Nyhedsartikel

Kirkeminister om afskaffelse af helligdag: “Det er en nødvendighed”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Regeringens ønske om at fjerne store bededag bliver mødt med skepsis af landets biskopper.

“Det er temmelig uhørt at gå den vej. Helligdage er med til at skabe sammenhængskraft i et samfund. Og hvis man hver gang, der kommer krise i samfundet tager en helligdag væk, så er det ikke godt. Det er virkelig ikke godt for vores samfund, hvis det er den måde man tænker på,” siger Elof Westergaard, biskop over Ribe Stift, til Radio4 Morgen.

Han mener, at regeringens argumenter er dårlige

“Det med at fjerne helligdage bare med et svirp og koble det med, at vi er i en krise, det er et utroligt dårligt argument”, siger han.

“Jeg er bange for, at der dannes præcedens.”

Hør interviewet med Elof Westergaard, biskop over Ribe Stift, her:

Louise Schack Elholm, kirkeminister fra Venstre, forstår godt biskoppernes bekymring.

“Det er heller ikke måden, vi skal løse samtlige kriser på. Men vi står i en ekstraordinær situation ovenpå krigen i Ukraine, og at vi har ikke prioriteret vores forsvar i mange år. Så vi er nødt til at lave en gevaldig oprustning, så vi har bedre mulighed for at forsvare os. Det er derfor, vi er nødt til at gribe til det her ekstraordinære tiltag,” siger hun til Radio4 Morgen.

Hun understreger, at det ikke er noget, regeringen hverken kan eller vil gøre når som helst.

“Det er ikke noget, vi gør af glæde. Jeg er utroligt ked af, at vi skal afskaffe en helligdag. Det er desværre en nødvendighed, og vi gør det ikke når som helst. Vi har ikke fjernet en helligdag siden 1770, så det er ikke noget, der sker i tude og utide og det er heller ikke meningen i fremtiden,” siger Louise Schack Elholm.

Regeringens ønske om at fjerne Store bededag bunder i, at udgifterne til forsvaret stiger.

“Vi har brug for bedre at kunne forsvare os selv. I mange år har vi nedrustet, så vi har brug for en gevaldig indsprøjtning i vores forsvar. Det er den her helt specielle situation, vi er i sikkerhedspolitisk, der gør at vi må gribe til det her tiltag,” siger hun.

Hør interviewet med Louise Schack Elholm, kirkeminister fra Venstre, her:

 

Læs også

29.11.23

Udbredt mistanke om matchfixing hos håndboldspillere

Flere landsholdsspillere fra Danmark, Norge og Sverige tror, at de har deltaget i manipulerede håndboldkampe. Flere af de bedste håndboldspillere fra Danmark, Norge og Sverige har en mistanke om, at de på et tidspunkt har været involveret i kampe, der har været udsat for matchfixing. Det svarer de i en rundspørge, som DR har foretaget…

Læs mere
28.11.23

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

En række mindre tiltag er på finansloven, som mandag blev indgået med historisk bredt flertal. Hjælp til sårede betjente og til skoleskibet Georg Stage samt til kvinder, som har ondt ved samleje. De elementer er på finansloven for næste år. Folketingspartierne har hver især kæmpet for en række mindre tiltag, som ikke fylder så meget…

Læs mere
27.11.23

Stormflod forgiftede Jens’ skibsværft

Stormfloden i oktober har hvirvlet gammel forurening op fra havbunden og forgiftet Jens Roligheds skibsværft på Stevns i så alvorlig grad, at han ikke kan arbejde der. Og det er et stigende problem. Jens Rolighed, der har et skibsværft ved Rødvig Havn, kan stadig ikke arbejde efter den stormflod, der ramte Danmark i oktober. Men…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet