Nyhedsartikel

Konservativ sundhedsordfører om app til coronapas: “50 mio. kroner er ikke ret mange penge i den her coronatid”

Katrine Volsing

Et flertal af partierne i Folketinget blev i nat enige om en genåbningsaftale, der blandt andet indeholder en udfasning af coronapasset og kravet om mundbind.

“Det er små skridt på vejen, men i den rigtige retning”, siger Per Larsen, der er sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti.

Coronapasset skal udfases i juni. Men den app til coronapas, som er under udvikling, er først klar ved udgangen af maj.

– Er det en god ide at have en app klar i udgangen af maj, når man begynder udfasningen af coronapasset om en måneds tid?

“Nej det kan godt vise sig, at de penge, som er brugt på udviklingen af den app, er store ift. den effekt, vi får af det. Jeg håber jo på, at vi kan udfase coronapasset allerede ved senest i udgangen af juni, for jeg har en forventning om, at smittetallet kommer langt ned inden for kort tid. For vi står et solidt sted”, siger Per Larsen til Radio4 Morgen.

– Er det en fejl at bruge 50 mio. kroner på det?

“Nej for vi kunne have været i en situation, hvor smittetallet kunne have været højere og vi skulle bruge coronapasset i længere tid. Nu er vi bare i den gunstige situation, at vi ikke får behov for det, og så er pengene lidt spildte, men vi ved jo ikke om vi får en tredje bølge i efteråret”, siger han.

– Lige nu har vi en app, min sundhed, som fungerer udmærket til et coronapas. Når vi alligevel skal udfase det om lidt, er det så ikke spild af penge?

“Det kan man altid diskutere. 50 millioner er ikke ret meget i den her coronatid ift. alle de øvrige omkostninger man har”, siger Per Larsen, der er sundhedsordfører for Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Per Larsen, der er sundhedsordfører i Det Konservative Folkeparti, her:

Peder Hvelplund, der er corona-ordfører for Enhedslisten, var ikke begejstret for appen til coronapas til at begynde med. Men han mener ikke umiddelbart, at pengene er spildt – selvom det er planen at udfase coronapasset allerede i juni.

“Der er ikke skade ved, at man har det. Så kan man diskutere, om vi skulle have investeret i det fra starten, men nu har man gjort det, og der synes jeg den løsning man har lavet ser ret fornuftig ud”, siger han til Radio4 Morgen.

Der er stadig tidspunkter, hvor det kan blive aktuelt at bruge det, mener han:

‘”Det ville stadig skulle bruges i forbindelse med rejser fx, så derfor kan det være et godt redskab. Man kan ikke afvise, at det kan blive aktuelt igen”, siger han til Radio4 Morgen

– Kunne vi have brugt de 50 mio. kroner anderledes og bedre?

“Den app, der er lavet, er ret sikker, og du kan bruge den i forbindelse med at skulle ud og rejse”, siger han.

– Hvorfor ikke bare bruge minsundhed?

“Der står dit CPR-nummer for eksempel. Med den nye app vil det kun fremgå, om du har coronapas eller ej. Det vil ikke fremgå, om det er fordi, du er vaccineret, testet eller har været syg tidligere. Dit navn og CPR-nummer vil ikke fremgå. Så der en langt større databeskyttelse ved den, end den løsning, man har i dag”, siger han.

– Men hvis argumentet er at bruge det til rejser, så er det vel lige gyldigt, at der står et CPR-nummer – det står også på et almindeligt pas?

“Ja, men jeg synes det er fornuftigt, at de sundhedsdata der ligger i forbindelse med et coronapas, alene ligger som noget, du viser. Men der er ikke andre, der skal have adgang til de data. Og det skal ikke afvises, at når du rejser i EU, hvor man anerkender den model, at der er andre lande, hvor man skal bruge et coronapas”, siger han.

Hvilke lande vides ikke endnu, men der er ved at blive lavet en aftale mellem EU-lande omkring brug af coronapas.

Hør interviewet med Peder Hvelplund, der er coronaordfører for Enhedslisten, her:

Coronapasset vil efter planen begynde at blive udfaset i juni. Samtidig lempes reglerne, så man fra 21. maj ikke længere behøver at vise coronapas ved indgangen til biblioteket eller til foreningsidræt. Man vil dog stadig skulle have et gyldigt coronapas.

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet