Nyhedsartikel

Forsker: Kemiske våben er en klar eskalering af krigen og brud på konventionsregler

Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

I en tale mandag aften sagde Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at der er risiko for, at Rusland bruger kemiske våben.

Natten til tirsdag var der meldinger om brug af en “ukendt substans”, der kan være kemiske våben, i den ukrainske havneby Mariupol. Ingen af disse meldinger er dog blevet bekræftet.

Men ifølge både britiske og amerikanske myndigheder arbejder de begge på at få verificeret meldingerne.

Ifølge kemiker og sikkerhedsleder ved Institut for kemi på Aarhus Universitet, Peter Hald, vil brugen af kemiske våben være en klar eskalering i krigen.

“Rusland har sammen med mange andre af verdens lande for mange år siden lavet en aftale om ikke at bruge kemiske våben, så det er klart, at hvis de gør det, er det endnu en eskalering,” siger han til Radio4.

Hør interviewet med kemiker og sikkerhedsleder ved Institut for kemi på Aarhus Universitet, Peter Hald, her:

Brugen af kemiske våben blev især udbredt under 1. Verdenskrig, men i 1993 forbød Genève-konventionens regler brugen af kemiske våben som led i krigsføring. Konventionens regler forbyder også udvikling, produktion og opbevaring af kemiske våben.

Alligevel er kemiske våben flere gange blevet brugt i krig. Senest blev der anvendt kemiske våben i borgerkrigen i Syrien, hvor præsident Assad brugte sennepsgas, klorgas og sarin.

Ifølge Peter Hald kan de kemiske våben stamme fra flere forskellige steder.

“Det kan være noget nyproduceret gift, det kan være arvegods fra sovjettiden, det kan være hjemmelavet, det kan være insektgift og så er der muligheden, at det hele er spin fra de Ukrainske myndigheder, ” siger han til Radio4.

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet