Klima, kvinder og skilsmisse i ny højskolesangbog

Skrevet af

12. november 2020

ttj@radio4.dk

ttj@radio4.dk

Der er flere sange om klima, nye familietyper og ramadan, når man bladrer igennem den 19. udgave af Højskolesangbogen.

Eksempelvis har sanger og sangskriver Sara Grabow skrevet ’Blomsterkransebrud’ om skilsmisse med linjerne:

”Hun rækker blomsterkransen ud, søde mor den er til dig, den sidste blomsterkransebrud, taber blomsterne på vej’n. Hun er aldrig rigtig her, hun er heller aldrig rigtig hjemme, skyld og skam boret fast i min stemme.”

Højskolebogsudvalget bestående af seks medlemmer har udvalgt de i alt 601 nye sange til den 19. udgave af bogen, og her er nu også flere klimasange som ”Grøn salme” af Hans Anker Jørgensen og ”Dommen er faldet, ingen appel” af Marianne Søgaard, der lyder:

”Dommen er faldet. Ingen appel. Skyldig er den, der kun er sig selv. Jeg vågner op i tågen og ved, havene stiger, land styrter ned.”

Pianist, radiovært og musikformidler Mathias Hammer fra højskoleudvalget forklarer, at de har søgt aktivt efter sange, der beskriver årstiderne med klimabriller:

”Noget af det, der er gældende i den eksisterende sangskat er, at alle vintersange beskriver vinteren som hvid. Men hvornår har det sidst været sne i Danmark i mere end to døgn i træk? Årstiderne skifter, vi har klimaforandringer. Kunne vi dog for en gangs skyld ikke finde en vintersang, der for en gangs skyld ikke beskriver, at sneflokke kommer vrimlende, at urt og busk står i skjul i sneen og at det er så hvidt derude,” siger han til Radio4 Morgen.

Andre eksempler er Lisbeth Smedegaard Andersen, der har skrevet sangen “Vist vil de komme” om at arterne uddør og månederne ændrer sig. Dy Plambeck har skrevet sangen ’Skybrud’, som relaterer sig til klima.

Samtidig er Shu-Bi-Duas Danmarkssang og Mormors Kolonihavehus røget ud.

Formand for højskolesangbogsudvalget, Jørgen Carlsen, afviser, at sangbogen er blevet mere politisk korrekt:

”Det har ikke noget at gøre med politisk korrekthed. Det har noget at gøre med en form for ærlighed i forhold til at reflektere det samfund, vi lever i,” siger han til Radio4 Morgen.

Antallet af kvinder i den nye version af Højskolesangbogen er syvdoblet. Slår man op i den 18. udgave af højskolesangbogen kan man finde 5 sange, der både er komponeret og skrevet af kvinder. Slår man op i den nye udgave, der udkommer i dag, finder man 37.

Derudover findes flere sange, der er enten skrevet eller komponeret af kvinder i bogen. I alt er antallet af sange med bidrag fra kvinder steget fra 38 til 100.

Hør Sara Grabow synge ’Blomsterkransebrud’ om skilsmisse:

Hør digter og forfatter Dy Plambeck fortælle, hvordan de har arbejdet med at få flere kvinder med i sangbogen:

Hør interviewet med formand for Højskolesangbogsudvalget, Jørgen Carlsen:

Hør interviewet med Shu-bi-dua´s guitarist og sangskriver, Michael Hardinger:

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00