Nyhedsartikel

Konservative vil indføre ny national sikkerhedsrådgiver

Thomas Larsen
thola@radio4.dk

Søren Pape Poulsen lægger i et nyt udspil op til at indføre en national sikkerhedsrådgiver. De nuværende sikkerhedspolitiske trusler nødvendiggør bedre rådgivning af statsministeren, siger den konservative leder til Radio4.

Ruslands angrebskrig mod Ukraine og fremkomsten af nye sikkerhedspolitiske trusler gør det ifølge den konservative leder, Søren Pape Poulsen, nødvendigt at styrke den sikkerhedspolitiske rådgivning af Danmarks statsminister.

Derfor ønsker han at indføre en ny national sikkerhedsrådgiver til at rådgive landets til enhver tid siddende statsminister.

“Vi er nødt til at mande op på det her,” siger Søren Pape Poulsen til Radio4.

“Vi lever i en tid, hvor truslen er så høj, og hvor det, der foregår med krig i Europa – med krig i vores egen baghave – betyder, at vi skal have en stærkere rådgivning af statsministeren.”

Hør interviewet med Søren Pape Poulsen her:

Søren Pape Poulsen peger i et længere interview med Radio4 på, at den amerikanske præsident får råd af en national sikkerhedsrådgiver. Men han fremhæver også, at den nye svenske statsminister Ulf Kristersson netop har sagt, at han vil nedsætte et nationalt sikkerhedsråd og indføre en national sikkerhedsrådgiver.

Ifølge Søren Pape Poulsen skal en national sikkerhedsrådgiver samle input fra relevante ministerier som f.eks. forsvarsministeriet og udenrigsministeriet, ligesom han eller hun skal følge med i, hvad der sker i de enkelte beredskaber samt følge tæt med i de sikkerhedspolitiske initiativer blandt Danmarks allierede.

Oven i det ønsker Pape med sit udspil at styrke forsvarschefens rolle. Han mener, at der er grund til at evaluere ledelsesstrukturen i forsvaret for at se på, om forsvarschefen skal have ”helhedsansvaret” tilbage.

Endelig appellerer Pape til, at der sættes turbo på forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig efter valget, ligesom han mener, at forårets nationale kompromis om Danmarks sikkerhedspolitik skal genbesøges: Han vil have afklaret, om Danmark kan leve op til NATO-målet om at afsætte to procent af BNP til forsvaret i 2033 før tid.

“Er det nok med de to procent, det må vi diskutere, men også om vi skal nå det før. Og hvis vi skal det, så er vi nødt til at sætte os ned og diskutere, hvordan skal økonomien hænge sammen i det,” siger Søren Pape Poulsen til Radio4.

Og partiformanden mener, at forhandlingerne skal i gang hurtigt efter et valg.

“Vi er nødt til at sætte os ned, når der er dannet en regeringen, og få sat turbo på lige med det samme, fordi det haster. Forsvarsalliancen skriger på, at alle landene leverer det, de skal, og vi er bagefter,” slår Søren Pape fast.

Han ønsker også at få militærfaglig klarhed over, hvad forsvaret skal anskaffe hurtigt – hvilket ifølge Søren Pape Poulsen kan dreje sig om f.eks. anskaffelse af flere F-35 kampfly, indkøb af missiler eller genetablering af ubådsvæsenet.

Han vil ikke pege på konkret finansiering, men konstaterer, at større investeringer kan være nødvendige:

“Vores velfærdssamfund kan vi jo ikke bruge til ret meget, hvis vi ikke lever i frihed, og hvis vi ikke sikrer os, at vi har et stærkt forsvar, og at vi er en troværdig partner i vores alliance,” siger Søren Pape Poulsen til Radio4.

Her i Radio4’s politiske magasin ‘Mandat’ kan du høre en analyse af valgkampens uge 2:

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Læs også

23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere
22.09.23

Biskop har brugt over en kvart mio. kr. på klippekort til vandflyveren

Biskoppen i Aarhus og en af hans centrale medarbejdere har de seneste år brugt sammenlagt over en kvart mio. kr. på at flyve til møder i København med vandflyveren. Pengene værd, siger kontorchef. Et spørgsmål om moral, mener etikprofessor. Igennem flere år har biskoppen i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen, og hans kontorchef brugt kirkens penge på at…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet