Nyhedsartikel

Klimaaktivist: Ja, vi begår ulovligheder

Dagmar Eben Østergaard & Mikkel Juul
juul@radio4.dk

De seneste dage har klimabevægelsen Extinction Rebellion klippet hul i hegnet til Københavns Lufthavn, tiltvunget sig adgang til Landbrug og Fødevarers bygning og blokeret veje flere steder i København.

Og bevægelsen fortsætter aktionerne de kommende dage.

Men hvad håber de på at få ud at bruge de metoder?

I Radio4 Morgen fortalte Ida Dalsgaard Nicolaisen, der er aktiv i Extinction Rebellion, at deres aktioner slet ikke ville være nødvendige, hvis politikerne levede op til deres ansvar.

Hør Dalsgaard Nicolaisen forklare, hvorfor politikerne har svigtet herunder:

Hvorfor demonstrer I på den måde?

“Det gør vi, fordi vi står i en ekstrem krise, som man ikke kan beskrive med ord, hvor vanvittig er. IPCC, som er FN’s klimapanel, har i deres seneste rapport beskrevet, hvordan alt liv på jorden lige nu er truet af klimaforandringer og den sjette masseuddøen.”

Men I begår jo ulovligheder?

“Ja, det gør vi. Vi bruger den metode, der hedder fredlig civil ulydighed, som historisk set har skabt kæmpe forandringer i samfundet. For eksempel havde kvinder ikke haft stemmeret, hvis ikke der var nogen, der havde gjort oprør. Det var suffragetterne i England, der også brugte hærværk som metode. Og fagbevægelsen i Danmark har brugt strækker i årtier og tilkæmpet sig de arbejdsforhold, vi har i dag.”

Der sidder jo en stribe folkevalgte politikere på Christiansborg, som blandt andet er valgt til at afhjælpe klimaforandringer. Hvorfor er det op til jer at tage ansvar for, at det går den rigtige vej, når vi har valgt nogen til det?

“Jamen, de gør det jo ikke. Hvis de havde gjort det, så behøvede vi jo ikke gøre det her. Politikerne viser os, at de ikke kan håndtere klima- og biodiversitetskrisen.”

Hør hele interviewet med Ida Dalsgaard Nicolaisen herunder:

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Læs også

29.05.23

Moderaterne-profil brød reglerne: Trak fortrolige oplysninger om udsatte klienter ud til sig selv

En ny sag rammer nu Moderaternes ordfører for udsatte mennesker, Nanna W. Gotfredsen, der ifølge Ekstra Bladet har brudt reglerne for datasikkerhed. “Jeg begik en fejl,” lyder det fra folketingsmedlemmet.  Mens Moderaternes folketingsmedlem Nanna W. Gotfredsen var suspenderet fra sin rolle som daglig leder i Gadejuristen, begyndte hun i strid med reglerne at hive fortrolige…

Læs mere
27.05.23

Lægeforeningen glæder sig over fokus på flere speciallæger

Det er positivt, at regeringen og Danske Regioner fredag blev enige om, at der skal uddannes flere speciallæger i de områder i Danmark, hvor der er rekrutteringsudfordringer. Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, dagen efter at en aftale om regionernes – og dermed en stor del af sundhedsvæsenets – økonomi blev indgået. –…

Læs mere
26.05.23

Hvem skal løfte den røde fane efter Mai Villadsen?

Enhedslisten holder årsmøde i weekenden, mens partiet står midt i et vadested. Med Mette Frederiksens SVM-regering forsvandt indflydelsen. Og samtidig skal liste Ø snart gennemføre et svært lederskifte. Da Pelle Dragsted torsdag gæstede Radio4’s politiske magasin ’Mandat’, glædede han sig over, at Enhedslistens frontkvinde, Mai Villadsen, venter barn og har kurs mod en kommende barselsorlov.…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet