Nyhedsartikel

Kønsneutrale pronominer deler danskerne og Christiansborg

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

De senere år har vi ikke bare brugt ordene HAN og HUN, når vi omtaler en person, men også HEN og DE. Det er såkaldt kønsneutrale perssonlige stedord – pronominer.

Men det er ikke, alle som er begejstrede for udviklingen.

Dansk Sprognævn har lavet en undersøgelse, som viser, at 19 procent har en positiv holdning til kønsneutralt sprogbrug, imens 30 procent har en negativ holdning til kønsneutralt sprogbrug.

Det er især danskere over 50 år, som har det svært med de her nye ord. Det siger Marianne Rathje, seniorforsker ved Dansk Sprognævn.

“For det første er der noget naturligt i, at nye ting som oftest finder de unge før de gamle. Men det er også sprogligt besværligt, og deri er forskellen mellem ung og gammel også. For de fleste mennesker uden for LGBTQ+ miljøet kan bøjningen af ‘de’ om én person være svær.”

Du kan høre mere om Dansk Sprognævns undersøgelse her:

Dansk Sprognævn har lavet undersøgelsen for at have et oplyst grundlag, når de skal rådgive om sprog – og i det her tilfælde pronominer. Men undersøgelsen kommer også på baggrund af, at emnet har været diskuteret meget i befolkningen.

Og hvor emnet deler befolkningen, er også Christiansborg delt i spørgsmålet om, hvorvidt vi som samfund skal omfavne personlige stedord, som ligger ud over ‘han’ og ‘hun’ eller udtryk som ‘forperson’ fremfor ‘formand’.

Ifølge Sascha Faxe, folketingsmedlem for Alternativet, er det dog slet ikke et spørgsmål, som vi behøver at diskutere.

“Hvorfor skal vi snakke om det? For mig er det en no-brainer, og det handler ikke om for eller imod. Hvis jeg er for folks basale menneskerettigheder, så er jeg for, at mennesker bliver kaldt det, som de identificerer sig med.”

Selvom Nye Borgerliges Mikkel Bjørn næsten er halvt så gammel som Sascha Faxe, så er han ikke begejstret for, at udtryk, som eksempelvis ‘hen’, vinder indpas i det danske sprog.

“For det første er det ikke en menneskeret, at blive kaldt hvad man vil. Dernæst har vi i alle lande et fælles sprog, som vi er sammen om, og som er forudsætningen for vores kommunikation. Det skal vi ikke opløse på baggrund af en meget, meget, meget lille minoritet. Den diskussion er helt på månen.”

Debatten mellem Alternativets Sascha Faxe og Nye Borgerliges Mikkel Bjørn kan du høre her:

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet