Nyhedsartikel

Klimaaktivist: Ja, vi begår ulovligheder

Dagmar Eben Østergaard & Mikkel Juul
juul@radio4.dk

De seneste dage har klimabevægelsen Extinction Rebellion klippet hul i hegnet til Københavns Lufthavn, tiltvunget sig adgang til Landbrug og Fødevarers bygning og blokeret veje flere steder i København.

Og bevægelsen fortsætter aktionerne de kommende dage.

Men hvad håber de på at få ud at bruge de metoder?

I Radio4 Morgen fortalte Ida Dalsgaard Nicolaisen, der er aktiv i Extinction Rebellion, at deres aktioner slet ikke ville være nødvendige, hvis politikerne levede op til deres ansvar.

Hør Dalsgaard Nicolaisen forklare, hvorfor politikerne har svigtet herunder:

Hvorfor demonstrer I på den måde?

“Det gør vi, fordi vi står i en ekstrem krise, som man ikke kan beskrive med ord, hvor vanvittig er. IPCC, som er FN’s klimapanel, har i deres seneste rapport beskrevet, hvordan alt liv på jorden lige nu er truet af klimaforandringer og den sjette masseuddøen.”

Men I begår jo ulovligheder?

“Ja, det gør vi. Vi bruger den metode, der hedder fredlig civil ulydighed, som historisk set har skabt kæmpe forandringer i samfundet. For eksempel havde kvinder ikke haft stemmeret, hvis ikke der var nogen, der havde gjort oprør. Det var suffragetterne i England, der også brugte hærværk som metode. Og fagbevægelsen i Danmark har brugt strækker i årtier og tilkæmpet sig de arbejdsforhold, vi har i dag.”

Der sidder jo en stribe folkevalgte politikere på Christiansborg, som blandt andet er valgt til at afhjælpe klimaforandringer. Hvorfor er det op til jer at tage ansvar for, at det går den rigtige vej, når vi har valgt nogen til det?

“Jamen, de gør det jo ikke. Hvis de havde gjort det, så behøvede vi jo ikke gøre det her. Politikerne viser os, at de ikke kan håndtere klima- og biodiversitetskrisen.”

Hør hele interviewet med Ida Dalsgaard Nicolaisen herunder:

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Læs også

16.05.22

11 ud af 12 ringer forgæves til Livslinien

Hvis man har selvmordstanker eller er selvmordstruet, kan man ringe til rådgivningstelefonen Livslinien, men langt de fleste, der ringer, bliver mødt med beskeden om, at alle linjer er optaget. Tal for 2021 viser, at Livslinien fik 161.331 henvendelser på telefonen, men kun 14.018 af de opkald blev besvaret. Det svarer til, at cirka 1 ud…

Læs mere
15.05.22

Finland og Sverige træffer snart beslutninger om medlemskab af Nato

Krigen i Ukraine har fået afgørende betydning for Finland og Sverige, der snart afgør, om de vil sige farvel til neutralitet og være en del af forsvarsalliancen Nato. Riksdagen i Finland skal i morgen vedtage den beslutning, som landets præsident Sauli Niinstö og statsminister Sanna Marin i dag har meldt ud. – Finland vil formelt…

Læs mere
14.05.22

Historisk partiskifte i Enhedslisten

Der var i dag kæmpestor debat på Enhedslistens årsmøde i Valby om en forandret EU-politik, der efter mange timers diskussioner endte med, at et stort flertal af medlemmerne stemte for, at partiet fremover skal forsøge at forandre EU indefra. Det er et opgør med den hidtidige politik og krav om en udmeldelse af EU her…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet