Klimaaktivist: Ja, vi begår ulovligheder

Extinction Rebellion Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke og andre afholder klimademonstration på Christiansborg Slotsplads for handling på klima- og biodiversitetskriserne, i København fredag den 6. maj 2022.. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

11. maj 2022

juul@radio4.dk

juul@radio4.dk

De seneste dage har klimabevægelsen Extinction Rebellion klippet hul i hegnet til Københavns Lufthavn, tiltvunget sig adgang til Landbrug og Fødevarers bygning og blokeret veje flere steder i København.

Og bevægelsen fortsætter aktionerne de kommende dage.

Men hvad håber de på at få ud at bruge de metoder?

I Radio4 Morgen fortalte Ida Dalsgaard Nicolaisen, der er aktiv i Extinction Rebellion, at deres aktioner slet ikke ville være nødvendige, hvis politikerne levede op til deres ansvar.

Hør Dalsgaard Nicolaisen forklare, hvorfor politikerne har svigtet herunder:

Hvorfor demonstrer I på den måde?

“Det gør vi, fordi vi står i en ekstrem krise, som man ikke kan beskrive med ord, hvor vanvittig er. IPCC, som er FN’s klimapanel, har i deres seneste rapport beskrevet, hvordan alt liv på jorden lige nu er truet af klimaforandringer og den sjette masseuddøen.”

Men I begår jo ulovligheder?

“Ja, det gør vi. Vi bruger den metode, der hedder fredlig civil ulydighed, som historisk set har skabt kæmpe forandringer i samfundet. For eksempel havde kvinder ikke haft stemmeret, hvis ikke der var nogen, der havde gjort oprør. Det var suffragetterne i England, der også brugte hærværk som metode. Og fagbevægelsen i Danmark har brugt strækker i årtier og tilkæmpet sig de arbejdsforhold, vi har i dag.”

Der sidder jo en stribe folkevalgte politikere på Christiansborg, som blandt andet er valgt til at afhjælpe klimaforandringer. Hvorfor er det op til jer at tage ansvar for, at det går den rigtige vej, når vi har valgt nogen til det?

“Jamen, de gør det jo ikke. Hvis de havde gjort det, så behøvede vi jo ikke gøre det her. Politikerne viser os, at de ikke kan håndtere klima- og biodiversitetskrisen.”

Hør hele interviewet med Ida Dalsgaard Nicolaisen herunder:

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

AFTENRADIO

18:05
20:00