Karantænekrav: Ansatte i Tønder Kommune skal selv betale for at krydse grænsen

Grænsen imellem Danmark og Tyskland. Dansk Folkeparti har længe drømt om at indføre grænsekontrol ved overgangen til Danmarks landfaste nabo Tyskland. Men ifølge Gerd Battrup, lektor ved Syddansk Universitet og ekspert i grænseregionsforskning, kan det ikke lade sig gøre. Så længe Danmark er med i det europæiske Schengen-samarbejde, er det ikke muligt at indføre nogen form for permanent eller fysisk grænsekontrol. Heller ikke selvom Danmark har retsforbeholdet. Ritzau. (Carsten Andreasen/POLFOTO/arkiv)

Skrevet af

26. november 2020

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

Hvis du er ansat i Tønder Kommune og vil en tur til Tyskland, så koster det 14 dage i karantæne – uden løn.

Kommunen har nemlig besluttet, at det er et krav, at kommunens ansatte går i to ugers selvbetalt karantæne, hvis de har været i Tyskland uden et anerkendelsesværdigt formål.

Men det er ærgerligt, at den dansk-tyske grænse er mere eller mindre lukket for de ansatte i Tønder Kommune.

Det mener næstformand i Grænseforeningens tønderafdeling, Torben Ravn.

“Jeg synes, det er at skyde gråspurve med kanoner. Jeg som borger i Tønder Kommune kan godt køre til Sydslesvig og mødes med nogle bekendte dernede, bare jeg forholder mig fornuftigt. Men hvis jeg var ansat i Tønder Kommune, render jeg ind i alle repressalierne. Sådan en forskel på, om man er borger eller ansat, finder jeg helt urimeligt,” siger han til Radio4 Morgen.

Borgmesteren i den anden store grænsekommune Aabenraa, Venstres Thomas Andresen, mener, at borgerne selv bør træffe de rigtige valg. Derfor har Aabenraa Kommune ikke valgt at lave specifikke krav for de ansatte i kommunen.

“Jeg synes, det er en skærpelse af udmeldingerne, at man pludselig som byråd lægger endnu et lag ind over. Det har vi valgt ikke at gøre i Aabenraa. Vi har hele tiden sagt, at de anbefalinger, der kommer fra Sundhedsstyrelsen, tolker vi ikke ind i fra Aabenraa Kommunes side, for så bliver det politisk,” siger han til Radio4 Morgen.

Men Tønders borgmester Henrik Frandsen mener ikke, at kommunen strammer reglerne.

“Vi følger Udenrigsministeriets rejsevejledninger, og de siger, at man fraråder at rejse til højrisikolande – herunder også Tyskland. Og hvis man gør det, vil man på det kraftigste opfordre til, at man går i 14 dages hjemmeisolation. Det er bare det, vi udmønter i Tønder Kommune,” siger Henrik Frandsen.

I Økonomiudvalget i Tønder Kommune blev det i sidste uge besluttet, at selvbetalt 14-dages karantæne er et krav. Sagen mangler stadig at blive behandlet i kommunalbestyrelsen, men der er et solidt flertal bag.

Hør interviewet med Henrik Frandsen, borgmester i Tønder Kommune her:

 

Afspiller nu

TALENTLAB

21:05
22:59