Nyhedsartikel

Forsker: Kemiske våben er en klar eskalering af krigen og brud på konventionsregler

Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

I en tale mandag aften sagde Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at der er risiko for, at Rusland bruger kemiske våben.

Natten til tirsdag var der meldinger om brug af en “ukendt substans”, der kan være kemiske våben, i den ukrainske havneby Mariupol. Ingen af disse meldinger er dog blevet bekræftet.

Men ifølge både britiske og amerikanske myndigheder arbejder de begge på at få verificeret meldingerne.

Ifølge kemiker og sikkerhedsleder ved Institut for kemi på Aarhus Universitet, Peter Hald, vil brugen af kemiske våben være en klar eskalering i krigen.

“Rusland har sammen med mange andre af verdens lande for mange år siden lavet en aftale om ikke at bruge kemiske våben, så det er klart, at hvis de gør det, er det endnu en eskalering,” siger han til Radio4.

Hør interviewet med kemiker og sikkerhedsleder ved Institut for kemi på Aarhus Universitet, Peter Hald, her:

Brugen af kemiske våben blev især udbredt under 1. Verdenskrig, men i 1993 forbød Genève-konventionens regler brugen af kemiske våben som led i krigsføring. Konventionens regler forbyder også udvikling, produktion og opbevaring af kemiske våben.

Alligevel er kemiske våben flere gange blevet brugt i krig. Senest blev der anvendt kemiske våben i borgerkrigen i Syrien, hvor præsident Assad brugte sennepsgas, klorgas og sarin.

Ifølge Peter Hald kan de kemiske våben stamme fra flere forskellige steder.

“Det kan være noget nyproduceret gift, det kan være arvegods fra sovjettiden, det kan være hjemmelavet, det kan være insektgift og så er der muligheden, at det hele er spin fra de Ukrainske myndigheder, ” siger han til Radio4.

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet