Nyhedsartikel

Kamera, vagter og et kig i køleskabet skal bekæmpe helårsbeboelse i kolonihaver

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

I Ballerup Kommune har man taget utraditionelle midler i brug, for at kontrollere om borgere bor i deres kolonihavehus hele året.

Akkompagneret af private sikkerhedsvagter går kommunens medarbejdere på kontrol i kolonihaveområderne i vinterhalvåret og filmer deres besøg for dokumentation.

De kigger efter lys i vinduerne og parkerede biler, men de banker også på. Herefter kan de også bede om at kigge i kolonihaveejernes køleskab, skraldespand eller vasketøjskurv, for at se om der skulle være tegn på helårsbeboelse.

Steen Pedersen er leder af Ballerup Kommunes kolonihaveteam og er med til at patruljere i områderne. Han anerkender, at metoden er grænseoverskridende, men at det er nødvendigt.

“Jeg synes ikke, det hverken er overvågning eller dyneløfteri. Siden vi begyndte, har vi kun taget kontakt ved døren i fem tilfælde. I alle de tilfælde fandt de et andet sted at bo. Så vi har allerede opnået gode resultater.”

Hele interviewet med centerchef i Ballerup Kommune og leder af kommunens kolonihaveteam, Steen Pedersen, kan du høre her:

Sidste år gjorde politikerne på Christiansborg de indledende øvelser for at skærpe kolonihaveloven på området omkring helårsbeboelse for de mere end 62.000 danske kolonihaver.

Det er i den forbindelse, at Ballerup har taget de vidtrækkende midler i brug. Men også flere andre kommuner vil problemet til livs.

Blandt andet i Vejle Kommune hvor Venstres Jens Ejner Christensen er borgmester.

Men han afviser, at gøre brug af de samme midler som Ballerup Kommune.

“Der er ingen tvivl om, at vi skal løse problemet – og det skal vi gøre med dialog. I Vejle Kommune kommer vi ikke til at troppe op med loven og politiet i hånden og smide folk ud. Vi tror på, at det skal løses via dialog. Nogle af de personer har også andre udfordringer, end at de bor i et kolonihavehus.”

Du kan høre mere om hvorfor Vejle Kommune ikke vil følge Ballerups eksempel her:

Foto: Thomas Rousing/Ritzau Scanpix

Læs også

25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet