Kamera, vagter og et kig i køleskabet skal bekæmpe helårsbeboelse i kolonihaver

Fjordbyen er en kolonihaveforening

Skrevet af

7. marts 2023

gup@radio4.dk

gup@radio4.dk

I Ballerup Kommune har man taget utraditionelle midler i brug, for at kontrollere om borgere bor i deres kolonihavehus hele året.

Akkompagneret af private sikkerhedsvagter går kommunens medarbejdere på kontrol i kolonihaveområderne i vinterhalvåret og filmer deres besøg for dokumentation.

De kigger efter lys i vinduerne og parkerede biler, men de banker også på. Herefter kan de også bede om at kigge i kolonihaveejernes køleskab, skraldespand eller vasketøjskurv, for at se om der skulle være tegn på helårsbeboelse.

Steen Pedersen er leder af Ballerup Kommunes kolonihaveteam og er med til at patruljere i områderne. Han anerkender, at metoden er grænseoverskridende, men at det er nødvendigt.

“Jeg synes ikke, det hverken er overvågning eller dyneløfteri. Siden vi begyndte, har vi kun taget kontakt ved døren i fem tilfælde. I alle de tilfælde fandt de et andet sted at bo. Så vi har allerede opnået gode resultater.”

Hele interviewet med centerchef i Ballerup Kommune og leder af kommunens kolonihaveteam, Steen Pedersen, kan du høre her:

Sidste år gjorde politikerne på Christiansborg de indledende øvelser for at skærpe kolonihaveloven på området omkring helårsbeboelse for de mere end 62.000 danske kolonihaver.

Det er i den forbindelse, at Ballerup har taget de vidtrækkende midler i brug. Men også flere andre kommuner vil problemet til livs.

Blandt andet i Vejle Kommune hvor Venstres Jens Ejner Christensen er borgmester.

Men han afviser, at gøre brug af de samme midler som Ballerup Kommune.

“Der er ingen tvivl om, at vi skal løse problemet – og det skal vi gøre med dialog. I Vejle Kommune kommer vi ikke til at troppe op med loven og politiet i hånden og smide folk ud. Vi tror på, at det skal løses via dialog. Nogle af de personer har også andre udfordringer, end at de bor i et kolonihavehus.”

Du kan høre mere om hvorfor Vejle Kommune ikke vil følge Ballerups eksempel her:

Foto: Thomas Rousing/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

FISK!

03:05
04:00