Nyhedsartikel

Jyske børn begynder tidligere i institution efter de nye barselsregler

Mathias Bonde / Anne Sofie Feld
mabo@radio4.dk

Der bliver kortere mellem de mindste børn i vuggestuerne i flere jyske kommuner efter ændringen af barselsreglerne.

Radio4 Morgen har været i kontakt med en lang række kommuner, og Esbjerg, Varde, Ringkøbing-Skjern, Hjørring og Frederikshavn kommune fortæller, at børnene nu begynder tidligere i institution, end før de nye regler om øremærket barsel trådte i kraft. Flere af kommunerne fortæller, at børn starter mindst 1 måned tidligere, og der er også eksempler på, at forældre ønsker en plads i vuggestue eller dagpleje, allerede når barnet er 6-7 måneder gammelt.

Mette Lindkær, der er chef for Børn & Pædagogik i Esbjerg Kommune, tror, at det skyldes de nye barselsregler.

– Det er nyt for os at se, at børnene kommer så små. Normalvis kommer de omkring 10-11 måneder, så det er nyt for os, at de kommer i 6-7 måneders alderen, siger hun til Radio4 Morgen.

Hør hele interviewet med Mette Lindkær i Radio4 Morgen:

I august sidste år blev der indført øremærket 11 ugers barsel til hver af forældrene. Det tidligere behov for børnepasning skyldes formentligt, at den ene forælder ikke tager sin del af den øremærkede barsel, fortæller PHD-kandidat fra Aarhus Universitet, Mikkel Aagaard Houmark. Han har beskæftiget sig med sammenhængen mellem barsel og børns trivsel.

– Når børnene starter tidligere, vil jeg da helt sikkert tænke, at det hænger sammen med øremærket barsel, siger han til Radio4 Morgen.

I Esbjerg kommune har de ikke undersøgt, hvorfor de nye barselsregler gør, at børn starter tidligere i vuggestue eller dagpleje, men ifølge Mette Lindkær, så har det en konsekvens for børnene.

– Når man er 6-7 måneder gammel, har man et særligt behov i forhold til, at man ikke er færdig i tilknytningsprocessor. Man er heller ikke i samme grad påbegyndt sine separationsprocesser fra sine forældre, som man er i gang med når man er 10-11 måneder. Så det er klart, at de her små børn kræver noget mere, siger hun.

Hun bliver bakket op af Mikkel Aagaard Houmark.

– Ud fra folkeskolens trivselsmålinger er børn, hvis forældre har holdt længere barsel mere tilbøjelige til at sige, at de er glade for deres skole, og at de klarer sig bedre, forklarer han til Radio4 Morgen.

ATP, som udbetaler barselsdagpenge, har på baggrund af de første 9000 fødsler efter lovændringen sagt, at familierne i gennemsnit har afholdt en uges mindre barsel. De vurderer tallet som usikkert.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet