Nyhedsartikel

Kommune siger nej tak til vilde dyr bag hegn i naturnationalpark

Sarah Birch Bekker og Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Snart lander der et brev på miljøminister, Lea Wermelins (S) bord. Afsenderen er Silkeborg Kommunes byråd og budskabet lyder: “Vi vil ikke have en naturnationalpark med dyr, der går bag et hegn uden at blive fodret.”

I sidste måned fastlagde regeringen og flere partier i Folketinget, hvor 10 nye naturnationalparker skal ligge. En af dem, Kompedal Naturnationalpark, skal ligge i Silkeborg Kommune.

Og hvis det står til byrådsmedlem og forslagsstiller, Susanne Jacobsen (V), og et flertal i Silkeborg Kommunes byråd, så skal den altså være uden køer og heste bag hegn, som ikke bliver fodret.

“Det er der rigtigt mange gode grunde til, men en af grundene er, at vi simpelthen ikke ønsker at deltage i det biologiprojekt regeringen har gang i,” siger Susanne Jacobsen til Radio4.

Hør interviewet med byrådsmedlem og forslagsstiller, Susanne Jacobsen (V) her:

En vigtig del af de kommende naturnationalparker er græssende dyr bag hegn. Dyrene skal leve af græs og planter og må i udgangspunktet ikke fodres.

De græssende dyr skal bidrage til biodiversiteten, lyder det fra skovrider i Naturstyrelsen, Søren Hald.

”De spiser vegetationen, så der bliver plads til urter. Derudover blotter de mineraljord, når de går rundt i området, og når de efterlader kokasser og hestepærer, så er der en masse liv knyttet til det,” siger han.

Det er et flertal i Silkeborg Kommune bestående af Nye Borgerlige, Konservative, Venstre og SF, der har besluttet at skrive brevet til miljøministeren. I brevet opfordrer de ministeren til at ændre beslutningen om at indhegne Kompedal Naturnationalpark og placere græssende dyr i indhegningen.

Regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet afsatte forrige år 888 mio. kr. til Natur- og Biodiversitetspakken. Den dækker blandt andet 15 naturnationalparker fordelt over hele landet. Regeringen og aftaleparterne har tidligere besluttet, hvor de fem første naturnationalparker skal ligge, og i sidste måned blev
de 10 næste så placeret på danmarkskortet. De 15 parker er placeret over hele landet fra Bornholm til Nordjylland.

Foto: Gert S Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet