Nyhedsartikel

Knap 40.000 har på et år fået ret til Arne-pension

ritzau

I et år har man kunnet søge om ret til tidlig pension, og det har 53.300 indtil videre benyttet sig af.

Mandag er det et år siden, at der blev åbnet op for muligheden for at søge om ret til tidlig pension – den såkaldte Arne-pension.

Det har 53.300 personer indtil videre benyttet sig af, og af dem har 39.900 fået et ja, viser en opgørelse, som Beskæftigelsesministeriet har lavet.

“Det har været vigtigt for os at lave en reform i vores samfund, som rent faktisk giver flere muligheder og rettigheder til mennesker,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

For at kunne få tilkendt Arne-pension, skal man være fyldt 61 år og have været på arbejdsmarkedet i mindst 42 år.

Så får man mulighed for at trække sig tilbage helt op til tre år før den gældende pensionsalder.

Og selv om man har fået tilkendt retten til pension, kan man sagtens fortsætte med at arbejde, indtil man vil benytte sig af retten.

Derfor er der indtil videre også kun godt 7300 personer, der har fået udbetalt Arne-pension i første halvår af 2022.

Retten til tidligere pension er blevet indført på et tidspunkt, hvor virksomheder i stort set alle brancher og over hele landet mangler arbejdskraft.

Det er blevet kritiseret af både erhvervsliv og af den blå blok, fordi ordningen vil trække personer ud af arbejdsstyrken.

Men beskæftigelsesministeren mener ikke, at det er de personer, som er i risiko for at blive nedslidt, der skal løse problemet med mangel på arbejdskraft.

“Vi synes kun, at det er rimeligt, at folk, der har haft en arbejdsliv på op mod et halvt århundrede, får mulighed for at trække sig lidt tidligere tilbage,” siger Peter Hummelgaard.

Deler man ansøgerne op efter, hvilken a-kasse, de er medlem af, udgør medlemmer af 3F’s a-kasse knap en fjerdedel af alle ansøgere. Godt 13 procent er medlem af HK’s a-kasse.

Geografisk er Arne-pensionen særligt populær i Nord- og Vestjylland og ikke synderligt eftertragtet i Gentofte, Rudersdal og på Frederiksberg.

Det er relativt flest håndværkere og slagteriarbejdere, der ansøger om at gå på tidligere pension.

Læs også

26.03.23

Slut med graffiti, øl og skrald på gaden i England

Det offentlige rum skal se pænere ud i England. Det skal for eksempel være slut med at kaste skrald, tyggegummi eller cigaretskodder på gaden, og der skal ikke drikkes øl, når man venter på bussen eller besøger et krigsmindesmærke. Landets konservative premierminister, Rishi Sunak, vil introducere nye love i et forsøg på at slå ned…

Læs mere
25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere
24.03.23

Nye Borgerlige-politiker om Svend Pedersen: “Det er træls”

Medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Svend Pedersen, har vakt opsigt med en række stærkt kontroversielle udtalelser. Og det er træls. Det mener Karsten Byrgesen, som sidder i Fredericia kommunalbestyrelse og regionsrådet for Region Syddanmark for Nye Borgerlige. Debatten om Svend Pedersens udsagn flytter fokus fra Nye Borgerliges politik. Og det generer blandt andet Karsten Byrgesen.…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet