men Dansk Folkepartis  retsordfører, Peter Kofod, kommer ikke til at følge Sten Schaumburgs opfordring.

Han vil hverken skrive dashcams ind eller ud af loven og mener, man skal lade loven være, som den er, uanset om folk bryder den eller ej.

“Reglerne er noget misk-mask, for der er sket meget, siden loven blev rullet ud. Hvis man lovgav på det her område, ville man paradoksalt nok underkaste området nogle reguleringer, som man ikke håndhæver. Det er det vilde vesten – prøv at gå en tur i en dansk provinsby, og du vil se, at alle kameraer er ulovlige. Jeg tror bare, man skal lade det blive, som det er – velvidende, at det ikke er en ordentlig måde at forvalte det på,” siger Peter Kofod fra Dansk Folkeparti.

Hele interviewet med Peter Kofod kan du høre her:

Foto: Finn Byrum/Ritzau Scanpix

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet