Nyhedsartikel

Kirkens Korshær vil have overrendt fixerum på statens regning

Staten bør overtage driften af landets fem fixerum fra kommunerne.

Det mener Kirkens Korshær, der står for driften af tre ud af de fem stofindtagelsesrum.

Baggrunden er, at der sidste år blev foretaget mere end 250.000 stofindtagelser i Danmarks fem stofindtagelsesrum, hvilket er en stigning på 53 procent set i forhold til året før.

De fem stofindtagelsesrum fordeler sig over Odense, Vejle, Aarhus og to i København.

Brugerne af disse rum kommer fra samtlige kommuner rundt om i landet, og da det i dag er en kommunal frivalgsmulighed at være med til at finansiere driften, så bør det i stedet være staten – og altså ikke kommunerne – der tager sig af den regning.

Det fortæller Jeanette Bauer, chef for Kirkens Korshær.

– Det er kun rimeligt, at vi får diskuteret, om den økonomi, der ligger i stofindtagelsesrummene, bør ligge i den enkelte kommune, siger hun og uddyber:

– I en kommune som Odense oplever man, at hver anden bruger af stofindtagelsesrummene kommer uden for Odense Kommune. Og da vi kan se, at kommunerne mangler penge til at drive stofindtagelsesrummene, så er vi nødt til at tage en snak med folketingspolitikerne om udgifterne, fortæller Jeanette Bauer.

Hør interviewet med Jeanette Bauer her:

I både Odense og Aarhus har de haft besøg fra 50 andre kommuner – andelen af brugere fra andre kommuner i Odense er på 43 procent. I Aarhus er det hver fjerde, der kommer fra andre kommuner.

Der er heller ikke udsigt til, at flere kommuner kommer til at oprette stofindtagelsesrum den kommende tid.

I både Aalborg og Esbjerg kommuner har man kigget på rum til stofmisbrugere, der ønsker at indtage stoffer under sikre omgivelser.

Men for store udgifter bremser de tanker.

– Vi kiggede på, hvad det kostede med driften. Den økonomiske situation taget i betragtning ville vi ikke kunne have råd til at drive sådan et rum i vores kommune, lyder det fra Jacob Lykke (S), byrådsmedlem og formand for social- & arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune.

På Christiansborg er man hos regeringsparitet Moderaterne klar til at kigge en statslig overtagelse af udgifterne nærmere.

Det fortæller udsatte-ordfører Nanna Godtfredsen.

– Jeg synes bestemt, der er grund til at kigge på medfinansiering fra statens side. Men vi bør i den sammenhæng også kigge på, om andre kommuner kan være med til at finansiere rummene, om regionerne kan spytte i kassen eller om man endda kan sende noget af regningen videre til Sverige, hvor cirka ti procent af brugerne kommer fra, fortæller hun.

Hør interviewet med Nanna Godtfredsen her:

I alt koster stofindtagelsesrummene lidt over 15 millioner kroner at drifte på årlig basis for de fire kommuner.

Læs også

29.11.23

Udbredt mistanke om matchfixing hos håndboldspillere

Flere landsholdsspillere fra Danmark, Norge og Sverige tror, at de har deltaget i manipulerede håndboldkampe. Flere af de bedste håndboldspillere fra Danmark, Norge og Sverige har en mistanke om, at de på et tidspunkt har været involveret i kampe, der har været udsat for matchfixing. Det svarer de i en rundspørge, som DR har foretaget…

Læs mere
28.11.23

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

En række mindre tiltag er på finansloven, som mandag blev indgået med historisk bredt flertal. Hjælp til sårede betjente og til skoleskibet Georg Stage samt til kvinder, som har ondt ved samleje. De elementer er på finansloven for næste år. Folketingspartierne har hver især kæmpet for en række mindre tiltag, som ikke fylder så meget…

Læs mere
27.11.23

Stormflod forgiftede Jens’ skibsværft

Stormfloden i oktober har hvirvlet gammel forurening op fra havbunden og forgiftet Jens Roligheds skibsværft på Stevns i så alvorlig grad, at han ikke kan arbejde der. Og det er et stigende problem. Jens Rolighed, der har et skibsværft ved Rødvig Havn, kan stadig ikke arbejde efter den stormflod, der ramte Danmark i oktober. Men…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet