Nyhedsartikel

Københavnere dumper køreprøven mere end jyder

Steffan Axelsen
stax@radio4.dk

Der er mere styr på parallelparkering, at kigge sig over skuldreren og at holde farten for køreelever i Jylland end i København.

I København dumper 43 procent af alle, der går til køreprøve nemlig. I Jylland ligger dumpeprocenten blot mellem 19 og 30 procent.

Det viser nye tal fra Trafikstyrelsen, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af.

Men det kan der være gode grunde til, lyder det fra en kørelærer i både Jylland og København.

– Forskellen bunder nok i, at der er langt flere cykler og fodgængere i København, end der er I en by som Varde. Så når du tager kørekort i København, så er der så mange ting, du skal forholde dig til, og risikoen for fejl er større, fortæller Klaus Albert, kørerlærer ved Kjærgaard køreskole i Varde.

Klaus Albert har haft elever fra København i hans klasse. Og selv om tallene viser, at flere elever dumper i hovedstadsområdet, så gør det dem ikke dårligere bilister.

– Når vi kører her i mindre byer, kører vi på veje, hvor der ikke er meget trafik. Og så bliver elevernes orientering lidt ringere end elever fra København. For de er vant til at orientere sig hele tiden, lyder det fra Klaus Albert.

Allan Halim, der er kørerlærer ved Bryggens Trafik på Amager i København, mener også, at forskellen på at tage et kørekort i København og i Jylland er stor.

– Vi har også generhververe, som har haft kørekort i op til 20 år, som ikke kan bestå en køreprøve, fordi de ikke forstår de ting, de skal her i byen. Jeg er ked af at sige det, men der nok ikke så meget at se til som køreelev i Varde som i København, siger han.

Hør interviewet med Klaus Albert og Allan Halim her:

Hos Dansk Kørelærer-Union er landsformand Bent Grue også overbevist om, at travlheden i storbyerne er en vigtig faktor for elevernes køreegenskaber.

– Jeg tror, der er stor forskel i, hvor man går til køreprøve henne, hvor tæt befolkningen er, hvor meget trafik er der og hvor mange cyklister og fodgængere er der, siger han og tilføjer:

– Så hvis man kigger på storbyer som København, Aarhus, Odense og andre storbyer, så tror jeg, at dumpeprocenten er den samme.

Hør interviewet med Bent Grue her:

Til Jyllands-Posten har transportminister Thomas Danielsen (V), der selv kommer fra Holstebro og bor på landet, et bud på, hvad forklaringen kan være:

– Der, hvor man har kørt traktor, er der ikke så mange, der dumper, hvorimod der, hvor man har kørt meget med bus, er der flere, der dumper, konstaterer han.

Foto: Yilmaz Polat/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet