Nyhedsartikel

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Redaktion
Redaktion@radio4.dk

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag.

Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag.

En ung kvinde og en ung mand, som det har stået i invitationen.

Men i Københavns Kommune har man valgt at gå imod kongehusets ønske, og har i stedet besluttet at sende to kvinder afsted, skriver TV 2 Kosmopol.

– Vi har set på, hvem der har sendt den bedste ansøgning, og ikke om den var skrevet af en dreng eller en pige, siger Ingrid Bo Rahbek, talsperson for Ungeråd KBH, som har fået til opgave at finde kommunens to kandidater til den royale fest.

Ungeråd KBH havde på forhånd udpeget 18-årige Shabnam Sahafigh, der selv er medlem af rådet.

Idéen var så at lade unge københavnere sende en motiveret ansøgning, der skulle fortælle, hvad den unge har gjort for “unge fællesskaber” i kommunen.

Og her blev der lagt op til at ansøgningen kunne være skrevet af alle køn:

– Nu hvor vi selv havde valgt en på forhånd, så ville vi ikke fratage nogens ret til at søge. Vi har forsøgt at være helt åbne, lyder det fra Ingrid Bo Rahbek.

Hun vil ikke sige, hvor mange ansøgninger de modtog, men at der var “en stor overvægt af kvinder”.

Og det er ud fra det, at 18-årige Hannah nu også er blevet valgt.

Idéen om at gå mod strømmen og vælge to kandidater af samme køn kom fra Struer Kommune.

Her har man nemlig valgt at to 18-årige mænd skal repræsentere den jyske kommune, ifølge Ingrid Bo Rahbek.

– Hvis Struer kan gøre det, så tænkte vi, at det kunne vi også.

Men det har dog været nødvendigt at søge en særlig dispensation hos kongehuset for at få Shabnam og Hannah med på gæstelisten.

Og kongehuset har nu sagt ja til, at kommunen kan sende to kvinder til fest, fortæller Ingrid Bo Rahbek.

Spørgsmål: Hvis alle gjorde som jer, så ville kønsfordelingen af unge muligvis blive skæv. Ville det ikke være et problem?

– Man skal jo søge om dispensation, så det tror jeg ikke ville ske. Men selv hvis det skete, så ser jeg ikke noget principielt galt med det.

– Og i det her tilfælde ved vi jo, at Struer sender to mænd, så på den måde bliver det jævnet ud, siger hun.

 (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet