Nyhedsartikel

Klimaaktivist: Ja, vi begår ulovligheder

Dagmar Eben Østergaard & Mikkel Juul
juul@radio4.dk

De seneste dage har klimabevægelsen Extinction Rebellion klippet hul i hegnet til Københavns Lufthavn, tiltvunget sig adgang til Landbrug og Fødevarers bygning og blokeret veje flere steder i København.

Og bevægelsen fortsætter aktionerne de kommende dage.

Men hvad håber de på at få ud at bruge de metoder?

I Radio4 Morgen fortalte Ida Dalsgaard Nicolaisen, der er aktiv i Extinction Rebellion, at deres aktioner slet ikke ville være nødvendige, hvis politikerne levede op til deres ansvar.

Hør Dalsgaard Nicolaisen forklare, hvorfor politikerne har svigtet herunder:

Hvorfor demonstrer I på den måde?

“Det gør vi, fordi vi står i en ekstrem krise, som man ikke kan beskrive med ord, hvor vanvittig er. IPCC, som er FN’s klimapanel, har i deres seneste rapport beskrevet, hvordan alt liv på jorden lige nu er truet af klimaforandringer og den sjette masseuddøen.”

Men I begår jo ulovligheder?

“Ja, det gør vi. Vi bruger den metode, der hedder fredlig civil ulydighed, som historisk set har skabt kæmpe forandringer i samfundet. For eksempel havde kvinder ikke haft stemmeret, hvis ikke der var nogen, der havde gjort oprør. Det var suffragetterne i England, der også brugte hærværk som metode. Og fagbevægelsen i Danmark har brugt strækker i årtier og tilkæmpet sig de arbejdsforhold, vi har i dag.”

Der sidder jo en stribe folkevalgte politikere på Christiansborg, som blandt andet er valgt til at afhjælpe klimaforandringer. Hvorfor er det op til jer at tage ansvar for, at det går den rigtige vej, når vi har valgt nogen til det?

“Jamen, de gør det jo ikke. Hvis de havde gjort det, så behøvede vi jo ikke gøre det her. Politikerne viser os, at de ikke kan håndtere klima- og biodiversitetskrisen.”

Hør hele interviewet med Ida Dalsgaard Nicolaisen herunder:

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Læs også

31.01.23

Organisation vil sikre ikke-vaccinerede mulighed for “rent blod”

Personer, der ikke er blevet vaccineret mod COVID-19, bør have muligheden for modtage blod fra personer, der ligesom dem selv er uvaccinerede. Sådan lyder ønsket fra en verdensomspændende organisation, der kalder sig Safe Blood Donation. Fabrice Knecht er teamleder for den ny-startede danske fraktion af organisationen, og han mener at ønsket om at kunne fravælge…

Læs mere
31.01.23

Simon Spies Plads i Helsingør beholder sit navn

Efter afstemning i Helsingør Kommunes byråd blev det mandag aften vedtaget, at Simon Spies Plads beholder sit navn. Simon Spies Plads i Helsingør bliver ved med at hedde Simon Spies Plads. Det er mandag blevet vedtaget efter en afstemning i Helsingør Kommunes byråd. Det skriver Helsingør Dagblad. Beslutningen blev vedtaget med et yderst spinkelt flertal.…

Læs mere
30.01.23

Advarede om problemer i 2017: Professor føler sig ignoreret efter sager om døde børn

I flere år har professor advaret om, at der ofte sker fejl på grund af misforståelser og manglende brug af tolke i sundhedsvæsenet. Det er snart seks år siden, at Morten Sodemann udgav rapporten. Efter et helt års forskning havde han fundet frem til flere opsigtsvækkende konklusioner, som han var klar til at fortælle om…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet