Kommune overvældet af solcelleansøgninger: Behandler kun de øverste i bunken

Høje Taastrup fjernvarme. Solvarmeanlæg. Solvarme. Solceller. Solcellepark.

Skrevet af

8. februar 2021

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

Først til mølle. Det er det princip, der gælder for ansøgere, der gerne vil have lov til at opstille solcelleparker i Norddjurs Kommune.

Da forvaltningen ikke har kapacitet til at behandle alle de ansøgninger, der strømmer ind, ser de kun på de første fem, selvom der i kan ligge andre gode bud i bunken.

Det fortæller Jens Meilvang, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Norddjurs Kommune for Liberal Alliance:

“Indtil videre har vi behandlet fem, og så har vi yderligere fem ansøgninger, som vi muligvis vil se på senere. Men lige nu har vi ikke kapacitet til at se på dem,” siger Jens Meilvang til Radio4 Morgen.

Han er glad for, at der trods alt har været mulighed for at se på de fem første ansøgninger:

“Men at vi har fået flere ind, end vi har mulighed for at behandle på én gang, er jeg træt af,” siger Jens Meilvang.

Kommunen har screenet tre andre ansøgninger, men ikke sat gang i en reel behandling af dem. Ifølge Jens Meilvang er det et spørgsmål om ressourcer, når nogle ansøgninger må vente i bunken.

“Det er tidskrævende, når man skal ud og lave borgermøder og lave en rigtig sag på det. Så det venter vi et øjeblik med at gøre, fordi det kræver så meget for forvaltningen.”

Professor efterlyser solcellestrategi

Ifølge Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, så er der flere kommuner, der er blevet overvældet med ansøgninger om solceller:

“Det har den konsekvens, at nogle af dem, der ligger i bunken, muligvis egentlig er bedre solceller. Helt generelt, hvis man kigger ud over den enkelte kommune, kan der være mange gode ansøgninger, som slet ikke bliver taget hensyn til eller bliver prioriteret. Det synes jeg er ærgerligt,” siger Brian Vad Mathiesen til Radio4 Morgen.

Ifølge Brian Vad Mathiesen kan konsekvensen være, at den grønne omstilling bliver dyrere, og at man samtidig får en større modstand mod den grønne omstilling generelt. Han efterlyser en solcellestrategi hos kommunerne, så de er gearet til at behandle de mange ansøgninger.

Jens Meilvang er enig i, at Djursland Kommune blev overvældet, da ansøgningerne strømmede ind:

“Havde vi vidst, at så mange ville ønske at sætte solceller op, havde man jo gjort det på en anden måde. Pludselig væltede det ind med ansøgninger. Så i bagklogskabens klare lys, havde vi gjort det på en anden måde, hvis vi havde vidst, at det ville blive sådan her.”

Der bliver i øjeblikket forhandlet internt i kommunen om, hvorvidt der kan findes flere ressourcer til at behandle ansøgningerne om solceller.

Hør interviewet med formand for Teknik- og Miljøudvalget i Norddjurs Kommune, Jens Meilvang:

Her kan du lytte til et interview med Grete Carstensen, der bor i Norddjurs Kommune og er talsperson for borger-protestgruppen ‘Solcellepark Kejsegården – nej tak’:

Afspiller nu

SKILSMISSEN

04:05
05:00