Kommune siger nej tak til vilde dyr bag hegn i naturnationalpark

Vilde heste på græs i Mols bjerge., november måned. Nationalpark Mols Bjerge med naturpleje af Heste som er af racen Exmoor Pony

Skrevet af

29. april 2022

mmg@radio4.dk

mmg@radio4.dk

Snart lander der et brev på miljøminister, Lea Wermelins (S) bord. Afsenderen er Silkeborg Kommunes byråd og budskabet lyder: “Vi vil ikke have en naturnationalpark med dyr, der går bag et hegn uden at blive fodret.”

I sidste måned fastlagde regeringen og flere partier i Folketinget, hvor 10 nye naturnationalparker skal ligge. En af dem, Kompedal Naturnationalpark, skal ligge i Silkeborg Kommune.

Og hvis det står til byrådsmedlem og forslagsstiller, Susanne Jacobsen (V), og et flertal i Silkeborg Kommunes byråd, så skal den altså være uden køer og heste bag hegn, som ikke bliver fodret.

“Det er der rigtigt mange gode grunde til, men en af grundene er, at vi simpelthen ikke ønsker at deltage i det biologiprojekt regeringen har gang i,” siger Susanne Jacobsen til Radio4.

Hør interviewet med byrådsmedlem og forslagsstiller, Susanne Jacobsen (V) her:

En vigtig del af de kommende naturnationalparker er græssende dyr bag hegn. Dyrene skal leve af græs og planter og må i udgangspunktet ikke fodres.

De græssende dyr skal bidrage til biodiversiteten, lyder det fra skovrider i Naturstyrelsen, Søren Hald.

”De spiser vegetationen, så der bliver plads til urter. Derudover blotter de mineraljord, når de går rundt i området, og når de efterlader kokasser og hestepærer, så er der en masse liv knyttet til det,” siger han.

Det er et flertal i Silkeborg Kommune bestående af Nye Borgerlige, Konservative, Venstre og SF, der har besluttet at skrive brevet til miljøministeren. I brevet opfordrer de ministeren til at ændre beslutningen om at indhegne Kompedal Naturnationalpark og placere græssende dyr i indhegningen.

Regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet afsatte forrige år 888 mio. kr. til Natur- og Biodiversitetspakken. Den dækker blandt andet 15 naturnationalparker fordelt over hele landet. Regeringen og aftaleparterne har tidligere besluttet, hvor de fem første naturnationalparker skal ligge, og i sidste måned blev
de 10 næste så placeret på danmarkskortet. De 15 parker er placeret over hele landet fra Bornholm til Nordjylland.

Foto: Gert S Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

KRANIEBRUD

10:10
11:00