Nyhedsartikel

Justitsminister vil sende akut millionhjælp til Det Jødiske Samfund

Tobias Hansen Bødker
tohb@radio4.dk

For at kunne ansætte flere vagter og styrke sikkerheden ved en række jødiske institutioner, vil justitsministeren sende akut millionhjælp til Det Jødiske Samfund.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) vil nu bevilge akut millionhjælp til Det Jødiske Samfund for at øge sikkerheden ved de jødiske institutioner.

Det fortæller Radio4.

Det sker efter en periode med meldinger om en stor stigning i antisemitiske hændelser.

Justitsminister Peter Hummelgaard skriver i et svar til Radio4, at ”det er fuldstændig uacceptabelt, at situationen i Mellemøsten skaber utryghed blandt jøder i Danmark.”

– Danske jøders sikkerhed og kampen imod antisemitisme har min og regeringens højeste prioritet. Danske jøder skal kunne færdes trygt og leve i fred, skriver Peter Hummelgaard til Radio4.

– Regeringen vil derfor allerede nu tilføre yderligere 1,2 mio. kr. i tilskud til Det Jødiske Samfund med henblik på, at Det Jødiske Samfund snarest muligt kan ansætte yderligere vagter mv. for at styrke sikkerheden ved en række jødiske institutioner.

Det fremgår af et aktstykke sendt til Folketingets Finansudvalg, at pengene skal gøre det muligt for Det Jødiske Samfund at ”ansætte yderligere vagter mv. med henblik på at styrke sikkerheden ved en række jødiske institutioner.”

Justitsministeren har bedt udvalget om at behandle sagen allerede ved det næste udvalgsmøde den 16. november, fordi det er ”af hastende karakter.”

De seneste uger har flere danske jøder fortalt om en stigende frygt for at vise blandt andet jødiske symboler på gaden.

Siden Hamas angreb Israel den 7. oktober, har Det Jødiske Samfund modtaget 80 indberetninger om antisemitiske hændelser. Det er blandt andet indberetninger om antisemitisk hærværk, dødstrusler og tilfælde af fysisk chikane, lyder det.

Fra den 1. januar til den 6. oktober modtog Det Jødiske Samfund 30 indberetninger.

– Jeg er dybt foruroliget over den voldsomt opblussende retorik såvel som antallet af indberettede antisemitiske hændelser til Det Jødiske Samfund, skriver Peter Hummelgaard til Radio4.

– Jeg vil som justitsminister opfordre alle danske jøder til at anmelde det til politiet, hvis de oplever trusler eller chikane. Politiet ser på det med stor alvor, og jeg forventer, at politiet griber ind, hvis politiet måtte blive bekendt med lovovertrædelser, skriver han.

Michael Rachlin, der er kommunikationsansvarlig i Det Jødiske Samfund, skriver i et skriftligt svar til Radio4, at Det Jødiske Samfund har haft flere opgaver over en længere periode.

– Men særligt inden for den seneste måned har (Det Jødiske Samfund, red.) haft øget arbejdspres med bevogtning af jødiske institutioner og rådgivning af danske jøder, der har været udsat for antisemitisme, skriver Michael Rachlin.

– Vores sikkerhedsarbejde, der sker i tæt samarbejde med politiet, er en forudsætning for, at der fortsat kan være et jødisk liv i Danmark, og vi er taknemmelige for den støtte, vi har fået gennem en årrække, skriver han.

 

Opdateret kl. 09.30 med en kommentar fra Det Jødiske Samfund.

 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet