Nyhedsartikel

KOL er den hyppigste dødsårsag i Danmark

Redaktion
Redaktion@radio4.dk

For første gang nogensinde er KOL den hyppigste dødsårsag i Danmark.

Det viser en ny analyse fra Lungeforeningen. Tallene bag analysen er hentet i Dødsårsagsregisteret.

Analysen viser, at 3570 danskere døde af KOL i 2021.

Det gør KOL til den enkeltsygdom, der forårsagede flest dødsfald i 2021.

Seks procent af alle dødsfald i Danmark har KOL som årsag. Det svarer til, at der hver dag er 10 personer, der dør af KOL.

KOL er en forkortelse for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. De typiske symptomer er åndenød, hoste og pibende vejrtræning.

Rygning er skyld i mindst 85 procent af KOL-tilfældene. Derfor bør der sættes ind over for potentielle rygere, siger Torben Mogensen, der er bestyrelsesformand i Lungeforeningen.

– Man skal hæve priserne, så de unge mennesker stopper med at ryge. Vi skal mindst op på 100 kroner, siger Torben Mogensen.

Derudover pointerer Torben Mogensen, at alle kræfter bør sættes ind på at hjælpe rygere med at lægge tobakken på hylden.

– Man bliver nødt til at have gode vilkår for folk, der skal stoppe med at ryge. Man må betragte rygning som en sygdom. Derfor skal de produkter, man bruger til at stoppe, være gratis eller meget billige, siger han.

Finn Breinholt Larsen er seniorforsker i Defactum, som er en forskningsafdeling i Region Midtjylland.

Han er enig med Torben Mogensen i, at det er vigtigt at “inspirere unge til ikke at starte med at ryge”, og “at man skal gøre alt, hvad man kan gøre, for at reducere antallet af rygere”.

Derudover siger han, at det er vigtigt, at der kommer et øget fokus på at opsøge og diagnosticere sygdommen tidligere.

– Det er et problem i forhold til KOL, for der er mange, der går med tidlige stadier, uden at være klar over det, siger Finn Breinholt Larsen.

Det vurderes, at 400.000 danskere lider af KOL, men det er kun halvdelen, der har fået diagnosen.

Analysen af Lungeforeningen er foretaget på enkeltsygdomme. Hvis man derimod opgjorde dødsfald af kræftsygdomme lagt sammen, ville kræft være den sygdom, som flest dør af.

Hør interviewet med Leif Fogh Jakobsen på 75 år, der har haft KOL i 18 år:

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet