Nyhedsartikel

Kommuner i samtlige regioner i Danmark oplever, at børn og unge ryger ulovlige e-cigaretter

LISA LINDING OG AMANDA HOLMEN
Lisa@Radio4.dk

En rundringning til 50 af landets kommuner, som vi har lavet her på Radio4 Morgen, viser, at kommuner i alle regioner i Danmark kender til, at børn og unge ryger ulovlige e-cigaretter, som kaldes Puff Bars.

E-cigaretter, der hedder Puff Bars, er blevet populært blandt børn og unge, selvom de er ulovlige i Danmark.

Det er en engangsudgave af e-cigaretter, som ofte indeholder nikotin, og som kan smage af alt fra slush ice, forskellige frugter og slik til cafe latte.

Det er en tendens, som har fyldt i medierne de seneste uger, og på Radio4 Morgen har vi ringet til 50 kommuner i hele landet for at undersøge, hvor udbredt problemet er.

Her kan du høre historien på under to minutter i nyhederne på Radio4:

Rundringningen viser, at kommuner i samtlige af landets regioner kender til konkrete tilfælde, hvor børn og unge ryger Puff Bars.

Ud af de 33 kommuner, der har svaret, siger 20 kommuner, at de kender til konkrete tilfælde, hvor børn og unge i kommunen har prøvet at ryge Puff Bars.

Det sker på trods af, at e-cigaretter med smag er ulovlige i Danmark, og at det desuden er ulovligt at sælge nikotinprodukter til børn under 18 år.

Sundhedsminister, Magnus Heunicke, mener, at det er dybt alvorligt.

“Vi kan se, at det ikke er tilstrækkeligt, det har vi har gjort indtil nu. Jeg er klar til at åbne værktøjskassen endnu en gang for at finde ud af, hvad vi kan gøre yderligere for at få stoppet den hast, det her breder sig med,” siger Magnus Heunicke til Radio4.

Hør Magnus Heunicke forklare, hvad han vil gøre ved problemet her: 

Charlotta Pisinger, der er professor i tobaksforebyggelse ved Københavns Universitet, er overrasket over, at det har spredt sig så hurtigt.

Men ifølge hende er der særlig én forklaring på, at det er gået så stærkt.

“Jeg tror, at de sociale medier har en meget stor del af forklaringen, og de sociale medier har en fantastisk evne til at komme over kommunegrænser og landegrænser. Og det er klart, at jo mere populære mennesker, der gør det, jo mere sandsynligt er det, at der er mange andre, der også vil prøve det,” siger Charlotta Pisinger.

Én af dem, der ryger Puff Bars fast, er Amalie Julia, der er 19 år.

Hun fik smag for de ulovlige e-cigaretter i sommerferien.

“Jeg var på ferie i Grækenland, og så var jeg i byen og mødte nogle englændere, der kendte til det. Så jeg købte det første gang i udlandet, og da jeg så kom hjem, så blev jeg bare ved med det. Det er nemt og hurtigt, og så smager det godt,” siger Amalie Julia.

I Danmark og resten af EU har det siden den 1. april været ulovligt at sælge e-cigaretter med andre smagsvarianter end tobak eller mentol.

Alligevel oplever Amalie Julia, at Puff Bars er lette at få fat i herhjemme.

“Jeg køber det på udenlandske hjemmesider eller gennem grupper på Facebook. Men jeg ved også, at der er kiosker i indre by, hvor man kan købe det,” siger hun.

Du kan høre, hvorfor Amalie Julia er bekymret over, at Puff Bars er så lette at få fat i her:

Det, at kunne købe Puff Bars i kiosker, bekræfter flere SSP-medarbejdere rundt om i Danmark, som Radio4 Morgen har talt med.

“Man kan gå ned i en helt almindelig kiosk på en station eller i gågaden og købe det, fordi der ligger de på hylderne. Det har vi eksempler på her i kommunen, men jeg ved også, at der er eksempler på det i andre kommuner rundt om i landet,” siger Jacob Holm Jørgensen, der er SSP-koordinater og leder af trivsels- og kriminalitetsforebyggelse i Frederikssund Kommune.

Det er Sikkerhedsstyrelsen, der har ansvaret for at sikre, at der ikke er ulovlige varer i omløb.

Peder Hvelplund, der er sundhedsordfører hos Enhedslisten, vil have tilført flere ressourcer til Sikkerhedsstyrelsen, så de kan styrke kontrollen.

“Vi vil presse på for, at vi kan få øget bevillingen til Sikkerhedsstyrelsen og måske give dem mulighed for at benytte sig af mystery shoppere, ligesom man har gjort i Norge,” siger Peder Hvelplund.

Hør interviewet med Peder Hvelplund her, hvor han også kritiserer tobaksindustrien for deres tilgang: 

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet