Kampvognssoldat: Operation Bøllebank byggede på en løgn

BOSNIEN-HERCEGOVINA, TUZLA.01.11.94.FOTO:MORTEN JUHL. En af de danske kampvogne er på vej ud på patrulje.

Skrevet af

27. august 2020

Tidligere udsendt siger, at ildkampen var helt unødvendig

Det mest berømte danske militær-slag i nyere tid foregik en forårsdag for 26 år siden i Bosnien under Den Jugoslaviske Borgerkrig.

Men den såkaldte Operation Bøllebank bygger på en løgn.

Det hævder Johnny C. Jensen, der selv var en del af kommunikationsvejen under slaget og i morgen udgiver bogen ”Myten om Operation Bøllebank”.

”Det var helt unødvendigt at lave operationen. Hele seancen var overstået, inden vi kom derud. Da vi så kommer derud, så får de så noget at skyde på.”

Forkert beslutning førte til ildkamp

Ifølge Johnny C. Jensen beslutter den daværende oberstløjtnant Lars Møller, at syv danske kampvogne skulle køre frem mod de serbiske stillinger.

”Vi blev ringet op lidt over kl. 22, at Tango 2, som FN-observationsposten hedder,  – hvor der sidder en gruppe svenskere, – er blevet beskudt. Og han (red.: Lars Møller) siger: ’Tango 2 er blevet beskudt gennem den sidste time, iværksæt Operation Bøllebank’, fortæller Johnny C. Jensen og fortsætter:

”Fakta i det her er, at Lars Møller giver et indtryk af, at vi skal ud og redde svenskerne. Han har udtalt flere steder og også skrevet i sin egen bog, at vi skal ud og redde vores svenske våbenbrødre, at de er i livsfare. Og det er den del, der er meget problematisk, fordi da vi forlader lejren, der er det meget længe siden, der er faldet nogle nedslag på Tango 2.”

Da de danske kampvognssoldater, som var en del af FN´s fredsbevarende styrke, rykkede ud, kom de i ildkamp med flere grupper af serbiske soldater, der havde skudt mortérgranater mod FN´s observationspost, Tango 2.

Mindst ni serbiske soldater døde under Operation Bøllebank, mens alle danske kampvognssoldater slap uskadte og kom hjem som helte.

Operation skulle aldrig have været iværksat

Men ildkampen skulle aldrig have fundet sted, mener Johnny C. Jensen, der i dag er seniorsergent ved panserbataljonen i Holstebro, hvor de danske kampvogne bor.

”Når man siger, at en post er blevet beskudt den sidste time, så maler man jo et billede op, om at det er heftigt det her. Fakta er, og det kan jeg dokumentere fra flere kilder, at der falder fire granater, og det er mere end halvanden time før, at Lars Møller iværksætter operationen. Så operationen skulle aldrig have været iværksat. Det var ikke nødvendigt. Jeg har talt med de svenske FN-soldater, der sad oppe på posten den aften, de har aldrig bedt om hjælp.”

Johnny C. Jensen beskylder Lars Møller for at have udvist en ”grænseoverskridende og provokerende opførsel” og for at have være aggressiv overfor de stridende parter. Men Johnny C. Jensen benægter, at hans bog skal opfattes som et hævntogt mod Lars Møller.

”Det har jeg ingen lyst til og grund til. Men sandheden skal frem,” siger Johnny C. Jensen.

Lyt til hele interviewet med seniorsergent Johnny C. Jensen her:

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00