Nyhedsartikel

Forsker: Kemiske våben er en klar eskalering af krigen og brud på konventionsregler

Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

I en tale mandag aften sagde Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at der er risiko for, at Rusland bruger kemiske våben.

Natten til tirsdag var der meldinger om brug af en “ukendt substans”, der kan være kemiske våben, i den ukrainske havneby Mariupol. Ingen af disse meldinger er dog blevet bekræftet.

Men ifølge både britiske og amerikanske myndigheder arbejder de begge på at få verificeret meldingerne.

Ifølge kemiker og sikkerhedsleder ved Institut for kemi på Aarhus Universitet, Peter Hald, vil brugen af kemiske våben være en klar eskalering i krigen.

“Rusland har sammen med mange andre af verdens lande for mange år siden lavet en aftale om ikke at bruge kemiske våben, så det er klart, at hvis de gør det, er det endnu en eskalering,” siger han til Radio4.

Hør interviewet med kemiker og sikkerhedsleder ved Institut for kemi på Aarhus Universitet, Peter Hald, her:

Brugen af kemiske våben blev især udbredt under 1. Verdenskrig, men i 1993 forbød Genève-konventionens regler brugen af kemiske våben som led i krigsføring. Konventionens regler forbyder også udvikling, produktion og opbevaring af kemiske våben.

Alligevel er kemiske våben flere gange blevet brugt i krig. Senest blev der anvendt kemiske våben i borgerkrigen i Syrien, hvor præsident Assad brugte sennepsgas, klorgas og sarin.

Ifølge Peter Hald kan de kemiske våben stamme fra flere forskellige steder.

“Det kan være noget nyproduceret gift, det kan være arvegods fra sovjettiden, det kan være hjemmelavet, det kan være insektgift og så er der muligheden, at det hele er spin fra de Ukrainske myndigheder, ” siger han til Radio4.

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet