Nyhedsartikel

Kommuner står til at miste milliarder på regeringens budgetkurs 

Tine Toft, Mads Sejer Nielsen og Mads Anneberg 

Regeringen vil skære i EU-midler, der gavner danske kommuner og virksomheder, men vil ikke garantere, at pengene findes andre steder. “Snæversynet,” siger S-borgmester Arne Boelt fra Hjørring 

Regeringens forslag om at skære i EU’s regional- og socialfondsstøtte møder nu kritik fra de danske kommuner. 

Kommunerne og regionerne vil gå glip af et milliardbeløb, hvis regeringen får sin vilje, fordi alle andre steder end Region Sjælland ville være for velhavende til at få støtten.   

”Jeg kan godt undre mig over, at man er så snæversynet,” siger Hjørrings socialdemokratiske borgmester, Arne Boelt, som mener, at pengene er med til at styrke de danske virksomheder.  

“Det handler om ikke at smadre det, man skal leve af i fremtiden,” siger han til Radio4.

De seneste syv år har Danmark fået 3,1 milliarder kroner gennem de to fonde.  

2,5 af de milliarder havde Danmark ikke fået, hvis der – som regeringen ønsker – ikke havde været støtte til de rigeste regioner i EU. Det viser tal, som Radio4 har fået fra Erhvervsstyrelsen.  

Pengene er blandt andet gået til grøn omstilling i Fårup Sommerland, hjælp til digitalisering hos en slagter i Esbjerg og byudvikling i Næstved. 

Kommunernes Landsforening er ligeledes kritisk over for forslaget.  

”Der er rigtig mange små og mellemstore virksomheder, der får gavn af de midler, og vi frygter, at de ikke vil få midlerne andre steder fra,” siger Erik Flyvholm, der er formand for KL’s Internationale Udvalg.  

Ifølge KL har støtten skabt 13.000 private fuldtidsjobs i Danmark hen over de sidste syv år, og Erik Flyvholm efterspørger derfor en garanti for, at pengene kan findes andetsteds, hvis de fjernes i EU-regi. 

Men det er der ingen udsigter til, konstaterer Socialdemokratiets EU-ordfører, Lars Aslan Rasmussen. 

”Vi kan ikke garantere noget nu,” siger han til Radio4.  

Ét af de projekter, hvor EU-midlerne har været afgørende, er udviklingen af en robotnæse på Fyn, der kan lugte, om kød og fisk er for gammelt.  

Virksomheden bag den nanoteknologiske næse, AmiNIC, har fået 1,2 millioner kroner fra EU til at udvikle apparatet, der kan blive et vigtigt redskab i kampen mod madspild. 

”Det startede som et studieprojekt på Syddansk Universitet, og hvis ikke vi havde fået de EU-midler, så var det nok stadig et studieprojekt. Så derfor tror jeg, det har været afgørende for, at vi har kunnet få hjulene i gang,” fortæller Jeanette Hvam, der er administrerende direktør i AmiNIC. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere forklaret regeringens spareplan med et behov for at nedbringe udgifterne i EU-budgettet.  

Spørgsmålet om EU-støtten er en del af en større kamp om, hvor mange penge EU skal bruge de kommende syv år – og hvad pengene skal bruges på.  

Danmark udgør sammen med Holland, Sverige og Østrig den såkaldte ‘sparebande’, som ikke vil have udgifterne til EU-budgettet til at stige, mens de fleste andre lande er klar til at bruge flere penge.  

Foto: Nils Lund

Læs også

20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere
19.03.23

Schweizisk storbank køber Credit Suisse for 23 milliarder

Den schweiziske storbank UBS opkøber sin rival Credit Suisse. Det oplyser landets centralbank. Prisen er tre milliarder franc, meddeler de to banker. Det svarer til knap 23 milliarder kroner. UBS’ oprindelige bud lød på én milliard franc. Forhandlinger om opkøbet har stået på i weekenden med det mål at have en aftale på plads, inden…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet