Nyhedsartikel

Kirkeminister om afskaffelse af helligdag: “Det er en nødvendighed”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Regeringens ønske om at fjerne store bededag bliver mødt med skepsis af landets biskopper.

“Det er temmelig uhørt at gå den vej. Helligdage er med til at skabe sammenhængskraft i et samfund. Og hvis man hver gang, der kommer krise i samfundet tager en helligdag væk, så er det ikke godt. Det er virkelig ikke godt for vores samfund, hvis det er den måde man tænker på,” siger Elof Westergaard, biskop over Ribe Stift, til Radio4 Morgen.

Han mener, at regeringens argumenter er dårlige

“Det med at fjerne helligdage bare med et svirp og koble det med, at vi er i en krise, det er et utroligt dårligt argument”, siger han.

“Jeg er bange for, at der dannes præcedens.”

Hør interviewet med Elof Westergaard, biskop over Ribe Stift, her:

Louise Schack Elholm, kirkeminister fra Venstre, forstår godt biskoppernes bekymring.

“Det er heller ikke måden, vi skal løse samtlige kriser på. Men vi står i en ekstraordinær situation ovenpå krigen i Ukraine, og at vi har ikke prioriteret vores forsvar i mange år. Så vi er nødt til at lave en gevaldig oprustning, så vi har bedre mulighed for at forsvare os. Det er derfor, vi er nødt til at gribe til det her ekstraordinære tiltag,” siger hun til Radio4 Morgen.

Hun understreger, at det ikke er noget, regeringen hverken kan eller vil gøre når som helst.

“Det er ikke noget, vi gør af glæde. Jeg er utroligt ked af, at vi skal afskaffe en helligdag. Det er desværre en nødvendighed, og vi gør det ikke når som helst. Vi har ikke fjernet en helligdag siden 1770, så det er ikke noget, der sker i tude og utide og det er heller ikke meningen i fremtiden,” siger Louise Schack Elholm.

Regeringens ønske om at fjerne Store bededag bunder i, at udgifterne til forsvaret stiger.

“Vi har brug for bedre at kunne forsvare os selv. I mange år har vi nedrustet, så vi har brug for en gevaldig indsprøjtning i vores forsvar. Det er den her helt specielle situation, vi er i sikkerhedspolitisk, der gør at vi må gribe til det her tiltag,” siger hun.

Hør interviewet med Louise Schack Elholm, kirkeminister fra Venstre, her:

 

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet