Nyhedsartikel

Kirkeminister om afskaffelse af helligdag: “Det er en nødvendighed”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Regeringens ønske om at fjerne store bededag bliver mødt med skepsis af landets biskopper.

“Det er temmelig uhørt at gå den vej. Helligdage er med til at skabe sammenhængskraft i et samfund. Og hvis man hver gang, der kommer krise i samfundet tager en helligdag væk, så er det ikke godt. Det er virkelig ikke godt for vores samfund, hvis det er den måde man tænker på,” siger Elof Westergaard, biskop over Ribe Stift, til Radio4 Morgen.

Han mener, at regeringens argumenter er dårlige

“Det med at fjerne helligdage bare med et svirp og koble det med, at vi er i en krise, det er et utroligt dårligt argument”, siger han.

“Jeg er bange for, at der dannes præcedens.”

Hør interviewet med Elof Westergaard, biskop over Ribe Stift, her:

Louise Schack Elholm, kirkeminister fra Venstre, forstår godt biskoppernes bekymring.

“Det er heller ikke måden, vi skal løse samtlige kriser på. Men vi står i en ekstraordinær situation ovenpå krigen i Ukraine, og at vi har ikke prioriteret vores forsvar i mange år. Så vi er nødt til at lave en gevaldig oprustning, så vi har bedre mulighed for at forsvare os. Det er derfor, vi er nødt til at gribe til det her ekstraordinære tiltag,” siger hun til Radio4 Morgen.

Hun understreger, at det ikke er noget, regeringen hverken kan eller vil gøre når som helst.

“Det er ikke noget, vi gør af glæde. Jeg er utroligt ked af, at vi skal afskaffe en helligdag. Det er desværre en nødvendighed, og vi gør det ikke når som helst. Vi har ikke fjernet en helligdag siden 1770, så det er ikke noget, der sker i tude og utide og det er heller ikke meningen i fremtiden,” siger Louise Schack Elholm.

Regeringens ønske om at fjerne Store bededag bunder i, at udgifterne til forsvaret stiger.

“Vi har brug for bedre at kunne forsvare os selv. I mange år har vi nedrustet, så vi har brug for en gevaldig indsprøjtning i vores forsvar. Det er den her helt specielle situation, vi er i sikkerhedspolitisk, der gør at vi må gribe til det her tiltag,” siger hun.

Hør interviewet med Louise Schack Elholm, kirkeminister fra Venstre, her:

 

Læs også

29.05.23

Moderaterne-profil brød reglerne: Trak fortrolige oplysninger om udsatte klienter ud til sig selv

En ny sag rammer nu Moderaternes ordfører for udsatte mennesker, Nanna W. Gotfredsen, der ifølge Ekstra Bladet har brudt reglerne for datasikkerhed. “Jeg begik en fejl,” lyder det fra folketingsmedlemmet.  Mens Moderaternes folketingsmedlem Nanna W. Gotfredsen var suspenderet fra sin rolle som daglig leder i Gadejuristen, begyndte hun i strid med reglerne at hive fortrolige…

Læs mere
27.05.23

Lægeforeningen glæder sig over fokus på flere speciallæger

Det er positivt, at regeringen og Danske Regioner fredag blev enige om, at der skal uddannes flere speciallæger i de områder i Danmark, hvor der er rekrutteringsudfordringer. Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, dagen efter at en aftale om regionernes – og dermed en stor del af sundhedsvæsenets – økonomi blev indgået. –…

Læs mere
26.05.23

Hvem skal løfte den røde fane efter Mai Villadsen?

Enhedslisten holder årsmøde i weekenden, mens partiet står midt i et vadested. Med Mette Frederiksens SVM-regering forsvandt indflydelsen. Og samtidig skal liste Ø snart gennemføre et svært lederskifte. Da Pelle Dragsted torsdag gæstede Radio4’s politiske magasin ’Mandat’, glædede han sig over, at Enhedslistens frontkvinde, Mai Villadsen, venter barn og har kurs mod en kommende barselsorlov.…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet