Nyhedsartikel

Kommune siger nej tak til vilde dyr bag hegn i naturnationalpark

Sarah Birch Bekker og Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Snart lander der et brev på miljøminister, Lea Wermelins (S) bord. Afsenderen er Silkeborg Kommunes byråd og budskabet lyder: “Vi vil ikke have en naturnationalpark med dyr, der går bag et hegn uden at blive fodret.”

I sidste måned fastlagde regeringen og flere partier i Folketinget, hvor 10 nye naturnationalparker skal ligge. En af dem, Kompedal Naturnationalpark, skal ligge i Silkeborg Kommune.

Og hvis det står til byrådsmedlem og forslagsstiller, Susanne Jacobsen (V), og et flertal i Silkeborg Kommunes byråd, så skal den altså være uden køer og heste bag hegn, som ikke bliver fodret.

“Det er der rigtigt mange gode grunde til, men en af grundene er, at vi simpelthen ikke ønsker at deltage i det biologiprojekt regeringen har gang i,” siger Susanne Jacobsen til Radio4.

Hør interviewet med byrådsmedlem og forslagsstiller, Susanne Jacobsen (V) her:

En vigtig del af de kommende naturnationalparker er græssende dyr bag hegn. Dyrene skal leve af græs og planter og må i udgangspunktet ikke fodres.

De græssende dyr skal bidrage til biodiversiteten, lyder det fra skovrider i Naturstyrelsen, Søren Hald.

”De spiser vegetationen, så der bliver plads til urter. Derudover blotter de mineraljord, når de går rundt i området, og når de efterlader kokasser og hestepærer, så er der en masse liv knyttet til det,” siger han.

Det er et flertal i Silkeborg Kommune bestående af Nye Borgerlige, Konservative, Venstre og SF, der har besluttet at skrive brevet til miljøministeren. I brevet opfordrer de ministeren til at ændre beslutningen om at indhegne Kompedal Naturnationalpark og placere græssende dyr i indhegningen.

Regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet afsatte forrige år 888 mio. kr. til Natur- og Biodiversitetspakken. Den dækker blandt andet 15 naturnationalparker fordelt over hele landet. Regeringen og aftaleparterne har tidligere besluttet, hvor de fem første naturnationalparker skal ligge, og i sidste måned blev
de 10 næste så placeret på danmarkskortet. De 15 parker er placeret over hele landet fra Bornholm til Nordjylland.

Foto: Gert S Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Læs også

27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere
25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet