Nyhedsartikel

Klimaaktivist: Ja, vi begår ulovligheder

Dagmar Eben Østergaard & Mikkel Juul
juul@radio4.dk

De seneste dage har klimabevægelsen Extinction Rebellion klippet hul i hegnet til Københavns Lufthavn, tiltvunget sig adgang til Landbrug og Fødevarers bygning og blokeret veje flere steder i København.

Og bevægelsen fortsætter aktionerne de kommende dage.

Men hvad håber de på at få ud at bruge de metoder?

I Radio4 Morgen fortalte Ida Dalsgaard Nicolaisen, der er aktiv i Extinction Rebellion, at deres aktioner slet ikke ville være nødvendige, hvis politikerne levede op til deres ansvar.

Hør Dalsgaard Nicolaisen forklare, hvorfor politikerne har svigtet herunder:

Hvorfor demonstrer I på den måde?

“Det gør vi, fordi vi står i en ekstrem krise, som man ikke kan beskrive med ord, hvor vanvittig er. IPCC, som er FN’s klimapanel, har i deres seneste rapport beskrevet, hvordan alt liv på jorden lige nu er truet af klimaforandringer og den sjette masseuddøen.”

Men I begår jo ulovligheder?

“Ja, det gør vi. Vi bruger den metode, der hedder fredlig civil ulydighed, som historisk set har skabt kæmpe forandringer i samfundet. For eksempel havde kvinder ikke haft stemmeret, hvis ikke der var nogen, der havde gjort oprør. Det var suffragetterne i England, der også brugte hærværk som metode. Og fagbevægelsen i Danmark har brugt strækker i årtier og tilkæmpet sig de arbejdsforhold, vi har i dag.”

Der sidder jo en stribe folkevalgte politikere på Christiansborg, som blandt andet er valgt til at afhjælpe klimaforandringer. Hvorfor er det op til jer at tage ansvar for, at det går den rigtige vej, når vi har valgt nogen til det?

“Jamen, de gør det jo ikke. Hvis de havde gjort det, så behøvede vi jo ikke gøre det her. Politikerne viser os, at de ikke kan håndtere klima- og biodiversitetskrisen.”

Hør hele interviewet med Ida Dalsgaard Nicolaisen herunder:

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Læs også

26.09.22

Pape: Eksmand arrangerede møder med dominikanske politikere

De stærkt omdiskuterede møder mellem danske ministre og en række toppolitikere fra Den Dominikanske Republik var arrangeret af Søren Pape Poulsens eksmand inden afrejsen. Det oplyser den konservative statsministerkandidat nu i et længere interview med Radio4. Efter flere ugers alvorlig kritik af Søren Papes Poulsens tavshed omkring indholdet af møder med ministre og præsidenten Den…

Læs mere
26.09.22

Studerende om kortere kandidatuddannelse: “Jeg havde valgt et år frem for to”

Regeringen vil forkorte halvdelen af kandidatuddannelserne fra et til to år. Forslaget er en del af reformudspillet “Danmark kan mere III”, der præsenteres i dag klokken 11. Og det er en god ide mener Cille Hald Egholm, som er kandidatstuderende i Statskundskab på Københavns Universitet – og medlem af Københavns Borgerrepræsentationen for Venstre. “Jeg er…

Læs mere
26.09.22

Pårørende efter Scandinavian Star vil have erstatning fra den danske stat

Efter en uvildig undersøgelse har konkluderet, at Søfartsstyrelsen skulle have foretaget en kontrol af skibet, vil de pårørende nu have erstatning fra den danske stat. Enhedslisten bakker op. I starten af september konkluderede en uvildig undersøgelse bestilt af Erhvervsministeriet, at Søfartsstyrelsen skulle have foretaget en kontrol af skibet, inden det sejlede med passagerer første gang i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet