Nyhedsartikel

Kommune siger nej tak til vilde dyr bag hegn i naturnationalpark

Sarah Birch Bekker og Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Snart lander der et brev på miljøminister, Lea Wermelins (S) bord. Afsenderen er Silkeborg Kommunes byråd og budskabet lyder: “Vi vil ikke have en naturnationalpark med dyr, der går bag et hegn uden at blive fodret.”

I sidste måned fastlagde regeringen og flere partier i Folketinget, hvor 10 nye naturnationalparker skal ligge. En af dem, Kompedal Naturnationalpark, skal ligge i Silkeborg Kommune.

Og hvis det står til byrådsmedlem og forslagsstiller, Susanne Jacobsen (V), og et flertal i Silkeborg Kommunes byråd, så skal den altså være uden køer og heste bag hegn, som ikke bliver fodret.

“Det er der rigtigt mange gode grunde til, men en af grundene er, at vi simpelthen ikke ønsker at deltage i det biologiprojekt regeringen har gang i,” siger Susanne Jacobsen til Radio4.

Hør interviewet med byrådsmedlem og forslagsstiller, Susanne Jacobsen (V) her:

En vigtig del af de kommende naturnationalparker er græssende dyr bag hegn. Dyrene skal leve af græs og planter og må i udgangspunktet ikke fodres.

De græssende dyr skal bidrage til biodiversiteten, lyder det fra skovrider i Naturstyrelsen, Søren Hald.

”De spiser vegetationen, så der bliver plads til urter. Derudover blotter de mineraljord, når de går rundt i området, og når de efterlader kokasser og hestepærer, så er der en masse liv knyttet til det,” siger han.

Det er et flertal i Silkeborg Kommune bestående af Nye Borgerlige, Konservative, Venstre og SF, der har besluttet at skrive brevet til miljøministeren. I brevet opfordrer de ministeren til at ændre beslutningen om at indhegne Kompedal Naturnationalpark og placere græssende dyr i indhegningen.

Regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet afsatte forrige år 888 mio. kr. til Natur- og Biodiversitetspakken. Den dækker blandt andet 15 naturnationalparker fordelt over hele landet. Regeringen og aftaleparterne har tidligere besluttet, hvor de fem første naturnationalparker skal ligge, og i sidste måned blev
de 10 næste så placeret på danmarkskortet. De 15 parker er placeret over hele landet fra Bornholm til Nordjylland.

Foto: Gert S Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Læs også

28.11.22

Danske Patienter vil have genåbnet klager over eksperimenterende kirurg

Danske Patienter vil have Styrelsen for Patientklager til at genåbne gamle klagesager. En ny gennemgang af en klagesag har nemlig vist, at styrelsen overså et scanningsbillede i vurderingen. I mere end ti år udførte en kirurg kontroversielle ankeloperationer, hvor kirurgen rekonstruerede ledbånd i anklen på flere hundrede patienter på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Men i…

Læs mere
27.11.22

Styrelse indrømmer fejl: Patient blev opereret uden grund

Styrelsen for Patientklager har for første gang erkendt, at man har begået en fejl. Styrelsen glemte at kigge på et scanningsbillede. Foruroligende og kritisabelt, mener Danske Patienter. I flere år indgik mere end 500 patienter uvidende i to kirurgers eksperimenterende operationer på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. En af dem var Lærke Haveman. Helt nye oplysninger,…

Læs mere
27.11.22

Kommentator: Pape er fredet for nu

Søren Pape Poulsen bliver på formandsposten i Det Konservative Folkeparti – i hvert fald et stykke tid endnu. Det siger politisk kommentator Hans Engell efter De Konservatives hovedbestyrelse her i weekenden har udtrykt enstemmig opbakning til formanden på trods af et skuffende valgresultat den 1. november. Hans Engell siger, fredningen var forventet, fordi Det Konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet