Nyhedsartikel

Konservative vil indføre ny national sikkerhedsrådgiver

Thomas Larsen
thola@radio4.dk

Søren Pape Poulsen lægger i et nyt udspil op til at indføre en national sikkerhedsrådgiver. De nuværende sikkerhedspolitiske trusler nødvendiggør bedre rådgivning af statsministeren, siger den konservative leder til Radio4.

Ruslands angrebskrig mod Ukraine og fremkomsten af nye sikkerhedspolitiske trusler gør det ifølge den konservative leder, Søren Pape Poulsen, nødvendigt at styrke den sikkerhedspolitiske rådgivning af Danmarks statsminister.

Derfor ønsker han at indføre en ny national sikkerhedsrådgiver til at rådgive landets til enhver tid siddende statsminister.

“Vi er nødt til at mande op på det her,” siger Søren Pape Poulsen til Radio4.

“Vi lever i en tid, hvor truslen er så høj, og hvor det, der foregår med krig i Europa – med krig i vores egen baghave – betyder, at vi skal have en stærkere rådgivning af statsministeren.”

Hør interviewet med Søren Pape Poulsen her:

Søren Pape Poulsen peger i et længere interview med Radio4 på, at den amerikanske præsident får råd af en national sikkerhedsrådgiver. Men han fremhæver også, at den nye svenske statsminister Ulf Kristersson netop har sagt, at han vil nedsætte et nationalt sikkerhedsråd og indføre en national sikkerhedsrådgiver.

Ifølge Søren Pape Poulsen skal en national sikkerhedsrådgiver samle input fra relevante ministerier som f.eks. forsvarsministeriet og udenrigsministeriet, ligesom han eller hun skal følge med i, hvad der sker i de enkelte beredskaber samt følge tæt med i de sikkerhedspolitiske initiativer blandt Danmarks allierede.

Oven i det ønsker Pape med sit udspil at styrke forsvarschefens rolle. Han mener, at der er grund til at evaluere ledelsesstrukturen i forsvaret for at se på, om forsvarschefen skal have ”helhedsansvaret” tilbage.

Endelig appellerer Pape til, at der sættes turbo på forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig efter valget, ligesom han mener, at forårets nationale kompromis om Danmarks sikkerhedspolitik skal genbesøges: Han vil have afklaret, om Danmark kan leve op til NATO-målet om at afsætte to procent af BNP til forsvaret i 2033 før tid.

“Er det nok med de to procent, det må vi diskutere, men også om vi skal nå det før. Og hvis vi skal det, så er vi nødt til at sætte os ned og diskutere, hvordan skal økonomien hænge sammen i det,” siger Søren Pape Poulsen til Radio4.

Og partiformanden mener, at forhandlingerne skal i gang hurtigt efter et valg.

“Vi er nødt til at sætte os ned, når der er dannet en regeringen, og få sat turbo på lige med det samme, fordi det haster. Forsvarsalliancen skriger på, at alle landene leverer det, de skal, og vi er bagefter,” slår Søren Pape fast.

Han ønsker også at få militærfaglig klarhed over, hvad forsvaret skal anskaffe hurtigt – hvilket ifølge Søren Pape Poulsen kan dreje sig om f.eks. anskaffelse af flere F-35 kampfly, indkøb af missiler eller genetablering af ubådsvæsenet.

Han vil ikke pege på konkret finansiering, men konstaterer, at større investeringer kan være nødvendige:

“Vores velfærdssamfund kan vi jo ikke bruge til ret meget, hvis vi ikke lever i frihed, og hvis vi ikke sikrer os, at vi har et stærkt forsvar, og at vi er en troværdig partner i vores alliance,” siger Søren Pape Poulsen til Radio4.

Her i Radio4’s politiske magasin ‘Mandat’ kan du høre en analyse af valgkampens uge 2:

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet